fbpx

ELLA FITZGERALD – THE VOICE OF JAZZ BOX SET

ELLA FITZGERALD – THE VOICE OF JAZZ BOX SETτης Πέρσας Σούκα

 

Ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια του swing. Στα μετέπειτα χρόνια αποδεικνύει πως δεν υπήρχε απολύτως κανένα εμπόδιο στο να ερμηνεύσει bossa nova, bebop και calypso. Η επιδεξιότητά της, η ευελιξία της, η μεγάλη έκταση της φωνής της, ο τρόπος της να αναδεικνύει ένα τραγούδι αλλά και να κινείται γύρω από τις νότες της μελωδικής γραμμής σαν ένα σαξόφωνο της jazz την τοποθετούν στην πρώτη θέση και δικαιωματικά αποκτά τον τίτλο της Πρώτης Κυρίας της jazz.

Στις 10 Δεκεμβρίου του 2013 κυκλοφόρησε η έκδοση Τhe voice of jazz με 10 CD, περιέχοντας τραγούδια που ερμήνευσε την περίοδο 1935-52. Στο συγκεκριμένο υπερπολυτελές σετ ακούμε μουσικές από τα standards του American songbook, swing, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια.

Ακούγοντας ένα προς ένα τα CD απολαμβάνουμε μαζί με την ερμηνεύτρια κι άλλους θρύλους της jazz μαζί με τις ορχήστρες τους, όπως οι Chic Webb, Teddy Wilson, Benny Goodman, Mills Brothers, Louis Armstrong, Johnny Long, Louis Jordan, Vic Schoen, Duke Ellington...

Στο σετ υπάρχουν 2 ανέκδοτες συναυλίες που είχε δώσει η Fitzgerald και το βιβλίο που περιέχεται στην έκδοση μας παρέχει σημαντικές στιγμές από την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία της ζωής της.

Η Εlla Fitzgerald γεννήθηκε στο Newport News στις 25 Απριλίου του 1917. Οι γονείς της χωρίζουν και μετακομίζει με τη μητέρα της στην Νέα Υόρκη. Το 1932 όμως η μητέρα της πεθαίνει σε αυτοκινητικό δυστύχημα και αναγκαστικά συγκατοικεί με τη θεία της. Η απώλεια είναι τεράστια και η Εlla χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Παρατάει το σχολείο, μπλέκει με συμμορίες, συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

Οι ανάδοχοι γονείς που την αναλαμβάνουν της συμπεριφέρονται βίαια και τη χτυπούν καθημερινά. Η ζωή της είναι ανυπόφορη. Καποια νύχτα φτάνει η στιγμή της λύτρωσης, αφού καταφέρνει να το σκάσει.

Το 1934 τραγουδάει για πρώτη φορά στο θέατρο. Ανάμεσα στα γιουχαΐσματα, η Fitzgerald επιβάλλεται με τον τρόπο ερμηνείας της και ο κόσμος σταματά τις αποδοκιμασίες. Δηλώνει συμμετοχές σε όλα τα talent shows κερδίζοντας πάντα το πρώτο βραβείο.

Το 1936 ηχογραφεί το πρώτο της άλμπουμ, Loves and kisses, και το 1938 έρχεται το Α tisket – A tasket το οποίο πουλάει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Ύστερα από έναν αποτυχημένο γάμο, το 1946 ερωτεύεται και παντρεύεται τον Ray Brown, μπασίστα του Dizzie Gillespie. Kάτω από τις οδηγίες του μάνατζέρ της, Norman Granz, η καριέρα της παίρνει ανηφορικό δρόμο και οι εμφανίσεις της στα "The Bing Crosby show", "The Frank Sinatra show", "The Nat King Cole show", "The Dean Martin show", "The Ed Sullivan show» την κάνουν διάσημη σε όλες της πολιτείες της Αμερικής. Οι περιοδείες έρχονται η μια πίσω από την άλλη...

Στο Club Mocambo η Marilyn Monroe ενθουσιάζεται από την τραγουδίστρια και κάθε βράδυ βρίσκεται μπροστά, στο πρώτο τραπέζι, μόνο και μόνο για να την ακούσει. Χάρη στη Monroe η Fitzgerald θα δει να ανοίγουν οι πόρτες των μεγαλύτερων clubs από την ανατολική έως τη δυτική ακτή.

Το 1987 ο πρόεδρος της Αμερικής Ronald Reagan την τιμά με το μετάλλιο ''Νational Medal of the Arts''.

Φτάνοντας στη δεκαετία του '90 η Fitzgerald έχει ηχογραφήσει πάνω από 200 άλμπουμ.

Την τελευταία της συναυλία τη δίνει στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης το 1991.

Έπειτα από μια αποτυχημένη εγχείρηση στα γόνατα, σταματάει να τραγουδά και εγκαθίσταται στο σπίτι της στο Βeverly Hills.

Η μόνη της παρηγοριά η εγγονή της, Αlice. To 1996 αφήνει την τελευταία της πνοή. Τα μέσα ενημέρωσης το γνωστοποιούν από άκρη σε άκρη.

Έξω από τη λεωφόρο του κοιμητηρίου Inglewood Park της Καλιφόρνια η κυκλoφορία σταματάει και φυσικά ο μόνος λόγος είναι πως μέσα κηδεύεται η Πρώτη Κυρία της jazz...

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.