fbpx
«Δύο έργα του Ραχμάνινοφ στο Θέατρο Ολύμπια – “Μαρία Κάλλας” με τον Απόστολο Παληό στο πιάνο» της Ανθούλας Δανιήλ

«Δύο έργα του Ραχμάνινοφ στο Θέατρο Ολύμπια – “Μαρία Κάλλας” με τον Απόστολο Παληό στο πιάνο» της Ανθούλας Δανιήλ

Οι λάτρεις του είδους είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στις 16 Μαΐου 2019 δύο εμβληματικά έργα του μεγάλου Ρώσου δημιουργού Σεργκέι Ραχμάνινοφ, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Το Κοντσέρτο για πιάνο και Ορχήστρα αρ. 1 και τη Συμφωνία αρ. 2 σε μι ελάσσονα, έργο 27.

Ο Ραχμάνινοφ (1873-1943), πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους του είδους, του 20ού αιώνα. Άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία τεσσάρων ετών. Αποφοίτησε από το Ωδείο της Μόσχας το 1892, έχοντας ήδη πολλά έργα για πιάνο και ορχηστρικές συνθέσεις στο ενεργητικό του. Το 1897, και λόγω της αρνητικής κριτικής που δέχτηκε για τη Συμφωνία αρ. 1 περιέπεσε σε κατάθλιψη που τον ταλαιπώρησε για τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, κατάφερε να ολοκληρώσει το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2, που έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό και είναι αφιερωμένο στον Dahl, τον ψυχοθεραπευτή του. Μετά τη μεγάλη ρωσική επανάσταση υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία και το 1918 εγκαταστάθηκε στην Αμερική, όπου έγινε ένας από τους δημοφιλέστερους και πιο καλοπληρωμένους βιρτουόζους της εποχής του. Τη σύνθεση του Κοντσέρτου αρ. 1 ξεκίνησε το 1890, το ολοκλήρωσε το 1891-2 και το αναθεώρησε το 1917.

Τα έργα που επιλέγει ο Παληός να παίξει είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά – θεματικά και ερμηνευτικά.

Ο Απόστολος Παληός, διακεκριμένος μουσικός, Δρ Μουσικολογίας και σολίστ πιάνου, με λαμπρή καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει χαρακτηριστεί ως «καταπληκτικός πιανίστας» από τον Cyprien Katsaris και «ασυνήθιστα χαρισματικός, επικοινωνιακός και αφοσιωμένος μουσικός, με σπουδαία φινέτσα, εκφραστικότητα και καλλιτεχνική οντότητα» από τον διάσημο Yonty Solomon, τον Νοτιοαφρικανό πιανίστα και σολίστα που ταξίδεψε και έπαιξε σε όλο τον κόσμο. Τα έργα που επιλέγει ο Παληός να παίξει είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά – θεματικά και ερμηνευτικά.

Στη συναυλία της 16ης Μαΐου ερμήνευσε με μεγάλη δεξιοτεχνία και ευαισθησία το Κοντσέρτο αρ. 1 του Ραχμάνινοφ, προσφέροντας μια βραδιά απόλαυσης στο κοινό της αίθουσας «Μαρία Κάλλας». Η δεξιοτεχνία του, το ταλέντο του, η ολύμπια εικόνα του λάμπρυνε την εκδήλωση και προσέδωσε κύρος στη συναυλία.

Στο δεύτερο μέρος, η Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη Διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη, πάντα, έπαιξε τη Συμφωνία αρ. 2, op. 27 σε Μι ελάσσονα, την οποία ο Ραχμάνινοφ συνέθεσε στη Δρέσδη, όπου περνούσε με την οικογένειά του τους χειμερινούς μήνες το διάστημα 1906-1908. Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές συνθέσεις του, αποτελούμενη από τέσσερα μέρη: Largo – Allegro moderato, Allegro molto, Αdagio, Allegro vivace. Τμήματα της συμφωνίας έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες κινηματογραφικές ταινίες, πράγμα που δείχνει την ανταπόκρισή της στο κοινό.

Η μουσική του Ραχμάνινοφ έχει τις ρίζες της στον προηγούμενο αιώνα, τον αιώνα του ρομαντισμού, είναι η απόληξη της μουσικής του Τσαϊκόφσκι, ενώ στην εποχή του έχουν ήδη αρχίσει οι μεγάλες αλλαγές και το ρεύμα του μοντερνισμού, που επηρεάζει όλες τις καλές τέχνες. Ωστόσο, παρά τις επιδράσεις από το έργο των προγενέστερών του ρομαντικών, τελικά αποκτά το δικό του προσωπικό ύφος.

Eν τέλει, στο ιστορικό πλέον θέατρο της οδού Ακαδημίας 59, το Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Ολύμπια – «Μαρία Κάλλας», που στέγαζε μέχρι πριν από λίγο καιρό την Εθνική Λυρική Σκηνή, ακούγεται και πάλι μουσική. Αθάνατα έργα μεγάλων δημιουργών παίζονται με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε μια φιλότιμη προσπάθεια όλων των συντελεστών να αποκτήσει και η πόλη της Αθήνας το δικό της θέατρο, τη δική της Συμφωνική Ορχήστρα.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ
Συναυλία Σύγχρονων Επτανήσιων Συνθετών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 20:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος», θα πραγματοποιηθεί Συναυλία Σύγχρονων Επτανήσιων Συνθετών. Οι συνθέτες Κώστας Αγουρίδης, Παύλος...

ΜΟΥΣΙΚΗ
Αλίκη Καγιαλόγλου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου»

Η Αλίκη Καγιαλόγλου ανανεώνει τη συνεργασία της με τον Δήμο Αβδελιώδη παρουσιάζοντας εκ νέου την παράσταση, σε δική του σκηνοθεσία, Η θαλασσινή ωδή τουFernando Pessoa και ταfados της εφηβείας μου, το...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.