fbpx
«Luciano Pavarotti: The 50 greatest tracks» της Πέρσας Σούκα

«Luciano Pavarotti: The 50 greatest tracks» της Πέρσας Σούκα

«O ανταγωνισμός που έχω κάποιες φορές είναι με τον εαυτό μου. Προσπαθώ να είμαι καλύτερος και να υπερβαίνω τις δυνατότητές μου, παλεύω εναντίον μου και όχι εναντίον κάποιου άλλου», εξομολογήθηκε κάποια στιγμή στη ζωή του ο θρύλος της όπερας Luciano Pavarotti.

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2013 η Decca Classics κυκλοφόρησε τα 50 καλύτερα ηχογραφημένα τραγούδια του διάσημου καλλιτέχνη.

Τρεις απολαυστικές ώρες που κυλούν με τις μοναδικές ερμηνείες του Ιταλού τενόρου στο «Ο Sole Mio», «Caruso», «Santa Lucia», «Volare», «Nessun Dorma»...

Στο άλμπουμ ακούμε και το δισκογραφικό ντεμπούτο του Pavarotti με το «Che gelida manina» από την όπερα La Boheme του Puccini που ηχογραφήθηκε το 1961. Κορυφαίες στιγμές της έκδοσης είναι επίσης οι μουσικές συνεργασίες με τους φίλους του Placido Domingo και Jose Careras αλλά και τους Frank Sinatra, Sting, Bono και Eric Clapton. Όλα τα τραγούδια έχουν υποστεί εκ νέου ηχητική επεξεργασία και ο διευθυντής της Decca θεωρεί ιστορική στιγμή το άλμπουμ αυτό κι αναφέρει πως «ο Luciano ήταν σε όλα του μεγάλος... στην προσωπικότητα, στο χάρισμα, στη φωνή, στο χαμόγελο, στα ρούχα του, όλα μεγάλα όπως κι ο ίδιος ασφαλώς!»

Ο Pavarotti γεννήθηκε στη Modena της Ιταλίας και τα πρώτα του ακούσματα τα πήρε από τη χορωδία της πόλης του όπου ο πατέρας του Fernando ήταν μέλος. Ο έφηβος Luciano ταξίδευε με τον πατέρα του στην Ευρώπη με την Chorus Rossini ώσπου κάποια στιγμή κερδίζουν το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό. Η εμπειρία αυτή δίνει τεράστια ώθηση στον Pavarotti να κυνηγήσει τις μουσικές του φιλοδοξίες. Στην αρχή σπούδασε για να γίνει δάσκαλος φωνητικής αλλά ύστερα από τα μαθήματα που πήρε από τους Αrrigo Pola και Εttore Campogalliani κέρδισε το 1961 το Concorso Internationale κι έκανε το οπερετικό του ντεμπούτο ως Rodolfo στη La Boheme.

Αυτό ήταν η αρχή της τεράστιας διαδρομής που θα ακολουθούσε, ερμηνεύοντας ιδανικά τους ρόλους του στα έργα Aida, La Traviata, Madama Butterfly, Rigoletto, Tosca, Il Trovatore, Turrandot...

Συνεργάστηκε με όλους τους σημαντικούς τραγουδιστές του bell canto όπως οι Montserrat Caballe, Placido Domingo, Kiri Te Kanawa, Pierro Cappuccilli, Renata Scotto, Mirella Freni.

Toν προτίμησαν και τον θαύμασαν όλοι οι μεγάλοι μαέστροι – Τulio Serafin, Claudio Abbado, Leonard Bernstein, Lorin Maazel, Riccardo Muti, Sir George Solti, Herbert von Karajan.

Στάθηκε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου – La Scala, Metropolitan Opera House, San Carlo, Bastille, Garnier, Royal Opera House Covent Garden, Teatro Colon...

O βασιλιάς των υψηλών ντο –το προσωνύμιο που κέρδισε εξαιτίας της μεγάλης έκτασης της φωνής του– αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό όσο κανείς άλλος. Ήταν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες της μελοδραματικής τέχνης που έφερε το κλασικό τραγούδι κοντά στον μέσο ακροατή τραγουδώντας απλά ιταλικά και ισπανόφωνα δημοφιλή τραγούδια με την ίδια ακριβώς αγάπη που ερμήνευε τους ρόλους του.

Μαζί με τους Placido Domingo και Jose Carreras στο περίφημο τρίο ταξίδεψαν ως τα πέρατα του κόσμου διαδίδοντας την αγάπη τους για τη μουσική και βάζοντας λίγη από την δική τους μαγεία στις ζωές των θεατών.

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 ο Pavarotti πεθαίνει μετά από χρόνια πάλη με την επάρατη νόσο.

Ο Bono είπε πως «για όσους τον άκουσαν και τον θαύμασαν ένα είναι το μόνο σίγουρο, ότι έζησαν υπέροχες στιγμές με ένα καλλιτέχνη που ζούσε τα τραγούδια του, γεμάτος από συναισθήματα, τόσο γήινος κι άλλο τόσο απόκοσμος, ένα ηφαίστειο που σιγόκαιγε η μουσική μέσα του, ένας άνθρωπος γεμάτος αγάπη για την ζωή».


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ
Συναυλία Σύγχρονων Επτανήσιων Συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 20:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος», θα πραγματοποιηθεί Συναυλία Σύγχρονων Επτανήσιων Συνθετών. Οι συνθέτες Κώστας Αγουρίδης, Παύλος...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Αλίκη Καγιαλόγλου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου»

Η Αλίκη Καγιαλόγλου ανανεώνει τη συνεργασία της με τον Δήμο Αβδελιώδη παρουσιάζοντας εκ νέου την παράσταση, σε δική του σκηνοθεσία, Η θαλασσινή ωδή τουFernando Pessoa και ταfados της εφηβείας μου, το...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.