fbpx

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ του Νίκου Νικολαΐδη


Από 29 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το 17ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, οι προβολές του οποίου θα φιλοξενηθούν σε επτά ακόμη πόλεις της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας. Με τον εντυπωσιακό αριθμό των 678 ταινιών από 61 χώρες, οι οποίες διέπονται από τις αρχές της UNESCO και της UNISEF. Συνολικά 13 φιλμ μεγάλου μήκους, 18 μικρού και 19 κινουμένων σχεδίων θα διαγωνιστούν στις αντίστοιχες κατηγορίες. Παράλληλα, στη 14η Κάμερα Ζιζάνιο συμμετέχουν με τη δουλειά τους 184 σχολεία από όλη τη χώρα. Φέτος θα τιμηθούν για την προσφορά τους οι ηθοποιοί Μανώλης Μαυροματάκης (Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΟΥ) και Θέμης Πάνου (ΜΙSS VIOLENCE), ενώ θα γίνουν αρκετές παρουσιάσεις βιβλίων και γνωριμία των μαθητών με συγγραφείς όπως η Άλκη Ζέη, ο Μάνος Κοντολέων και η Αγγελική Δαρλάση. Mεταξύ των ξένων προσκεκλημένων είναι ο σπουδαίος Δανός σκηνοθέτης και animator Γιάνικ Χάστρουπ και η νεαρή Λίνα Λεάντερσον που είχαμε γνωρίσει στο πρωτότυπο ΑΣΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΝΑ ΜΠΕΙ. Οι μαθητές του Πύργου, εκτός από τις δικές τους κριτικές επιτροπές, θα ετοιμάζουν καθημερινά ραδιοφωνικές εκπομπές και το ημερήσιο ρεπορτάζ της διοργάνωσης.

Στο ΕxileRoom, στο τριήμερο 28 με 30 Νοεμβρίου, φιλοξενείται ακόμη μία χρονιά το 5ο Φεστιβάλ Εθνολογικού Κινηματογράφου, που απαρτίζεται από τέσσερα τμήματα: Πανόραμα, Ειδικές Προβολές, Φοιτητικές Ταινίες και Αφιερώματα, κατηγορία που περιλαμβάνει οκτώ σχετικά άγνωστες δημιουργίες του ανθρωπολόγου Ζαν Ρους, τα ντοκιμαντέρ του οποίου επηρέασαν την πορεία του γαλλικού νέου κύματος. Οι προβολές, που θα ξεκινούν νωρίς το μεσημέρι και θα ολοκληρώνονται μετά τα μεσάνυχτα, θα έχουν αγγλικούς υπότιτλους.

Συνεχίζεται από τις 27 Νοεμβρίου για δεύτερη εβδομάδα στον κινηματογράφο Παλλάς στο Παγκράτι το αφιέρωμα της Weird Wave στον ισπανόφωνο κινηματογράφο, που περιλάμβανε συνολικά επτά από τις ισπανικές ταινίες που διένειμε στην Ελλάδα η εταιρεία την τελευταία τετραετία. Καθημερινά μέχρι 3 Δεκεμβρίου θα προβάλλονται τα φιλμ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ, Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ και Ο ΘΥΡΩΡΟΣ.

 

SAMBA
SAMBA

ΓΑΛΛΙΑ/120'/ΟDEON
Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Νακάς, Ερίκ Τολεντανό
Ηθοποιοί: Ομάρ Σι, Σαρλότ Γκενσμπούργκ, Ταχάρ Ραχίμ

Ο μύθος: Ο Σαμπά, παράνομος μετανάστης που ζει στο Παρίσι, συλλαμβάνεται και κινδυνεύει με απέλαση. Μία εθελόντρια με ιστορικό νευρικού κλονισμού θα τον βοηθήσει να ορθοποδήσει.

Η ανάγνωσή μας: Με το SAMBA, που τυπικά στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ντελφίν Κουλέν (μία εκ των δύο αδελφών σκηνοθετριών του φεμινιστικού 17 ΚΟΡΙΤΣΙΑ), οι Νακάς και Τολεντανό ονειρεύτηκαν να επαναλάβουν την τεράστια επιτυχία του φιλμ ΑΘΙΚΤΟΙ. Αντί όμως να εμπιστευτούν την έμπνευσή τους, προτίμησαν να αντιγράψουν τον εαυτό τους. Επιλέγουν ξανά τον Ομάρ Σι, που από αθυρόστομος νοσοκόμος μεταμορφώνεται σε αλλοδαπό εργάτη, και παραλλάσσουν το θέμα της ανδρικής φιλίας με μία δειλή αισθηματική ιστορία. Οι παρατηρήσεις τους για το μεταναστευτικό μπορεί να είναι κλισέ αλλά παρήγορα δεν αγιοποιούν τον ήρωά τους, αν σκεφτείς ότι προδίδει την εμπιστοσύνη του φυλακισμένου φίλου του ή πώς εξασφαλίζει τελικά τη «νόμιμη» παραμονή του. Tο σκηνοθετικό δίδυμο είχε στο μυαλό του μία ερωτική κομεντί, γι' αυτό και πρόσθεσαν τον βασικό γυναικείο χαρακτήρα που δεν υπήρχε στο βιβλίο. Η Γκενσμπούργκ όμως ήταν μία κραυγαλέα αποτυχημένη επιλογή και, όσο την παρακολουθείς, αναρωτιέσαι τι είδους υπηρεσία μπορεί να προσφέρει διευθύντρια πολυεθνικής σε μία οργάνωση αρωγής μεταναστών; Ερμηνευτική έκπληξη αυτή τη φορά δεν θεωρείται ο πάντα κεφάτος Ομάρ Σι αλλά ο Ταχάρ Ραχίμ (ΠΡΟΦΗΤΗΣ, ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ), που ξεδιπλώνει το κωμικό του ταλέντο. Αφήνοντας άθικτες τις πολιτικές και ανθρώπινες πλευρές της ιστορίας, εύλογα οι δύο δημιουργοί αποτυγχάνουν στις προσδοκίες τους.
Αξιολόγηση: 5/10

 

ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΚΟΤΩΜΑ 2 (ΗΟRRIBLE BOSSES 2)
ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΚΟΤΩΜΑ 2 (ΗΟRRIBLE BOSSES 2)

ΗΠΑ/108'/VILLAGE
Σκηνοθεσία: Σον Άντερς
Ηθοποιοί: Τζέισον Μπέιτμαν, Τζέισον Σουιντέκις, Τσάρλι Ντέι, Τζένιφερ Άνιστον

Ο μύθος: Αφού ταλαιπωρήθηκαν ως υπάλληλοι, τρεις φίλοι σχεδιάζουν τη δική τους επιχείρηση. Όταν ο βασικός επενδυτής αποφασίζει να μην τους χρηματοδοτήσει, απάγουν τον γιο του για να τον εκβιάσουν.

Η ανάγνωσή μας: Συνέχεια μίας κερδοφόρας κωμωδίας περιορισμένων καλλιτεχνικών απαιτήσεων, που τη θυμόμαστε κυρίως για την ψεύτικη φαλάκρα του Κόλιν Φάρελ. Με βάση το στερεότυπο ότι οι ΗΠΑ είναι η κοιτίδα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ο σκηνοθέτης Σον Άντερς απομακρύνεται από τη διάθεση του προκατόχου του, Σεθ Γκόρντον, για μαύρη σάτιρα προς μία πιο τηλεοπτική αισθητικά κατεύθυνση. Η στάση των βασικών ηρώων δεν έχει ως άλλοθι την αγανάκτηση από την επαγγελματική εκμετάλλευση. Οι καινούργιοι σεναριογράφοι, ελλείψει φρέσκων ιδεών και λόγω χιουμοριστικής ανεπάρκειας, ενθαρρύνουν μονόπλευρα τους αυτοσχεδιασμούς. Ούτε τα προϋπάρχοντα και νέα ονόματα στους δεύτερους ρόλους αυξάνουν το ενδιαφέρον. Οι Κέβιν Σπέισι, Κριστόφ Βαλτζ και Τζέιμι Φοξ (τριάδα με πέντε Όσκαρ ερμηνείας) κάνουν αγγαρεία και η Τζένιφερ Άνιστον είναι εθισμένη στο σεξ μόνο στα λόγια και εκτός πλάνων. Οι τρεις πρωταγωνιστές είναι αναίτια συγκρατημένοι και σοβαροί και με την clean-cut εικόνα τους μοιάζουν περισσότερο με μεγαλοαστούς της Καλιφόρνιας παρά με καταπιεσμένους εργαζόμενους. Στις κομμένες σκηνές στο φινάλε δείχνουν να διασκέδασαν στο γύρισμα, αίσθημα που δεν μεταδίδεται και στους θεατές.
Αξιολόγηση: 3/10

 

ΟΙ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΙ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ (PENGUINS OF MADAGASCAR)
ΟΙ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΙ ΤΗΣ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ (PENGUINS OF MADAGASCAR)

ΗΠΑ/92'/ODEON
Σκηνοθεσία: Έρικ Νταρνέλ, Σάιμον Τζέι Σμιθ
Ακούγονται: Θανάσης Κουρλαμπάς, Αργύρης Παυλίδης
Κινουμένων σχεδίων μόνο με ελληνική μεταγλώττιση

Ο μύθος: Τέσσερις πιγκουίνοι ταξιδεύουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη για να σώσουν το είδος τους από τα σχέδια ενός μοχθηρού επιστήμονα.

Η ανάγνωσή μας: Ύστερα από τρεις ταινίες με εισπράξεις περίπου δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων και μία τηλεοπτική σειρά, το φρανσάιζ της Dreamworks επεκτείνεται και γεμίζει χρονικά το κενό μέχρι το τέταρτο φιλμ, που προγραμματίστηκε για το 2018. Ο Έρικ Νταρνέλ παραμένει σταθερά στο σκηνοθετικό τιμόνι εγγυώμενος τον συνδυασμό δράσης και κωμωδίας, οι σεναριογράφοι όμως αποδεικνύονται ανίκανοι να υπερβούν την προνηπιακή νοημοσύνη. Η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα με εξαίρεση τη Βενετία δεν απεικονίζεται στα μετριότατα σχέδια και δύσκολα τα παιδιά θα αντιλαμβάνονταν τις γεωγραφικές εναλλαγές, αν δεν υπήρχαν οι ελληνικοί μεσότιτλοι. Οι τρεις διαστάσεις είναι και πάλι μία ψευδαίσθηση σε ένα animation που προσπαθεί να κρύψει στην οχλαγωγία των εικόνων όλες τις αδυναμίες του. Η φτωχή ελληνική μετάφραση και η στομφώδης απόδοση των διαλόγων αποτελεί το φυσικό επακόλουθο, όταν συγκεκριμένα στούντιο μεταγλωττίσεων αναλαμβάνουν εργολαβικά όλες τις ταινίες κινουμένων σχεδίων μίας εταιρείας.
Αξιολόγηση: 2/10

 

Η ΕΚΡΗΞΗ
Η ΕΚΡΗΞΗ

ΕΛΛΑΔΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ/83'/STRADA FILMS
Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας
Ηθοποιοί: Αγγελική Παπούλια, Βασίλης Δογάνης, Θέμις Μπαζάκα

Ο μύθος: Μία γυναίκα που βίωσε τον μεγάλο νεανικό έρωτα και τη χρεοκοπία εγκαταλείπει σύζυγο και παιδιά στο χείλος της απόγνωσης.

Η ανάγνωσή μας: Αφού οι τυπωμένοι στίχοι του εθνικού μας ύμνου έγιναν κουρελόχαρτο ασήμαντων σκέψεων στο ντεμπούτο του, ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, ο Σύλλας Τζουμέρκας επιστρέφει με ένα χαοτικό δράμα. Η Μαρία από ανέμελη νεαρή και αφοσιωμένη σύζυγος θα οδηγηθεί στην απελπισία, για την οποία της φταίνε τα πάντα. Η επιχειρηματική στενοκεφαλιά της μητέρας της, η παρατεταμένη απουσία του ναυτικού συζύγου της, η ανικανοποίητη ερωτική της επιθυμία μέχρι και η ιδεολογία του γαμπρού της. Φυσικά, η ρήξη της με τον στενό της κύκλο δεν αντέχει σε σοβαρή ανάλυση και οι επακόλουθες πράξεις της, ακαθόριστες ή δοσμένες με μισόλογα, αντανακλούν τη σύγχυση ενός δημιουργού που απλώς επιχειρεί να διατηρήσει το χειμαρρώδες και μετωπικό στιλ κινηματογράφησης. Με μοντάζ προς αποφυγή στα φλας μπακ, όπου η ηρωίδα είναι απαράλλαχτη από έφηβη ως σαραντάρα, ύποπτη επιμονή σε άσχετες σεξουαλικές σκηνές και προχειρογραμμένους διαλόγους. Μία συνέπεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα είναι η καπηλεία της από πλήθη ευαισθητοποιημένων καλλιτεχνών και διανοουμένων που βρήκαν το καινούργιο τους σωσίβιο. Η μόνη έκρηξη που θα νιώσετε είναι θυμού που δεν αντισταθήκατε στην περιέργεια για ένα κομμάτι του ελληνικού κινηματογράφου που, παρά την προώθηση από ορισμένα κέντρα, έχει ως αποκλειστική κατεύθυνση και μάλιστα ορμητικά τον γκρεμό.
Αξιολόγηση: 1/10

 

ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ (LE MERAVIGLIE)
ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ (LE MERAVIGLIE)

ITAΛΙΑ-ΕΛΒΕΤΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ/110'/SEVEN FILMS-SPENTZOS FILM
Σκηνοθεσία: Αλίτσε Ρορβάχερ
Ηθοποιοί: Άλμπα Ρορβάχερ, Μόνικα Μπελούτσι, Άντρε Χένικε

Ο μύθος: Οι σχέσεις τεσσάρων αδελφών θα διαφοροποιηθούν, όταν στον τόπο τους φτάνει ένας νεαρός σε πρόγραμμα επανένταξης και η κοινότητά τους συμμετέχει σε έναν τηλεοπτικό διαγωνισμό που τιτλοφορείται: Τα Θαύματα.
Η ανάγνωσή μας:-
Αξιολόγηση:-

 

ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ, Ο ΛΟΥΗΣ ΤΙΚΑΣ ΚΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΛΑΝΤΛΟΟΥ
ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ, Ο ΛΟΥΗΣ ΤΙΚΑΣ ΚΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΛΑΝΤΛΟΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ/ΝΕW STAR
Σκηνοθεσία: Νίκος Βεντούρας
Ντοκιμαντέρ

Ο μύθος: Η ιστορία και ο τραγικός θάνατος του Έλληνα μετανάστη και συνδικαλιστή Ηλία Τίκα, που το 1914 πρωταγωνίστησε στη μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων στις ΗΠΑ.
Η ανάγνωσή μας:-
Αξιολόγηση:-

 

OUIJA, ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ (ΟUIJA)
OUIJA, ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ (ΟUIJA)

HΠΑ/89'/UIP
Σκηνοθεσία: Στάιλς Γουάιτ
Ηθοποιοί: Ολίβια Κουκ, Άνα Κότο

Ο μύθος:-
Η ανάγνωσή μας: Δεν προβλήθηκε για κριτικούς/δημοσιογράφους.
Αξιολόγηση:-

 

DRIVE HARD
DRIVE HARD

ΗΠΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ/92'/VILLAGE
Σκηνοθεσία: Μπράιαν Τρέτσχαρντ-Σμιθ
Ηθοποιοί: Τζον Κιούζακ, Τόμας Τζέιν

Ο μύθος:-
Η ανάγνωσή μας: Δεν προβλήθηκε για κριτικούς/δημοσιογράφους.
Αξιολόγηση:-

 

ΠΡΟΜΑΧΟΣ
ΠΡΟΜΑΧΟΣ

ΗΠΑ-ΕΛΛΑΔΑ-ΑΓΓΛΙΑ/91'/FILMBOY
Σκηνοθεσία: Κέρτε Βούρχες, Τζον Βούρχες
Ηθοποιοί: Παντελής Κοντογιάννης, Γιώργος Χωραφάς, Τζιανκάρλο Τζιανίνι, Σπύρος Φωκάς

Ο μύθος:-
Η ανάγνωσή μας: Δεν προβλήθηκε για κριτικούς/δημοσιογράφους.
Αξιολόγηση:-

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια ακόμη κινηματογραφική προβολή, μεταφορά ομότιτλου μυθιστορήματος του «Βασιλιά»,...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν και πάλι το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια μοναδική προβολή. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ, η Λάμψη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.