fbpx
«Η ταινία “Bird Song” και οι δημιουργοί της» των Young Journalists

«Η ταινία “Bird Song” και οι δημιουργοί της» των Young Journalists

Μπορεί άραγε να γυριστεί μια ταινία μέσα σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων; Τα παιδιά του Σχιστού τα κατάφεραν και δημιουργούσαν, πότε σε αίθουσες διδασκαλίας πότε σε κοντέινερ, το δικό τους σκηνικό για να γυρίσουν τη δική τους ταινία κινουμένων σχεδίων! Ο λόγος για την ταινία μικρού μήκους Bird Song (Awaze Parandeha, στα φαρσί), η οποία δημιουργήθηκε στη διάρκεια ενός εργαστηρίου* stop motion animation για εφήβους, που υλοποιούσε το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο) στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό.

Το Δίκτυο, χρησιμοποιώντας μια μορφή τέχνης, και συγκεκριμένα το σινεμά, έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους. Η 7η Τέχνη αποτέλεσε το μέσο για να αποτυπώσουν με αλληγορικό τρόπο το ταξίδι το δικό τους αλλά και αμέτρητων άλλων οικογενειών προσφύγων, που εξακολουθούν να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τον τόπο διαμονής τους και να καταφεύγουν σε μια ξένη γι’ αυτούς χώρα.

Οι Young Jurnalists συναντήθηκαν με τη Ζάχρα, τη Φατιμά και την Ελχάμ, έφηβα κορίτσια από το Αφγανιστάν που διαμένουν στο κέντρο με τις οικογένειές τους, και με τους συνεργάτες του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού Δημήτρη Γαζή, Γιάννη Σκούρα και Αντρέα Γανίμα, και μίλησαν για τη δημιουργία της ταινίας τους.

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία μιας ταινίας με την τεχνική του stop motion animation;

Zahra: Το πρότεινε το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και συγκεκριμένα ο κύριος Αντρέας. Με τη βοήθεια του Δημήτρη και του Γιάννη μάθαμε τη συγκεκριμένη τεχνική και δουλέψαμε για δύο μήνες (Ιούνιος-Ιούλιος 2017) σε αυτό το animation, που ελπίζω να αρέσει και να συνεχίσουμε.

Αντρέας: Ήταν μια ευτυχής συγκυρία, καθώς ο Δημήτρης και ο Γιάννης, στα πλαίσια της μεταπτυχιακής εργασίας του Δημήτρη στην Καλών Τεχνών, είχαν μόλις ολοκληρώσει μια ταινία animation χρησιμοποιώντας την τεχνική κινηματογράφησης stop-motion. Συζητώντας αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε τη διαθεματικότητα (συγγραφή σεναρίου, οργάνωση υλικών, χρήση ψηφιακών μέσων), τη μάθηση μέσα από πρακτικές δραστηριότητες και το συνεργατικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει αυτή την τεχνική, δημιουργώντας μια ομάδα animation για τα παιδιά που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας Σχιστού.

Πώς γυρίστηκε η ταινία και ποιοι συμμετείχαν;

Zahra: Με τη βοήθεια του Δικτύου όσα παιδιά ενδιαφέρθηκαν μπήκαν στη δημιουργική ομάδα του animation που οργάνωσαν ο Γιάννης και ο Δημήτρης. Τους είχαμε διερμηνείς και εμψυχωτές που μας βοήθησαν για να τα καταφέρουμε.

Fateme: Τους πρώτες μέρες συναντιόμασταν στο camp του Σχιστού δυο φορές την εβδομάδα για δυο ώρες και δουλεύαμε την ταινία. Χρειαζόμασταν περισσότερο χρόνο και όσο περνούσε ο καιρός οι συναντήσεις έγιναν πιο συχνές και για περισσότερη ώρα.

Πώς προέκυψε το σενάριο για την ταινία;

Fateme: Επειδή είμαστε πρόσφυγες και έχουμε περάσει δυσκολίες στο ταξίδι προς την Ευρώπη, το μοναδικό πράγμα που σκεφτήκαμε ήταν τα πουλιά, γιατί, όπως και εμείς, μεταναστεύουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Δεδομένου ότι τα γυρίσματα έγιναν μέσα στη δομή φιλοξενίας του Σχιστού, αντιμετωπίσατε δυσκολίες;

Zahra: Μας πήρε αρκετό καιρό για να μάθουμε πώς είναι η διαδικασία, ενώ ο χρόνος στις συναντήσεις περνούσε πολύ γρήγορα και ο Γιάννης και ο Δημήτρης έπρεπε να φύγουν. Για μένα, το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν πως κάθε φορά έπρεπε να στήσουμε το σκηνικό για να βγάλουμε τις φωτογραφίες.

Elham: Η δημιουργία μιας ταινίας animation είναι μια ευχάριστη διαδικασία, αλλά όπως κάθε δουλειά έχει τις δυσκολίες της, για παράδειγμα πριν ξεκινήσουμε έπρεπε να κόψουμε τα κομμάτια, να τα βάλουμε μαζί και να τα μετακινούμε για κάθε φωτογραφία. Υπήρχαν δυσκολίες, αλλά πιστεύω ότι κάναμε καλή δουλειά.

Δημήτρης: Η επιλογή να γυριστεί η ταινία μέσα στη δομή φιλοξενίας είχε κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες. Σε κάθε συνάντηση έπρεπε να συγκεντρώσουμε τα παιδιά, να βρούμε διαθέσιμο χώρο και να στήσουμε το σκηνικό από την αρχή. Πιστεύουμε όμως πως η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα παιδιά άξιζε τις όποιες τεχνικές παραχωρήσεις.

Η ταινίας περιγράφει ένα ταξίδι μετανάστευσης. Θέλατε να περάσετε κάποιο μήνυμα;

Zahra: Στην ταινία αρχικά όλη η οικογένεια ζει μαζί ήρεμες και χαρούμενες μέρες, μέχρι να έρθει η καταστροφή που συνέβη και στη δική τους ζωή. Έτσι και εμείς οι πρόσφυγες αναγκαστήκαμε να μεταναστεύσουμε σαν τα αποδημητικά πουλιά αντιμετωπίζοντας κάθε λογής δυσκολίες. Οι μέρες και οι εποχές περνάνε, αλλά κανείς τους δεν σταματά το ταξίδι του, όπως και εμείς, μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους και να συναντήσουν πάλι την ευτυχία στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο συμμετείχατε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και συγκεκριμένα στη 17η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio». Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή την εμπειρία σας.

Zahra: Επειδή ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα σε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ευρώπη, είχα πολύ άγχος, γιατί έπρεπε να μιλήσουμε για την ταινία σε μια γεμάτη αίθουσα, κυρίως από εφήβους, αλλά ήμουν χαρούμενη που μπορούσα να μπω σε αυτό το φεστιβάλ και λίγο περήφανη.

Fateme: Και για μένα ήταν η πρώτη μου φορά σε φεστιβάλ, ήταν πολύ ενδιαφέρον, είδα διαφορές ταινίες και αισθάνθηκα καλά. Είμαι χαρούμενη που μπήκαμε σε αυτό το φεστιβάλ.

Θα θέλατε να συνεχίσετε να ασχολείστε με τη δημιουργία ταινιών animation;

Elham: Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργαστήκαμε με τους φίλους μου και θα θέλαμε να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε ταινίες. Θα είναι κάτι καλό για το μέλλον μας. Ελπίζω να βελτιωθούμε και να φτιάξουμε καλύτερες ταινίες. Είμαι πολύ χαρούμενος, εύχομαι τα καλύτερα και για τους φίλους μου.

Fateme: Επειδή μου άρεσε το animation συνέχισα, και με τη βοήθεια του Δημήτρη και του Γιάννη ετοιμάζουμε μια καινούρια ταινία!

Zahra: Μετά από την προσωπική μου εμπειρία ήθελα και εγώ να συνεχίσω, οπότε συμμετέχω στο καινούριο έργο που έχουμε ξεκινήσει και ελπίζω σύντομα να μπορείτε να το δείτε και να έχουμε επιτυχία.

Γιάννης: Έχοντας ήδη την εμπειρία της συνεργασίας με τα παιδιά στο πλαίσιο δημιουργίας της ταινίας μικρού μήκους, θεωρούμε φυσική συνέχεια την ενασχόληση με ένα νέο αντίστοιχο project. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2017, στον χώρο του Δικτύου αυτή τη φορά, έχουμε ξεκινήσει γυρίσματα για μια νέα μικρή ταινία με θέμα το παιδικό βιβλίο και τη σημασία της βιβλιοθήκης για τα παιδιά. Ευελπιστούμε να είναι έτοιμη σύντομα και να τη μοιραστούμε μαζί τους.

Κλείνοντας, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Zahra: Αυτή την ταινία animation, αν και φτιάχτηκε με τόσες δυσκολίες, όταν τη βλέπω παίρνω μια θετική ενέργεια, είμαι χαρούμενη που προβλήθηκε παντού και ο κόσμος την κατανοεί. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και προσωπικά τον Γιάννη, τον Δημήτρη και τον Αντρέα για τις προσπάθειες που κάνουν, προσφέροντάς μας καινούριες εμπειρίες, και ελπίζω να συνεχίσουμε τη δουλειά όσο είμαι στην Ελλάδα.

Fateme: Και εγώ θέλω να τους ευχαριστήσω και ελπίζω να φτιάξουμε μια καλύτερη ταινία animation!

Αντρέας-Δημήτρης-Γιάννης: Θα θέλαμε και εμείς με τη σειρά μας να ευχαριστήσουμε θερμά τα παιδιά που συμμετείχαν και συμμετέχουν στο εργαστήρι animation, όπως και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού για την ευκαιρία που τους έδωσε. Θα θέλαμε το συγκεκριμένο εγχείρημα να συνεχιστεί και σε άλλα μελλοντικά project, με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή παιδιών και εφήβων, δίνοντάς τους έτσι ένα νέο μέσο να εκφράσουν τους προβληματισμούς, τις αγωνίες και τα συναισθήματά τους.

 

* Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού υλοποίησε το παραπάνω εργαστήρι στο πλαίσιο συνεργασίας που είχε με τη Save the Children International στη λειτουργία των προγραμμάτων Child – Youth Friendly Space (CYFS), Child Protection Unit (CPU) και Mother Baby Area (MBA) στη δομή φιλοξενίας προσφύγων Σχιστού από τον Απρίλιο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2017. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν και πάλι το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια μοναδική προβολή. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ, η Λάμψη...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«“Άγνωστοι μεταξύ μας” του Άντριου Χέιγκ» του Μανώλη Γαλιάτσου

Η θλίψη των βρικολάκων Όλη η ταινία βρίσκεται εκεί, συμπυκνωμένη στο πρώτο πλάνο της, με την παρατεταμένη διπλοτυπία της πόλης που ακόμη δεν έχει ξυπνήσει και του ήρωα που αναμένει πίσω απ’ το τζάμι του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.