fbpx

«ΦΙΛΑ ΜΕ!»

«ΦΙΛΑ ΜΕ!»της Έλενας Χουζούρη

 

ΜΙΑ ΑΝΑΛΑΦΡΗ ΚΑΙ ΚΕΦΑΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ξεχασμένη για πολλά πολλά χρόνια η οπερέτα, το ανάλαφρο και χαριτωμένο αυτό μουσικό είδος που άνθησε και στην Ελλάδα τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, άρχισε να γίνεται εκ νέου αγαπητή στο σύγχρονο ελληνικό μουσικόφιλο κοινό χάρη στις διάσημες ελληνικές οπερέτες των πατέρων του είδους, Γιαννίδη και Σακελλαρίδη, που είχε ανεβάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο θέατρο «Ακροπόλ» πριν από λίγα χρόνια. Πέρσι στο Μέγαρο Μουσικής κυριολεκτικά απολαύσαμε την εμβληματική οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη Βαφτιστικός σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Φέτος το ΜΜΑ αποφάσισε να αποχαιρετήσει το 2013 –και ίσως να το... ξορκίσει– τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, μ' ένα μπουκέτο από τις πιο πικάντικες, ανάλαφρες, κωμικές και χαρούμενες μελωδίες από δημοφιλέστατα έργα των κατεξοχήν εκπροσώπων της αυστριακής, γαλλικής και ελληνικής οπερέτας, φιλοξενημένες όλες κάτω από τον εύγλωττο τίτλο του τραγουδιού «Φίλα με!». Έτσι, την τιμητική τους θα έχουν ο Ζακ Όφενμπαχ (1819-1880), που θεωρείται ο πρόδρομος του μουσικού κωμικού θεάτρου και εκπροσωπεί την γαλλική οπερέτα (το διάσημο έργο του Ο Ορφέας στον Άδη γνώρισε τεράστια επιτυχία το 1858), ο Γιόχαν Στράους υιός (1825-1899) και ο Φραντς Λέχαρ (1870-1940) που εκπροσωπούν την αυστριακή οπερέτα και με τα έργα τους παραπέμπουν στις λαμπερές στιγμές της αυτοκρατορικής Βιέννης του 19ου αιώνα. Μελωδίες γεμάτες χιούμορ από τη δημοφιλέστατη Νυχτερίδα του Στράους υιού, από την Τζουντίτα του Λέχαρ και προπαντός από τη διαχρονικά διάσημη Εύθυμη χήρα του, αποσπάσματα από τις όπερες «μπούφο» [κωμικές] του Όφενμπαχ Ωραία Ελένη και Παριζιάνικη ζωή θα πλημμυρίσουν το πρώτο μέρος της βραδιάς. Το δεύτερο, εκτός από το βαλς από την οπερέτα του Στράους υιού 1.001 νύχτες, θα παραδοθεί στον πατέρα της ελληνικής οπερέτας Θεόφραστο Σακελλαρίδη και στα πασίγνωστα τραγούδια του –που τραγουδιούνται μέχρι σήμερα– όπως «Σφίξε με», «Τον παλιό εκείνο τον καιρό» και βέβαια το «Φίλα με». Οι μελωδίες του Σακελλαρίδη φτάνουν έως τη δεκαετία του 1930, μπολιάζονται με τάνγκο και φοξ τροτ, και τις τραγουδούσε η πανέμορφη και μοιραία Ζωζώ Νταλμάς, αυτήν που είχε σφόδρα ερωτευτεί ο Κεμάλ Ατατούρκ και το ξανθόμαλλο κεφάλι της στόλιζε –κυκλοφορούν ακόμη;– το κόκκινο πακέτο τσιγάρων SANTÉ.
Για την επιτυχία αυτής της κεφάτης γιορταστική βραδιάς εγγυώνται η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο Γιώργος Πέτρου που θα τη διευθύνει και οι σολίστ Ειρήνη Καραγιάννη, Μίνα Πολυχρόνου, Χριστίνα Πουλίτση, Αντώνης Κορωναίος και Γιάννης Χριστόπουλος που ερμηνεύουν τα αγαπημένα τραγούδια. Έτσι, για να φύγει σκασμένο μαζί με τα φαρμάκια του το 2013!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.