fbpx
«Kiri te kanawa-opera arias» της Πέρσας Σούκα

«Kiri te kanawa-opera arias» της Πέρσας Σούκα

 

Γιορτάζοντας τα εβδομηκοστά της γενέθλια, η μεγάλη κυρία της όπερας μαζί με τη Warner Classics βρίσκουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους φίλους της μελοδραματικής τέχνης ένα τετραπλό cd box set με ηχογραφήσεις της σοπράνο, που έγιναν από το 1988 έως και το 1997.

Η μοναδική φωνή της ντίβας μάς ταξιδεύει σε τρεις διαφορετικές γλώσσες κάτω από τις οδηγίες τεσσάρων μαέστρων, των: Myung Whun Chung με τη London Symphony Orchestra, Kent Nagano με την Orchestre de l'Opéra National de Lyon, Jeffrey Tate με την Orchestra of the Royal Opera House και Julius Rudel με τη Philharmonia Orchestra. Δύο από τα cd είναι αφιερωμένα εξ ολοκλήρου στην ιταλική όπερα και τα άλλα δύο μοιράζονται ανάμεσα στη γαλλική και τη γερμανική. Οι άριες των Puccini,Verdi, Giordano, Bizet, Berlioz, Debussy, Massenet, Mozart, Strauss, Wagner παίρνουν πνοή και σώμα μέσα από τις θαυμάσιες ερμηνείες της τραγουδίστριας. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι μια επιλογή των αγαπημένων ρόλων της σοπράνο, ρόλους που υποδύθηκε και ταυτίστηκε με αυτούς στην πάροδο των χρόνων.

Στο Οpera Arias ο ακροατής θαυμάζει προχωρώντας από το ένα cd στο άλλο τη δυναμική της, τον λυρισμό και την ευαισθησία της, στοιχεία με τα οποία καθιερώθηκε στη διεθνή σκηνή.

Η Kiri Te Kanawa γεννήθηκε στην πόλη Gisborne, στην ανατολική ακτή της Νέας Ζηλανδίας, στις 6 Μάρτιου 1944. Είναι η υιοθετημένη κόρη μιας Ιρλανδέζας και ενός Μαορί (δεν θέλησε ποτέ να γνωρίσει τους βιολογικούς της γονείς και όταν αποφάσισε να συναντήσει τον ετεροθαλή αδελφό της, ύστερα από δική του επιμονή, απογοητεύτηκε τόσο πολύ που δεν είδε ξανά ποτέ κανέναν από την οικογένειά της). Μετά την απόκτηση των βραβείων John Court Aria Prize και Mobil Song Quest, η Kiri ξεκίνησε δυναμικά στο καλλιτεχνικό στερέωμα της Νέας Ζηλανδίας κατορθώνοντας έτσι να σπουδάσει στο Opera Centre του Λονδίνου το 1965 χωρίς να χρειαστεί να περάσει από οντισιόν.

Στα πρώτα της βήματα συμμετέχει σε λιγότερο γνωστές όπερες (στου Delibes Le Roi l'a dit και στου Wolf-Ferrari Inquisitive women), μέχρι που παίρνει τον σημαντικό έπαινο Idamantes, τραγουδώντας στον Ιδομενέα του Μότσαρτ. Λίγο καιρό αργότερα, η σοπράνο δέχεται πρόταση για τριετές συμβόλαιο ως junior principal στο Covent Garden, την οποία φυσικά και αποδέχεται.

Ακόμη και τα πιο δύσπιστα βλέμματα στρέφονται πάνω της όταν ερμηνεύει ιδανικά τον ρόλο της Ξένιας στο Boris Godunov και την Κοντέσα στους Γάμους του Φίγκαρο. Τώρα πια έχει τραβήξει το ενδιαφέρον όλων των θαυμαστών της όπερας σε παγκόσμιο επίπεδο. Έπειτα από λίγο, λαμβάνει τον τίτλο Officer of the Civil Division of the most Excellent Order of the English Empire, που αργότερα πωλείται σε μια δημοπρασία της αστυνομίας για 500 λίρες, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τη Mitchum Amateur Boxing Association.

Μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις της στο Covent Garden, η Kiri πραγματοποιεί το ντεμπούτο της στην Metropolitan Opera ως Δυσδεμόνα στον Οθέλλο (αντικαθιστώντας την άρρωστη Theresa Stratas). Οι παραστάσεις της διαδέχονται η μία την άλλη και η καριέρα της κορυφώνεται ερμηνεύοντας τις: Φιορντιλίτζι στο Έτσι κάνουν όλες, Αραμπέλα στην ομώνυμη όπερα, Ροζαλίντα στη Νυχτερίδα, Βιολέτα στην Τραβιάτα, Τόσκα στην ομώνυμη όπερα, Παμίνα στον Μαγικό αυλό και Ντόνα Ελβίρα –ο ρόλος που έχει ερμηνεύσει τις περισσότερες φορές– στον Ντον Τζιοβάνι.

H ίδια, διανύοντας πια την έβδομη δεκαετία της ζωής της, εξομολογείται ότι η σταδιοδρομία της χτίστηκε ως επί το πλείστον πάνω σε μια λέξη, το «όχι», υποστηρίζοντας ότι είναι μια λέξη απαραίτητη σε κάθε καλλιτέχνη που σέβεται τον εαυτό του.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ
Συναυλία Σύγχρονων Επτανήσιων Συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 20:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος», θα πραγματοποιηθεί Συναυλία Σύγχρονων Επτανήσιων Συνθετών. Οι συνθέτες Κώστας Αγουρίδης, Παύλος...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Αλίκη Καγιαλόγλου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου»

Η Αλίκη Καγιαλόγλου ανανεώνει τη συνεργασία της με τον Δήμο Αβδελιώδη παρουσιάζοντας εκ νέου την παράσταση, σε δική του σκηνοθεσία, Η θαλασσινή ωδή τουFernando Pessoa και ταfados της εφηβείας μου, το...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.