fbpx
«Το μπλε δωμάτιο» της Τούλας Ρεπαπή

«Το μπλε δωμάτιο» της Τούλας Ρεπαπή

Κάθε καλοκαίρι, οι νέες ταινίες οι οποίες προβάλλονται είναι: επικές, περιπετειώδεις, δράσης, μυστηρίου, ρομαντικές, θρίλερ, αστυνομικές και γενικά ταινίες στο χαλαρό πνεύμα των διακοπών. Την έκπληξη είχε κάνει πριν από περίπου δύο χρόνια η ταινία του Γούντι Άλεν, όπου μέσα στον Ιούνιο είχαμε δει μια εκπληκτική Κέιτ Μπλάνσετ, στο BLUE JASMINE, και αμέσως όλοι είπαμε: «Να πού θα δοθεί το Όσκαρ του Α’ Γυναικείου Ρόλου». Έτσι και έγινε.

Μέσα, λοιπόν, σε αυτή την καλοκαιρινή κινηματογραφική συνήθεια, και φέτος οι ταινίες κινούνται χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, ωστόσο δύο από αυτές ξεχωρίζουν. Η μία είναι το SLOW WEST, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Τζον Μακλίν, με πρωταγωνιστές τον ανερχόμενο νεαρό Κόντι Σμιτ Μακφί και τον φοβερό Μάικλ Φασμπέντερ. Η άλλη είναι ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΝΗΣΙ, του Ισπανού σκηνοθέτη Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ και πρωταγωνιστή τον Ραούλ Αρεβάλο. Προτείνω να μην τις χάσετε.

La-chambre-bleue

Ωστόσο, η κινηματογραφική πρόταση αυτής της εβδομάδας είναι η ταινία ΤΟ ΜΠΛΕ ΔΩΜΑΤΙΟ, βασισμένη στο ομότιτλο best seller μυθιστόρημα του Ζορζ Σιμενόν –τώρα φταίω εγώ που θα μιλήσω πάλι για έλλειψη νέων σεναρίων και έτοιμες συνταγές;– το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Άγρα (μτφρ. Αργυρώ Μακάρωφ, 2003). Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής στην ταινία είναι ο Ματιέ Αμαλρίκ, ο οποίος κάνει την επανεμφάνισή του μετά το Βραβείο Σκηνοθεσίας που κατέκτησε στο Φεστιβάλ Καννών για το ΤΟΥΡΝΕ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ και τη συγκλονιστική του ερμηνεία στην ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕ ΤΗ ΓΟΥΝΑ του Ρόμαν Πολάνσκι.

Σύμφωνα με την υπόθεση, σε μια μικρή γαλλική πόλη, ο Ζουλιέν και η Εσθέρ συναντιούνται κάθε Πέμπτη στο μπλε δωμάτιο ενός απομακρυσμένου ξενοδοχείου. Είναι και οι δύο παντρεμένοι και ζουν το πάθος τους, που τους βγάζει αφενός από την καθημερινότητα και αφετέρου ολοκληρώνει αυτή την έλξη που η Εσθέρ ένιωθε για τον Ζουλιέν από πότε που ήσαν στο σχολείο μαζί. Ώσπου, σε μία από τις συναντήσεις τους, η Εσθέρ τον ρωτά: «Θα περνούσες τη ζωή σου μαζί μου, αν ξαφνικά ήμασταν ελεύθεροι;» Και αυτός αυθόρμητα της απαντά: «Φυσικά».

La-chambre-bleue

Ξαφνικά, στην ταινία και με πολλά flash back, ο Ζουλιέν ανακρίνεται από την αστυνομία. Όχι για τον θάνατο του άντρα της, αλλά για τον θάνατο της γυναίκας του, αφού μια παράξενη αλληλογραφία της Εσθέρ προς αυτόν ενοχοποιεί και τους δύο...

Η ταινία ΤΟ ΜΠΛΕ ΔΩΜΑΤΙΟ είναι, όπως έχει χαρακτηριστεί, «ένα εντυπωσιακό και ιμπρεσιονιστικό ρομαντικό θρίλερ». Στο οποίο ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης, αλλά και πρωταγωνιστής Ματιέ Αμαλρίκ χρησιμοποιεί τους κανόνες των κλασικών φιλμ νουάρ. Ο Αμαλρίκ θεωρείται ένας από τους πλέον ταλαντούχους σύγχρονους ηθοποιούς του γαλλικού κινηματογράφου, ο οποίος, ξεπερνώντας τα όρια της ερμηνείας και εμπλεκόμενος με σκηνοθεσία και σεναριογραφία, γίνεται πλέον ένας δημιουργός της έβδομης τέχνης. Στην ταινία αυτή προβάλλει με σεμνότητα και ρεαλισμό τον αισθησιασμό, αφαιρώντας καθετί περιττό σε πλοκή, στιχομυθία αλλά και διάρκεια.

Τι να κάνετε; Μια αστυνομική ταινία την ημέρα, το Αλτσχάιμερ κάνει πέρα!

La-chambre-bleue

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Ματιέ Αμαλρίκ
Σενάριο: Ματιέ Αμαλρίκ, Στεφανί Κλεό
Παραγωγή: Πάολο Μπράνκο, Τζον Σιμενόν, Ντοροτέ Ζιρό
Ηθοποιοί: Ματιέ Αμαλρίκ, Λέα Ντρουκέρ, Στεφανί Κλεό, Λοράν Πουατρενό, Σερζ Μποζόν, Μπλουτς
Μουσική: Γκρεγκουάρ Χέτσελ
Διανομή: WEIRD WAVE

Από 2 Ιουλίου 2015 στους κινηματογράφους.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια ακόμη κινηματογραφική προβολή, μεταφορά ομότιτλου μυθιστορήματος του «Βασιλιά»,...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν και πάλι το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια μοναδική προβολή. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ, η Λάμψη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.