fbpx

Ο MORRISSEY ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟΣ

Ο MORRISSEY ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΟΣτης Πέρσας Σούκα

 

«Θα πρέπει, τουλάχιστον από απόσταση, να φαίνεται πως ξέρεις τι κάνεις κι ότι μπορείς να τα καταφέρεις», εξομολογείται μία από τις πιο εύστροφες, ιδιόρρυθμες κι αμφιλεγόμενες φιγούρες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ο Morrissey.

Ο Steven Patrick Morrissey, ο οποίος έγινε διάσημος στον κόσμο με το επίθετό του, γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1959 στο Lancashire της Αγγλίας κι απ' ό,τι φαίνεται ήξερε τι να κάνει για να τα καταφέρει.

Από παιδί έδειξε να ενδιαφέρεται για τη μουσική, λατρεύοντας τραγουδίστριες όπως η Μarianne Faithfull και η Sandie Shaw. Τα βιβλία υπήρξαν οι καλύτεροι φίλοι του στην παιδική ηλικία και ο αγαπημένος του συγγραφέας ήταν ο Oscar Wilde.

Το 1978 φτιάχνει το πρώτο του συγκρότημα, τους Nosebleeds, και το 1982 συναντά τον κιθαρίστα Johnny Marr. Tο μουσικό τους ταίριασμα δημιουργεί τους Smiths κι εκδίδουν το πρώτο τους single χωρίς μεγάλη επιτυχία. Το 1984 κυκλοφορούν το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ, Ηand in Glove, φτάνοντας το νούμερο ένα στα charts. Ακολουθούν τα Meat is murder, The Queen is Dead και το Strange ways, here we come, όπου και οι Smiths διαλύονται. Οι έντονες διαφωνίες μεταξύ του Morrissey και του Marr τους αναγκάζουν να ακολουθούσουν χωριστούς δρόμους.

Όμως η καριέρα του Μorrissey δε σταματάει εκεί. Έπειτα από έξι μήνες κυκλοφορεί το πρώτο του solo άλμπουμ, Viva Hate, και ακολουθούν άλλα οκτώ.

Τα τραγούδια του πάντα μιλούν για προσωπικά αδιέξοδα, για άδοξες σχέσεις, με μελοδραματικούς η σκληρούς στίχους, χωρίς να λείπουν βέβαια και οι κωμικές πλευρές...

Με τη χαρακτηριστική του φωνή δίνει το δικό του στίγμα στην παγκόσμια μουσική σκηνή και οι αιχμηρές κι αντικομφορμιστικές απόψεις του τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους καλλιτέχνες.

Στις 17 Οκτωβρίου εξέδωσε την ομολογουμένως καλύτερη αυτοβιογραφία μετά τον Bob Dylan.

Μια αυτοβιογραφία με έντονα τα στοιχεία του λυρισμού, της ποίησης, του ακραίου, της κατάθλιψης και του ναρκισσισμού, όπως είναι άλλωστε και ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Τα δυο τελευταία μάλιστα ισχυρίζεται πως μπορεί να είναι και τακτικές επιβίωσης...

Οικογενειακές αναφορές, δικαστικές υποθέσεις, ερωτικά δράματα, κωμικά συμβάντα κυλούν μέσα στις σελίδες αυξάνοντας ολοένα το ενδιαφέρον στον αναγνώστη.

Προζάτος και σκιώδης, χιουμοριστικός λόγος γεμάτος σαρκασμό για τους γύρω του, για τους σταρ, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τους πολιτικούς... Αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια, τα κάκιστα και παρατημένα σχολεία, τους αποθαρρυμένους από το σύστημα δασκάλους, «σπρώχνοντας», όπως λέει ο ίδιος, «τα παιδιά στο κυνήγι της ευδαιμονίας μέσα από την αποδοκιμασία».

Μιλώντας για τους δύο μεγάλους έρωτες της ζωής του, με μια γυναίκα κι έναν άνδρα, λέει πως «δεν είμαι ομοφυλόφιλος, είμαι ανθρωποφυλόφιλος».

Η άκρως ενδιαφέρουσα αυτοβιογραφία του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Penguin.

Μπορεί ο πρώην frontman των Smiths να μοιράζεται σ' αυτό το βιβλίο λέξεις, σκέψεις και πράξεις του, όμως ο ίδιος δηλώνει πως «δεν ανήκω σε κανέναν... είμαι ακόμη δικός μου».

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.