fbpx

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ

Avalokitesvara Bodhisattva 1της Έλενας Χουζούρη

 

«Χρειαζόμαστε ένα Μέγαρο ανοιχτό και φιλικό στην κοινωνία. Ένα Μέγαρο καλλιτεχνικά πρωτοπόρο, πνευματικά αιχμηρό, κοινωνικά ευαίσθητο», τόνισε ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ιωάννης Μάνος, στην παρουσίαση του προγράμματος 2013-2014. Kαι ο Γιώργος Κουρουπός, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου από πέρσι, συνόψισε τα παραπάνω με τη ρήση-σλόγκαν: «Στο Μέγαρο όλοι έχουν θέση». Έτσι, παρά την κρίση που πέρασε το Μέγαρο τους δύο τελευταίους μήνες και γενικότερα τις δυσκολίες των τριών τελευταίων χρόνων, κατάφερε και ένα πολύπλευρο και πολύπτυχο πρόγραμμα να παρουσιάσει και, όπως δήλωσε ο κ. Μάνος, να είναι καθ’ οδόν η οριστική λύση που θα εξασφαλίσει τη διαχρονική λειτουργία του Μεγάρου και την απρόσκοπτη ανάπτυξή του. Ευτυχώς, για να σταματήσουν οι στενόκαρδες και μικρόψυχες Κασσάνδρες να επιδίδονται στο κυνήγι των μαγισσών, άθλημα ιδιαιτέρως αγαπητό στα καθ’ ημάς, αρχαιόθεν! Το Μέγαρο Μουσικής είναι ένας ισχυρότατος πλέον πολιτισμικός θεσμός που όχι μόνον ταυτίζεται με τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα της χώρας και το πολιτιστικό της πρόσωπο σε διεθνές επίπεδο αλλά αναμφισβήτητα η παρουσία του άλλαξε άρδην τα πολιτιστικά μας δεδομένα διευρύνοντας και ανεβάζοντας ταυτόχρονα το μορφωτικό, καλλιτεχνικό μας επίπεδο και γούστο.

Στο πρόγραμμα 2013-2014 που αναγγέλθηκε, η κλασική μουσική είναι πάντα ο κεντρικός άξονας, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δημιουργήθηκε για να υπηρετεί πρώτα και κύρια την κλασική μουσική και στη συνέχεια τη μουσική γενικότερα, αλλά πάντα με κριτήριο την υψηλή ποιότητα. Έτσι, την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 μαέστροι παγκόσμιας ακτινοβολίας θα ανέβουν στο πόντιουμ του Μεγάρου, όπως ο μαέστρος-μύθος πια Κλαούντιο Αμπάντο, ο πολύς Ζούμπιν Μέτα, ο Ίβαν Φίσερ, ο εκ Ρωσίας, δικός μας, Θεόδωρος Κουρεντζής, θα απολαύσουμε σολίστ που μεσουρανούν στη διεθνή σκηνή, όπως ο εξαιρετικός τενόρος Γιόνας Κάοφμαν –γνωστός και σ’ εμάς από τις απευθείας μεταδόσεις της Μετροπόλιταν Όπερας–, η πιανίστα Μαρία Ζοάο Πίρες, ο βιολίστας Γκίντον Κρέμερ, ο πιανίστας Αλέν Λεφέβρ και βέβαια τέσσερις μεγάλες ορχήστρες, η Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, η MusicAeterna, η Ορχήστρα Μότσαρτ της Μπολόνια, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ.

Εκτός από την κλασική μουσική, ανάμεσα στα καλλιτεχνικά γεγονότα που θα συζητηθούν είναι αναμφισβήτητα η «επιστροφή» στην Αθήνα, ύστερα από… 60 χρόνια, της Comedie-Française, του θεάτρου-θεσμού της Γαλλίας, με την Αντιγόνη του Ανούιγ σε σκηνοθεσία MarcPaquien, οι παραστάσεις του παραδοσιακού κωμικού θεάτρου Kyogen, o χορός της σταρ πλέον του σύγχρονου χορού Σιλβί Γκιλέμ συνοδεία του Άκραμ Καμ και της ομάδας του, του Μπαλέτου του Τόκιο, του MinusOne του σπουδαίου Οχάντ Ναχαρίν με τους χορευτές των GrandsBalletsCanadiens, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα προκαλέσει η χιπ χοπ εκδοχή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας από τη χορευτική ομάδα TraficdeStyles. Οι φίλοι της τζαζ και της worldmusic θα απολαύσουν τις εμφανίσεις των περίφημων Πορτογάλων Madredeus και βέβαια του μεγάλου ChickCorea.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου στις καλλιτεχνικές δυνάμεις του τόπου έτσι ώστε να αναδειχθούν οι άξιοι Έλληνες καλλιτέχνες – και έχουμε πολλούς! Καθώς και η παρουσία των νέων ταλέντων. Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάζεται ένας νέος κύκλος με τίτλο «Καλωσόρισμα – Νέοι καλλιτέχνες στο Μέγαρο» με τρεις συναυλίες Ελλήνων ερμηνευτών και δημιουργών νεαρής ηλικίας, όπως του πιανίστα-συνθέτη Αλέξανδρου Δρόσου, του τσελίστα Μιχάλη Χόιπελ και της Εύης Φιλίππου (κρουστά).

Η Καμεράτα, η Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής που θεωρείται ο πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό, παρουσιάζει φέτος εννέα συναυλίες με σπουδαία έργα υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου.

Η σύγχρονη μουσική δημιουργία αποτυπώνεται με εννέα συναυλίες που καταγράφουν όλες τις σημερινές τάσεις αλλά και αυτές της πρόσφατης μουσικής ιστορίας.

Το Σύγχρονο Μουσικό Θέατρο είναι μια αυθεντική εναλλακτική πρόταση-απάντηση στην όπερα, και στο πρόγραμμα του Μεγάρου υπάρχουν τρεις σημαντικές παραγωγές με έργα που ίσως και να… προκαλέσουν.

Ένας νέος κύκλος είναι και το Lied – Φωνή και πιάνο που σκοπεύει να μας εισαγάγει στη μαγεία του κλασικού τραγουδιού με πέντε συναυλίες Ελλήνων καλλιτεχνών.

Πιο τολμηρές οι φετινές «Γέφυρες» με συναυλίες όπου η ηλεκτρονική dance μουσική συναντά την κρητική μουσική, τη μουσική κάντρι, το χιπ χοπ, την τζαζ και το ρεμπέτικο.

Ένας νέος κύκλος που ενδιαφέρει κυρίως τους μικρούς επισκέπτες του Μεγάρου με τίτλο «Το Μέγαρο των παιδιών» περιλαμβάνει προτάσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών και στοχεύει στη μύησή τους στη μουσική και βέβαια στην απόλαυσή της. Αναφέρω ως παράδειγμα τις κυριακάτικες εκδηλώσεις «Άκου τα… όργανα», «Άκου τα έγχορδα», «Άκου… τα χάλκινα», τα Μουσικά Εργαστήρια, το Κυνήγι του Θησαυρού στον Κήπο του Μεγάρου, ενώ τα παιδιά που έχασαν πέρσι το «Νησί των θησαυρών» μπορούν να το βρουν φέτος από τις 16 Νοεμβρίου έως τον Απρίλιο 2014.

Την ιδιαίτερη θέση τους έχουν φέτος η οπερέτα –μια βραδιά με τον εύγλωττο τίτλο «Φίλα με»– καθώς και το ανέβασμα της οπερέτας Πικ-Νικ του Θεόφραστου Σακελλαρίδη σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού – και το ελληνικό τραγούδι με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ.

Και βέβαια οι σπουδαίες εκδηλώσεις, συναυλίες και παραστάσεις τα Χριστούγεννα και το Πάσχα οι οποίες διευρύνονται και εμπλουτίζονται.

Για 23η λοιπόν χρονιά πάμε αναμφισβήτητα… Μέγαρο, όταν μάλιστα θα εξακολουθήσει και φέτος η πολιτική των μειωμένων εισιτηρίων για ευπαθείς κοινωνικές κατηγορίες ή ακόμα και των δωρεάν εκδηλώσεων για άνεργους νέους.

sugiul-leferve

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.