fbpx

DAVID LYNCH – THE BIG DREAM ALBUM

DAVID LYNCH – THE BIG DREAM ALBUMτης Πέρσας Σούκα

 

Αsymmetrical Studio. Oδημιουργός βρίσκεται και χάνεται εκεί με τις ώρες, με τις μέρες, παίζοντας ηλεκτρική κιθάρα… Η μουσική είναι γι’ αυτόν μεγάλη αγάπη, όμως ο λόγος που λατρεύτηκε από το κοινό είναι για τις ταινίες του Dune, Blue Velvet, Τwin Peaks, Lost Highway και Mulholl and Drive.

«Κάθε νότα έχει την απίστευτη δύναμη να σε παρασύρει μακριά, το μόνο που χρειάζεται είναι ο σωστός άνεμος στη σωστή ώρα», εκμυστηρεύτηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο εξαιρετικός μα και ιδιόρρυθμος σκηνοθέτης David Lynch.

 

O Angelo Badalamenti, μόνιμος συνεργάτης στα soundtracks των ταινιών του, ήταν αυτός που τον έβαλε στον κόσμο της μουσικής. Η εμμονή που απέκτησε κατόπιν με τον ήχο τον οδήγησε να φτιάξει τον δικό του χώρο, στην αρχή για να μπορεί να παράγει τη μουσική επένδυση για τις ταινίες του και μετά ήρθε η ασυγκράτητη πειραματική του διάθεση για να δημιουργήσει τις δικές του μελωδίες. Έτσι, τον Ιούλιο του 2013 κυκλοφορεί το δεύτερο κατά σειρά άλμπουμ του με τίτλο The Big Dream, ένα cd που κινείται στους ρυθμούς του swing και των blues αλλά σε πιο μοντέρνο ύφος. Οι αρμονίες απέριττες αλλά τόσο ονειρικές, που σε ταξιδεύουν σ’ αυτούς τους περιθωριακούς κόσμους που τόσο καλά ο ίδιος ξέρει.

Η ατμόσφαιρα από το πρώτο ως το τελευταίο τραγούδι –δε θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς– σε γκρίζους τόνους. Η μελαγχολία απλώνεται διάχυτη, με τον ηλεκτρονικό ήχο να αναμιγνύεται με το παλιό κλασικό ροκ ύφος μυστηριακά και ιδιαίτερα.

Η κιθάρα, λατρεμένο όργανο του σκηνοθέτη, έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η φωνή του Lynch μπορεί να μην είναι η απόλυτα σωστή και σίγουρη δίχως να πατά με ακρίβεια πάνω στις νότες, είναι όμως εκφραστική και κάποιες φορές απόκοσμη.

Οι στίχοι του λιτοί, μοιάζουν με λέξεις που σκορπίζουν στον άνεμο μεταφέροντας μέσα τους τις

σκιές αντικομφορμιστικών χαρακτήρων αλλά και των παρακμιακών εικόνων του αμερικανικού Νότου.

Ο δημιουργός λέει χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν στιγμές που τα λόγια έρχονται πρώτα, όμως τις περισσότερες φορές η μουσική είναι αυτή που μου μιλάει πρώτη για το πώς πρέπει να φτιαχτεί ένα τραγούδι, έτσι οι στίχοι απλώς ακολουθούν».

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα δώδεκα τραγούδια του άλμπουμ υπάρχει και μία πολύ ενδιαφέρουσα διασκευή από το «Ballad of Hollis Brown» του Bob Dylan.

ToBig Dream του David Lynchείναι ένα αίνιγμα που κινείται μέσα στις ερήμους του ονειροπόλου μυαλού του σκηνοθέτη. Μια χίμαιρα που κυλάει αργά, μέσα από ένα οδoιπορικό συναισθημάτων και αισθήσεων που δε σε αφήνουν να ξυπνήσεις.

Ο εξηνταεπτάχρονος θρύλος του κινηματογράφου εξάλλου είναι ένας άνθρωπος που δεν του αρέσουν οι τυπικές ενύπνιες παραστάσεις της νύχτας. Λατρεύει τα όνειρα της μέρας και αυτά τον εμπνέουν για να δημιουργήσει.

Ο διαλογισμός γι’ αυτόν είναι το μέσον για να βυθιστεί στα άδυτα του εαυτού του και να περιηγηθεί όπου εκείνος επιδιώκει. Ένα ατελείωτο λιβάδι δημιουργίας, ευτυχίας, αγάπης, ενέργειας και ειρήνης τον περιμένει εκεί.

Φτιάχνοντας πάντα ένα όνειρο που το καθοδηγεί όπως αυτός θέλει και προπαντός δίνοντας το τέλος που ο ίδιος επιθυμεί.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.