fbpx
«Child 44» της Τούλας Ρεπαπή

«Child 44» της Τούλας Ρεπαπή

Η ταινία είναι βασισμένη στο προτεινόμενο για το βραβείο Booker, ομότιτλο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα, Παιδί 44 (Εκδόσεις Πατάκη), που μας μεταφέρει στο πολιτικά φορτισμένο περιβάλλον της Σοβιετικής Ένωσης το 1953, όπως το αναδημιούργησε η κοφτερή πένα του συγγραφέα Τομ Ρομπ Σμιθ. Εκεί, σ' ένα ιδιότυπο κοινωνικοπολιτικό καθεστώς που πνίγει το ανθρώπινο πνεύμα με τραγικά αποτελέσματα, ο Κόκκινος Αντεροβγάλτης σκορπάει τον τρόμο χωρίς να συναντά ουσιαστικά εμπόδια. Οι Τομ Χάρντι, Νούμι Ραπάς, Γκάρι Όλντμαν και Βενσάν Κασέλ οδηγούν το λαμπερό καστ και ο Ρίντλεϊ Σκοτ υπογράφει την εντυπωσιακή παραγωγή στο πολυαναμενόμενο αυτό κινηματογραφικό θρίλερ.

Ο Λέο Ντεμίντοφ (Τομ Χάρντι), ένας μυστικός πράκτορας σε κρίση συνείδησης, χάνει την κοινωνική του θέση, την εξουσία και το σπίτι του, αρνούμενος να αποκηρύξει την ίδια του τη γυναίκα, Ραΐσα (Νούμι Ραπάς), για την υποτιθέμενη συμμετοχή της σε συνωμοσία εναντίον της πατρίδας. Εξόριστοι από τη Μόσχα σε ένα θλιβερό επαρχιακό φυλάκιο, ο Λέο και η Ραΐσα συνεργάζονται με τον τοπικό Αρχηγό της Αστυνομίας, Μιχαήλ Νέστεροφ (Γκάρι Όλντμαν), για να εντοπίσουν τον κατά συρροή δολοφόνο που έχει βάλει στο στόχαστρο αγόρια: τον Χασάπη του Ροστόφ, ο οποίος έχει ήδη διαπράξει 43 φόνους, είναι ένας από τους πλέον επικίνδυνους κακοποιούς στην Ιστορία της ανθρωπότητας και σχεδιάζει με μανία τις επόμενες κινήσεις του. Οι κρατικές Αρχές αρνούνται να παραδεχτούν ότι πρόκειται περί στυγνών και βάναυσων εγκλημάτων και βαφτίζουν τις δολοφονίες του ατυχήματα.

«Child 44» της Τούλας Ρεπαπή

Όμως αυτή η έρευνα απειλεί μία τεράστια καθεστωτική επιχείρηση συγκάλυψης, ενορχηστρωμένη από τον εμμονικό αντίπαλο του Λέο, Βασίλι (Τζόελ Κίναμαν). Ο Βασίλι πρεσβεύει την επίσημη κυβερνητική θέση ότι «Δεν υπάρχει έγκλημα στον Παράδεισο» και ότι η βία και η διαφθορά –σε ανθρώπους, σε πράξεις, σε ιδεολογίες– είναι μία καπιταλιστική αρρώστια, άγνωστη στη σοβιετική κοινωνία. Οι άβολες κι απρόβλεπτες αλήθειες, όμως, που συναντά ο Λέο λένε το αντίθετο...

Τα σοκαριστικά γεγονότα στην καρδιά της ταινίας βασίζονται στην εγκληματική δράση του Αντρέι Τσικατίλο, επίσης γνωστού και ως «Χασάπη του Ροστόφ», σεσημασμένου και καταδικασμένου δολοφόνου με έντονη δράση τις δεκαετίες του '70 και του '80 στη σοβιετική Ρωσία. Από τα γεγονότα αυτά, ο συγγραφέας Τομ Ρομπ Σμιθ εμπνεύστηκε και έγραψε μια ιστορία που μιλά για τη μάχη του Καλού με το Κακό στις πιο αντίξοες συνθήκες, στο απολυταρχικό και σκληρό καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης λίγο πριν από τον θάνατο του Στάλιν, που δεν αναγνωρίζει εγκλήματα όπως οι δολοφονίες ή η πορνεία ως οτιδήποτε άλλο παρά χαρακτηριστικά κακά του καπιταλισμού και άρα ανύπαρκτα στη Ρωσία.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο πράκτορας της μυστικής αστυνομίας, Λέο Ντεμίντοφ, ο οποίος είναι ταγμένος στην κυβερνητική γραμμή και έχει ως κύριο καθήκον τον εντοπισμό αντικαθεστωτικών. Η πίστη του στο Κόμμα, όμως, θα κλονιστεί και σιγά σιγά θα μπορέσει να κοιτάξει με ειλικρίνεια γύρω του και να ξεσκεπάσει την αλήθεια γύρω από την ύποπτη αυτή υπόθεση δολοφονιών.

«Child 44» της Τούλας Ρεπαπή

Το Child 44 έχει αποκτήσει δύο συνέχειες, τα The Secret Speech και Agent 6, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 26 γλώσσες και σημειώσει πωλήσεις εκατομμυρίων αντιτύπων. «Το σπουδαίο με τις αστυνομικές ιστορίες είναι ότι αποτυπώνουν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην οποία διαδραματίζονται», σχολιάζει ο συγγραφέας. «Αν θες να καταλάβεις έναν κόσμο, κοίταξε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει η αστυνομία σε αυτή τη χώρα».

Ο κόσμος και οι χαρακτήρες που έστησε ο Τομ Ρομπ Σμιθ τράβηξαν την προσοχή του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη και παραγωγού Ρίντλεϊ Σκοτ, ο οποίος και συνάντησε τον συγγραφέα πριν από εννιά χρόνια για να συζητήσουν το ενδεχόμενο μιας κινηματογραφικής μεταφοράς. Τελικά η σκηνοθεσία ανατέθηκε στον Σουηδό Ντάνιελ Εσπινόζα, που είχε προκαλέσει αίσθηση με το θρίλερ EASY MONEY (SNABBA CASH).

Ο Τομ Χάρντι ως μυστικός πράκτορας Λέο Ντεμίντοφ αποδείχθηκε η καλύτερη επιλογή, διότι κατάφερε να ερμηνεύσει τόσο τις δραματικές όσο και τις σκληρές μέχρι σοκαριστικές σκηνές δράσης του έργου, κάνοντας ταυτόχρονα εμφανή στον θεατή την πολύπλοκη ηθική του πάλη. Δίπλα του η Νούμι Ραπάς –με την οποία συνεργάστηκε πρόσφατα στo THE DROP– στον ρόλο της γυναίκας του, Ραΐσα. Η Ραπάς, που μας κατέκτησε ως το κορίτσι με το DRAGON ΤΑΤΟΟ, έρχεται σε κάθε νέο ρόλο της να μας δείξει το τεράστιο εύρος των υποκριτικών της ικανοτήτων. Και ο Γκάρι Όλντμαν, ως ο τοπικός Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχαήλ Νέστεροφ, δημιουργεί μαζί τους το τέλειο τρίγωνο και συμβολίζει τους ηθικούς συμβιβασμούς που πολλοί πολίτες έπρεπε να κάνουν για να επιβιώσουν στη σταλινική πολιτική σκηνή.

Τι να κάνετε; Να τη δείτε οπωσδήποτε!

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Ντάνιελ Εσπινόζα
Σενάριο: Ρίτσαρντ Πράις
Παραγωγή: Ρίντλεϊ Σκοτ, Μάικλ Σέφερ, Γκρεγκ Σαπίρο
Ηθοποιοί:Τομ Χάρντι, Γκάρι Όλντμαν, Νούμι Ραπάς, Τζόελ Κίναμαν, Πάντι Όνσινταϊν,Τζέισον Κλαρκ, Βενσάν Κασέλ
Φωτογραφία: Όλιβερ Γουντ
Διανομή: Odeon

Από 16 Απριλίου 2015 στους κινηματογράφους.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια ακόμη κινηματογραφική προβολή, μεταφορά ομότιτλου μυθιστορήματος του «Βασιλιά»,...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν και πάλι το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια μοναδική προβολή. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ, η Λάμψη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.