fbpx

JAMES MCCARTNEY – ME

Παρόλο που βρίσκεται στο στούντιο για να παρουσιάσει το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ, να μιλήσει για τον εαυτό του, για όσα τον εκφράζουν και τον προβληματίζουν, εκείνος παραμένει σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης φειδωλός κι επιγραμματικός. Το κοινό που παρακολουθεί σχηματίζει μια αρνητική εικόνα για τον γιο του πρώην Beatle. Και όμως…

Ακούγοντας τα τραγούδια του, καταλαβαίνεις ότι ο James είναι ταλαντούχος και ευαίσθητος τραγουδοποιός. Στο άλμπουμ του με τον συμβολικό τίτλο Me που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2013 ακούμε ωραιότατες μπαλάντες, με γλυκές μελωδικές γραμμές, με συναισθηματικούς και άκρως βιωματικούς στίχους. Δεν υπάρχει τίποτα που να μοιάζει στον ακροατή υπερφίαλο και πομπώδες. Η απώλεια και η μοναξιά κυριαρχούν, ενώ η αισιοδοξία περιορίζεται απλώς σε μικρές μα όμορφες πινελιές.

Τα δώδεκα τραγούδια που υπάρχουν στο CD κινούνται σε ροκ και ποπ ύφος, επηρεασμένα όπως λέει κι ο ίδιος ο τραγουδοποιός από τους Beatles ασφαλώς, τους Nirvana και τους Cure.

Η φωνή του McCartney jr είναι γλυκιά, με μεγάλη έκταση, και μοιάζει πάρα πολύ με του Paul (είναι φανερό ότι έχει μελετήσει τον τρόπο ερμηνείας του πατέρα του). Ξεχωρίζουντατραγούδια«Strongasyou», «Bluebell», «Butterfly», «Thinkingaboutrock‘n' roll».

Στο CD μάλιστα συμμετέχει ο πρώην Βeatle σαν μουσικός, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι υποστηρίζει τον γιο του σε κάθε του βήμα, όπως και η μητέρα του James, η Linda (φωτογράφος και μουσικός, ιδρυτικό μέλος μαζί με τον Paul του συγκροτήματος Wings, η οποία βρισκόταν στο πλευρό του μέχρι και την τελευταία στιγμή προτού φύγει από τη ζωή. Πέθανε το 1998 από την επάρατη νόσο. Τη νύχτα της κηδείας ο εικοσάχρονος James συντρόφεψε και κοιμήθηκε στο ίδιο κρεβάτι με τον πατέρα του για να μην αισθάνεται μόνος έπειτα από τόσα χρόνια που κοιμόταν μαζί με τη σύζυγό του).

Μετά τον θάνατο της Linda ο James έφυγε από το σπίτι για να ζήσει μόνος του. Το βάρος των επιτυχημένων και διάσημων γονιών του αλλά και η πρόοδος των δυο αδελφών του –η Mary είναι φωτογράφος και η Stella σχεδιάστρια μόδας– τον φέρνουν σε δύσκολη θέση. Οι ουσίες μπαίνουν στη ζωή του σύντομα. Ο πατέρας του παύει να του μιλάει, το ίδιο και αδελφές του.

Κάποια στιγμή καταλαβαίνει ότι ο τρόπος ζωής του δεν τον οδηγεί πουθενά κι έτσι ξεκινάει πάλι από την αρχή…

Βγάζει δυο CD single τα οποία παίρνουν καλές κριτικές και τώρα με το Me δείχνει πολύ πιο ώριμος στιχουργικά και μουσικά. Αναμφίβολα έχει ακόμα μερικά πράγματα να βελτιώσει και ένα από αυτά είναι η οργάνωση της δημόσιας εικόνας του αλλά πάνω απ' όλα αυτό που χρειάζεται πιο πολύ είναι να απαλλαγεί από τις σκιές της μετριότητας που του ρίχνουν ορισμένοι συγκρίνοντάς τον με τον Paul και μόνο.

Όμως, αν το καλοσκεφτεί κάποιος, δύσκολα μπορεί να συγκριθεί κανείς με αυτό το μουσικό φαινόμενο (που είχε την ευτυχή συγκυρία να βρεθεί σ' ένα άλλο παγκόσμιο φαινόμενο, τους Beatles, οι οποίοι κάτω από τις οδηγίες του πανέξυπνου παραγωγού τους sir George Martin κυριάρχησαν σε μιαν άλλη εποχή, πολύ πιο αθώα, όπου ο νεανικός κόσμος είχε την ανάγκη από είδωλα).

Αυτό βέβαια δεν αφαιρεί το δικαίωμα στον James να ασχοληθεί με τη μουσική και να παρουσιάσει τα τραγούδια του εφόσον μέσα από αυτή την επίπονη δημιουργική πράξη αισθάνεται πλήρης κι ευτυχής. Δεν μπορεί κανένας να του στερήσει την ελευθερία να ονειρεύεται…

Το μεγαλύτερο όραμα του James McCartney πάντως είναι να δημιουργήσει ένα συγκρότημα που θα αποτελείται από τους γιους των Beatles. Ακούγεται εξωπραγματικό, όμως εάν τα καταφέρει, θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τους λάτρεις των Σκαθαριών αλλά και όλων των μουσικόφιλων.

Ο John Lennon έλεγε πως ένα όνειρο που το βλέπει κάποιος μόνος του είναι μόνο ένα όνειρο, όταν το βλέπουν πολλοί μαζί είναι πραγματικότητα.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.