fbpx
«Κάθε στιγμή μετράει» της Τούλας Ρεπαπή

«Κάθε στιγμή μετράει» της Τούλας Ρεπαπή

Δύο ασθένειες, η ALS ή Νόσος Λου Γκέρινγκ –από την οποία υποφέρει ο Στίβεν Χόκινγκ– και το Αλτσχάιμερ, είναι η μία το ακριβώς αντίθετο της άλλης. Το Αλτσχάιμερ επηρεάζει πρώτα τις νοητικές ικανότητες, ενώ στην ALS οι νοητικές ικανότητες είναι αλώβητες καθώς το σώμα φθίνει. Εφέτος οι ασθένειες αυτές έγιναν ταινίες: το Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ και το ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕΤΡΑΕΙ αντίστοιχα. Στις ταινίες αυτές δόθηκε η ευκαιρία στους πρωταγωνιστές τους, Έντι Ρεντμέιν και Τζούλιαν Μουρ, να αποδείξουν αφενός τις υποκριτικές τους ικανότητες και να αποσπάσουν τα Όσκαρ του Α' Ανδρικού και Α' Γυναικείου ρόλου, αφετέρου να επικοινωνήσουν στον κόσμο όχι μόνον τα συμπτώματα των εν λόγω ασθενειών, αλλά και το πείσμα για ζωή, την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια των ανθρώπων που νοσούν από αυτές.

Στο ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕΤΡΑΕΙ, σύμφωνα με την υπόθεση, η δρ Άλις Χάουλαντ (Τζούλιαν Μουρ) έχει τα πάντα. Στα πενήντα της, είναι μία καταξιωμένη καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ευτυχισμένη σύζυγος και μητέρα τριών, μεγάλων πια, παιδιών. Ώσπου, στις διαλέξεις στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, διαπιστώνει πως μερικές φορές δεν μπορεί να επιλέξει τις κατάλληλες λέξεις, ενώ τις βλέπει να κρέμονται μπροστά της. Ταυτόχρονα, διαπιστώνει πως έχει πρόβλημα και με τον προσανατολισμό της. Αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά όταν χάνεται στην ίδια της τη γειτονιά, ενώ συγχρόνως, όσο περνά ο καιρός, όλο και πιο συχνά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διδασκαλίας. Ο προσωπικός της αγώνας με αντίπαλο τη μη αναστρέψιμη νόσο του Αλτσχάιμερ έχει ξεκινήσει και αφορά όλους, μια και διαταράσσεται η μέχρι τότε ισορροπία της οικογένειας, ενώ παράλληλα μπαίνει και η αγωνία για την εξέλιξη της ασθένειας. Επίσης, εμφανίζεται και η μελλοντική απειλή για τα παιδιά, λόγω της κληρονομικότητάς της...

 

Still Alice 2

Η Μουρ έχει υπάρξει άλλες 4 φορές υποψήφια για Όσκαρ (στα BOOGIE NIGHTS, THE END OF THE AFFAIR, FAR FROM HEAVEN και THE HOURS), ενώ τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών για την ερμηνεία της στη νέα ταινία του Κρόνενμπεργκ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ (MAPS TO THE STARS). Όμως, στην ταινία αυτή θα έλεγα πως είναι στην πιο ώριμη και καθηλωτική ερμηνεία της. Ανθρώπινη, συγκινητική –χωρίς μελό– εμφανίζει τα σταδιακά συμπτώματα της ασθένειας, σαν και στην πραγματικότητα να πάσχει από αυτήν. Με χάρη και ευαισθησία εμφανίζεται σε όλες τις σκηνές της ταινίας, εκτός μίας, ενσαρκώνοντας την ιστορία μιας δυναμικής γυναίκας που σιγά σιγά χάνει το επάγγελμά της, την προσωπικότητά της, την οικογένειά της και, τέλος, τη ζωή της. Είναι συγκλονιστική και δικαίως απέσπασε αυτή τη διάκριση. Στο πλευρό της ξεχωρίζουν ο Άλεκ Μπάλντγουιν –τον είχε επιλέξει η ίδια για τον ρόλο–, η Κέιτ Μπόσγουορθ (THE NEWCOMERS, 2000, REMEMBER THE TITANS, 2000) και η αιφνιδιαστικά ώριμη Κρίστεν Στιούαρτ (THE TWILIGHT SAGA, 2008) σε έναν ρόλο που της δίνει την ευκαιρία να ξετυλίξει τις πραγματικές της υποκριτικές ικανότητες.

Την ταινία σκηνοθετεί το διακεκριμένο δίδυμο των Ρίτσαρντ Γκλέιτζερ και Γουός Γουεστμόρλαντ (QUINCEAÑERA –Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής Σάντανς– 2006), που προσεγγίζει το συγκινητικό αυτό θέμα με αρτιότητα κι ευαισθησία. Σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές αντιστέκονται με τεράστια δύναμη στον συναισθηματισμό, προσδίδοντας στην ταινία ύφος συγκρατημένο και εξαιρετικά ώριμο.

Τι να κάνετε; Μην τη χάσετε!

Διακρίσεις: Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου 2015, Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα 2015, Broadcast Film Critics Association: Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου 2015, National Board of Review: Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου 2015, Hollywood Film Awards: Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου 2014, San Francisco Film Critics Circle: Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου 2014.

Still Alice 3

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Richard Glatzer, Wash Westmoreland
Σενάριο (βασισμένο στο βιβλίο της Lisa Genova): Richard Glatzer, Wash Westmoreland
Πρωταγωνιστούν: Julianne Moore, Alec Baldwin, Kristen Stewart, Kate Bosworth
Διεύθυνση φωτογραφίας: Denis Lenoir
Διανομή: Feelgood
Από 12 Μαρτίου 2015 στους κινηματογράφους.

Το ομότιτλο βιβλίο, Κάθε στιγμή μετράει (Still Alice) της Lisa Genova, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν και πάλι το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια μοναδική προβολή. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ, η Λάμψη...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«“Άγνωστοι μεταξύ μας” του Άντριου Χέιγκ» του Μανώλη Γαλιάτσου

Η θλίψη των βρικολάκων Όλη η ταινία βρίσκεται εκεί, συμπυκνωμένη στο πρώτο πλάνο της, με την παρατεταμένη διπλοτυπία της πόλης που ακόμη δεν έχει ξυπνήσει και του ήρωα που αναμένει πίσω απ’ το τζάμι του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.