fbpx
«Μακμπέθ» της Τούλας Ρεπαπή

«Μακμπέθ» της Τούλας Ρεπαπή

Στη Σκοτία του 16ου αιώνα, ο στρατηγός Μακμπέθ ύστερα από μια σκληρή μάχη καταφέρνει και καταστέλλει την επανάσταση που έγινε εναντίον του βασιλιά Ντάνκαν. Εκεί, στο πεδίο της μάχης, ανάμεσα στην ομίχλη και τους νεκρούς, συναντά τρεις γυναικείες μορφές σαν μάγισσες αλλά και σαν οπτασίες, οι οποίες του προφητεύουν πως σύντομα θα γίνει βαρόνος στην Αυλή του βασιλιά και αργότερα θα γίνει ο βασιλιάς της Σκοτίας, ενώ ο φίλος και συμπολεμιστής του, Μπάνκο, θα είναι ο πατέρας των μελλοντικών βασιλιάδων.

Όταν μαθαίνει την έκβαση της μάχης ο βασιλιάς της Σκοτίας, θέλοντας να ευχαριστήσει τον Μακμπέθ για την γενναιότητά του, του απονέμει τον τίτλο ευγενείας του βαρόνου. Το φίδι της φιλοδοξίας όμως έχει φωλιάσει στα σωθικά του Μακμπέθ ύστερα από την προφητεία των τριών μαγισσών και, με την καθοδήγηση της πανούργας και φιλόδοξης γυναίκας του, δολοφονεί τον βασιλιά το βράδυ που τους επισκέφθηκε. Την επομένη, μέσα στη σύγχυση και στο πένθος που επικρατούν, ανακηρύσσεται βασιλιάς ο Μακμπέθ.

«Μακμπέθ» της Τούλας Ρεπαπή

Ο τρόμος όμως τον οδηγεί να αναζητήσει νέα προφητεία. Οι τρεις μάγισσες τού λένε ότι δεν θα πεθάνει από το χέρι κανενός άντρα που βγήκε από τη μήτρα της μητέρας του. Η προφητεία τού δίνει μια μικρή ανακούφιση. Νιώθει ανίκητος, αλλά και ανίκανος πια να εμπιστευτεί οποιονδήποτε, έτσι μετατρέπεται σε τύραννο που σκοτώνει αδιακρίτως.

Οι τύψεις πνίγουν τη λαίδη Μακμπέθ, ενώ η σκέψη ότι χάνει τον σύζυγό της από το σκοτάδι την οδηγεί στην τρέλα. Ανήμπορη να κάνει κάτι πια, πεθαίνει μέσα σε οράματα του νεκρού παιδιού τους. Ακολουθούν πολλά εγκλήματα που ο Μακμπέθ κάνει από φόβο, αλλά και προσπαθώντας να επαληθεύσει τις προφητείες των μαγισσών.

Ο Μακμπέθ μαζί με τον Οθέλλο και τον Άμλετ συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο γνωστά και δημοφιλή έργα του Σαίξπηρ, που τα αγαπά τόσο το κοινό, όσο και οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί, οι οποίοι μέσα από αυτά αναδεικνύουν τις ικανότητές τους.

Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Αυστραλός Τζάστιν Κερζέλ, ο οποίος καταφέρνει να μεταφέρει την αγριότητα, τη βία αλλά και τη δύναμη εκείνης της εποχής, μαγεύοντας τον θεατή με τις εικόνες που του προσφέρει. Στη μαγεία της ταινίας, μια πρόσθετη αξία είναι η μουσική επένδυσή της, γραμμένη από τον αδερφό του σκηνοθέτη, Τζεντ Κερζέλ.

«Μακμπέθ» της Τούλας Ρεπαπή

Ο Μάικλ Φασμπέντερ στον ρόλο του Μακμπέθ αλλά και η Μαριόν Κοτιγιάρ ως λαίδη Μακμπέθ δίνουν ερμηνείες ανάλογες του υψηλού ταλέντου τους, ζωντανεύοντας με απλότητα και αληθοφάνεια το μέγεθος της αγριότητας της εποχής, αλλά και τον συναισθηματικό κυκεώνα των ηρώων. Το κείμενο είναι το αυθεντικό κείμενο του Σαίξπηρ και θα μπορούσα να πω πως ο Μάικλ Φασμπέντερ απογειώνει το έργο ερμηνευτικά, όταν σέρνει στην αγκαλιά του τη νεκρή πλέον γυναίκα του, λέγοντας: «She should have died hereafter […] It is a tale/ Told by an idiot, full of sound and fury,/ Signifying nothing» [«Θα ’πρεπε να πεθάνει πιο στερνά […] Είναι το παραμύθι/ που ένας βλάκας το λέει,/ γεμάτο λύσσα και φωνές,/ δίχως κανένα νόημα» (μτφρ. Κ. Θεοτόκη, Ελευθερουδάκης 1923)].

Έχοντας δει τον Μακμπέθ και με τον Όρσον Γουέλς, με τον Κένεθ Μπράνα και τον Τζον Φιντς με σκηνοθέτη τον Πολάνσκι, θεωρώ ότι και η ταινία του Τζάστιν Κερζέλ, με τις ερμηνείες των Μάικλ Φασμπέντερ και Μαριόν Κοτιγιάρ, θα λάβει μία θέση ανάμεσα στα κλασικά αριστουργήματα.

Τι να κάνετε; Να μην τη χάσετε!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Τζάστιν Κερζέλ
Πρωταγωνιστές: Μάικλ Φασμπέντερ, Μαριόν Κοτιγιάρ
Μουσική: Τζεντ Κερζέλ
Διανομή: SEVEN FILMS

Από 8 Οκτωβρίου 2015 στους κινηματογράφους.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια ακόμη κινηματογραφική προβολή, μεταφορά ομότιτλου μυθιστορήματος του «Βασιλιά»,...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν και πάλι το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια μοναδική προβολή. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ, η Λάμψη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.