fbpx

DAVE BRUBECK

Dave-Brubeckτης Πέρσας Σούκα

 

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2012 πεθαίνει ένας από τους μεγαλύτερους μύθους της jazz, ο Dave Brubeck. O πιανίστας και συνθέτης μεγαλουργεί για πάνω από έξι δεκαετίες φέρνοντας μέσα στις μελωδικές γραμμές του τον πειραματισμό και την καινοτομία.
Γεννιέται στις 6 Δεκεμβρίου του 1920 στο Concord της California. H οικογένεια Βrubeck αποκτά τρία αγόρια και ο Dave δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική. Η μητέρα του, πιανίστα στο επάγγελμα, αναλαμβάνει να διδάξει τον γιο της σε ηλικία τεσσάρων ετών. Ο μικρός ενθουσιάζεται, όμως ο πατέρας του έχει άλλα σχέδια, όχι μόνο για τον Dave αλλά και για όλη την οικογένεια. Μετακομίζουν σ' ένα ράντσο στους πρόποδες των βουνών Sierra. Η ζωή τους αλλάζει δραματικά...
Τα μαθήματα πιάνου σταματούν και ο Dave γίνεται ένας cowboy αφού πρέπει να βοηθά στις δουλειές. Στα δεκατέσσερά του αρχίζει δειλά δειλά να παίζει στις τοπικές μπάντες τα Σαββατοκύριακα.
Παρόλο που σπουδάζει στο College of the Pacific κτηνιατρική φαρμακευτική, η επιθυμία του για την jazz είναι ασυγκράτητη. Αποφοιτώντας το 1942 κατατάσσεται στον στρατό και πολεμά στην Ευρώπη κάτω από τις διαταγές του στρατηγού Patton. To 1946, όταν επιστρέφει στη χώρα του αποφασίζει να σπουδάσει σύνθεση στο Mills College. O δάσκαλός του, ο Γάλλος συνθέτης Darius Milhaud, τον ενθαρρύνει να επιδιώξει καριέρα στη μουσική σκηνή και να την εμπλουτίσει με στοιχεία jazz.

To 1947 ξεκινά τη μουσική του διαδρομή με το Dave Brubeck Octet. Tο 1951 δημιουργεί το γκρουπ Dave Brubeck Quartet, το οποίο διαρκεί για δεκαετίες.
Ο σαξοφωνίστας Paul Desmond γίνεται το alter ego του συνθέτη και δημιουργούν ένα από τα μεγαλύτερα jazz standards, το αξεπέραστο «Take five».
Oι δεκαετίες του '50 και του '60 κυλούν γεμάτες από επιτυχημένες συναυλίες, ηχογραφήσεις και σεμινάρια σε διάφορα κολέγια, συστήνοντας στους σπουδαστές την jazz μουσική. Το Dave Brubeck Quartet εμφανίζεται σε όλες τις μεγαλουπόλεις –Νέα Υόρκη, Σικάγο, Βοστόνη, Ουάσινγκτον, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο–έχοντας τεράστια ονόματα ως guest όπως οι Charlie Parker, Dizzie Gillespie, Ella Fitzgerald, Duke Ellington, Stan Getz...
Περιοδικά όπως το Τime αναφέρονται σ' αυτόν ως μουσικό φαινόμενο...
Το 1958 το κουαρτέτο πραγματοποιεί την πρώτη του περιοδεία αγνοώντας τους συνηθισμένους προορισμούς· έτσι, επισκέπτονται την Πολωνία, το Ιράκ, το Ιράν, την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και την Τουρκία, με σκοπό να αφομοιώσουν μουσικά στοιχεία από κάθε χώρα.
Το 1959 δημιουργούν τον δίσκο Timeout πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα με το «Blue Rondo ala Turk» και το «Τake five» να ακούγονται στα jukeboxes από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη.
Πέρα όμως από την jazz ο πιανίστας επεκτείνει τη μουσική του και πειραματίζεται πάνω σε κλασικές φόρμες.
Μαζί με τον Leonard Bernstein και τη New York Philharmonic Orchestra παρουσιάζουν το
Dialogues for jazz and orchestra. Συνθέτει το μιούζικαλ The Real Ambassadors με πρωταγωνιστές τον Louis Armstrong και την Carmen McRae.
Οι δεκαετίες περνούν και από το κουαρτέτο περνούν και φεύγουν πολλοί μουσικοί, συστήνοντας πάντα στο κοινό του νέους καλλιτέχνες.
Στη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του λαμβάνει διεθνείς τιμές, ανάμεσά τους το National Medal of the Arts, το Smithsonian Medal και ένα δικό του αστέρι στο Hollywood Walk of Fame.
O Dave Brubeck μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του έζησε ήσυχα, οικογενειακά και μακριά
από ουσίες...
Γι' αυτόν τα πάντα ήταν η μουσική. Μόνο στους δρόμους της jazz αισθανόταν ολοκληρωμένος και ευτυχής.
Ο ίδιος έλεγε πως «H jazz υπερασπίζεται την ελευθερία... νομίζω πως είναι η φωνή της ελευθερίας.
Βγες έξω και ανάδειξέ την, πάρε ρίσκο, απελευθερώσου από την τελειομανία».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.