fbpx

ROGER WATERS – THE WALL ΣΤΟ ΟΑΚΑ

ROGER WATERS της Πέρσας Σούκα

Η σύλληψη του The Wall ξεκινάει κάπου στα μέσα του 1977. Η περιοδεία των Pink Floyd «In the flesh tour» εκείνη τη χρονιά αποδεικνύεται μια τεράστια απογοήτευση. Ο Roger Waters, αποκαρδιωμένος από την έλλειψη επικοινωνίας με το κοινό, εμπνέεται και γράφει τα ωραιότερα τραγούδια στην ιστορία του συγκροτήματος. Το θρυλικό άλμπουμ γεννιέται μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός ξενοδοχείου. Κυκλοφορεί στις 30 Νοέμβριου 1979, αποθεώνεται και γίνεται το εμπορικότερο διπλό άλμπουμ στην Ιστορία της μουσικής. Η αποξένωση και η αδιαφορία στο μυαλό του δημιουργού παίρνουν μορφή μέσα από τους υπέροχους στίχους και τη μουσική του.

Ο κεντρικός ήρωας του άλμπουμ Pink αρχίζει την ιστορία από την απώλεια του πατέρα του στον πόλεμο και ξετυλίγει το κουβάρι της μίζερης ζωής του μιλώντας για τη μητρική κυριαρχία, την αυστηρότητα των δασκάλων του και το άδοξο τέλος ενός γάμου. Απομονώνεται σιγά σιγά δημιουργώντας έναν τοίχο. Κάθε τούβλο που προστίθεται, ένα τραύμα στο σώμα και στο μυαλό. Ο ήρωας στη συνέχεια κάτω από αυτές τις συνθήκες ζυμώνεται και μεταμορφώνεται σε ροκ σταρ κινούμενος σ’ έναν κόσμο γεμάτο βία, ναρκωτικά και απιστία. Στο τέλος, χτίζει με τα χέρια του το «τείχος». Απομονώνεται. Ο εφιάλτης ότι είναι δικτάτορας που καταδυναστεύει τους θαυμαστές του, αλλά και τον ίδιο, του καίει την ψυχή. Ώσπου, κάποια στιγμή, μην αντέχοντας άλλο, αποφασίζει να δικάσει μόνος του τον εαυτό του, βρίσκοντας στο τέλος τον δρόμο της φυγής προς τα έξω...

Ο Roger Waters, το «μυαλό» των Pink Floyd, μέσα σ’ αυτό το άλμπουμ δείχνει πράγματα και καταστάσεις που έχουν στιγματίσει τη ζωή του από τα παιδικά του χρόνια. Τα βιώματά του, οι εμπειρίες του, οι σκέψεις του καταγράφονται στα τραγούδια του The Wall με απόλυτη ειλικρίνεια. Εκτίθεται και δεν μετανιώνει ούτε για μια στιγμή. Η απώλεια του πατέρα του, ο οποίος σκοτώθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο Roger ήταν μόλις πέντε μηνών, είναι αξεπέραστο συμβάν γι’ αυτόν. Ο ίδιος αναφέρει πως «για να γίνεις ποιητής πρέπει να έχεις βιώσει τραγικά γεγονότα».

Ο Roger Waters είναι ένας δύσκολος και ιδιόρρυθμος χαρακτήρας (έχει κάνει τέσσερεις γάμους), μεγαλωμένος σ’ ένα ιδιαίτερα αυστηρό περιβάλλον (η μητέρα του ήταν δασκάλα και, ως χήρα, είχε επωμιστεί και τον ρόλο του πατέρα μέσα στην οικογένεια) και δεν χαρίζεται σε κανέναν. Ούτε στο πολιτικό σύστημα, ούτε στον κόσμο, ούτε στις προσωπικές σχέσεις του και, φυσικά, ούτε στον ίδιο του τον εαυτό. Απόλυτα πιστός στις πεποιθήσεις και στα έργα του, προχωράει στον δρόμο της ζωής του χωρίς ίχνος υποτέλειας σε οποιαδήποτε φόρμα εξουσίας. Αντιήρωας, αντισυμβατικός, αντιμιλιταριστικός. Ποιητής, μουσικός και πρότυπο καλλιτέχνη.

Τυχεροί μόνο μπορούν να χαρακτηριστούν αυτοί που θα βρεθούν στις 31 Ιουλίου στο ΟΑΚΑ για να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία της παρουσίασης του The Wall από τον ευφυή δημιουργό του.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.