fbpx

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ του Νίκου Νικολαΐδη


Στον κινηματογράφο Άστυ συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα από 23 Οκτωβρίου το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Το Φεστιβάλ υποδέχεται δύο ξένους καλεσμένους, τον Παλαιστίνιο σκηνοθέτη Ελία Σουλεϊμάν και τον Σκοτσέζο σεναριογράφο Πολ Λάβερτι, τακτικό συνεργάτη του Κεν Λόουτς, που αμφότεροι θα δώσουν master classes. Ο πρώτος στον Ιανό (24/10, ώρα 13:00) ενώ το ίδιο βράδυ θα προλογίσει την ταινία του Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ. Ο Λάβερτι αντίστοιχα στο Ινστιτούτο Γκαίτε (25/10, ώρα 12:30) και θα παραβρεθεί επίσης στην τελετή λήξης στον κινηματογράφο Οdeon Opera την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, όπου θα παιχθεί σε πρώτη πανελλήνια προβολή η νέα ταινία του Λόουτς JIMMY'S HALL, που κυκλοφορεί στις 4 Δεκεμβρίου.

Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το αφιέρωμα στον Ελία Καζάν, το οποίο παρατάθηκε για τρεις επιπλέον μέρες (έως 22/10) με επαναληπτικές προβολές, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος ξεκινάει στις 23 Οκτωβρίου Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα κινηματογράφου στη γειτονική χώρα. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 14 ταινίες, ανάμεσά τους το ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ του Γιλμάζ Ερντογάν, φετινή υποψηφιότητα της Τουρκίας στα Όσκαρ, και το ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ του Ταϊφούν Πιρσελίμογλου, που θα προβληθεί στην τελετή έναρξης παρουσία του σκηνοθέτη και των συντελεστών του φιλμ. Επίσης, θα προβληθούν οι ταινίες Η ΝΥΦΗ του Ομέρ Λουτφί Ακάντ, παραγωγής 1973, και ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΜΑΝΤΙΛΑ του Ατίφ Γιλμάζ, παραγωγής 1977, με προσκεκλημένες τις δημοφιλείς πρωταγωνίστριες εκείνης της εποχής ακόμη και στην Ελλάδα, Χούλγια Κότσγιγκιτ και Τουρκάν Σοράι. Παράλληλα, θα φιλοξενηθεί έκθεση με 40 αφίσες από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες του τουρκικού σινεμά.

Στην αίθουσα Τριανόν μεταφέρεται από 23 έως 29 Οκτωβρίου το 37ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Σε δύο ζώνες προβολών καθημερινά (19:00 και 21:00) θα προβληθούν ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού προγράμματος, πανόραμα πολωνικών ταινιών και τα βραβευμένα φιλμ του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ. Επίσης, την πρώτη και τελευταία ημέρα σε επανάληψη θα παρουσιαστούν όλες οι ελληνικές συμμετοχές που απέσπασαν τα φετινά βραβεία και τις διακρίσεις.

Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ (ΤΗΕ JUDGE)

Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ (ΤΗΕ JUDGE)
ΗΠΑ/141'/VILLAGE
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Ντόμπκιν
Ηθοποιοί: Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Βίνσεντ Ντ'Ονόφριο, Μπίλι Μπομπ Θόρντον, Βέρα Φάρμιγκα

Ο μύθος: Ένας δικηγόρος που επιστρέφει στη γενέτειρά του για την κηδεία της μητέρας του αναλαμβάνει την υπεράσπιση του δικαστή πατέρα του, όταν εκείνος κατηγορείται για τον θάνατο ενός δολοφόνου που είχε κάποτε αθωώσει.
Η ανάγνωσή μας: Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο σκηνοθέτης απογοητευτικών κωμωδιών, όπως τα ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ; και ΓΑΜΟ-ΜΠΕΛΑΔΕΣ, και βασικός εμπνευστής του ανιαρού ΤΖΑΚ, Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ του Μπράιαν Σίνγκερ, θα μας έδινε μία ολοκληρωμένη ταινία; O Nτέιβ Ντόμπκιν σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς θα ικανοποιήσει σίγουρα όσους έλκονται από τα δικαστικά δράματα αλλά και τις οικογενειακές τραγωδίες. Εμπιστεύτηκε το σενάριο στον Νικ Σενκ, υπεύθυνο για το αξέχαστο πορτρέτο ηλικιωμένου στο GRAN TORINO του Κλιντ Ίστγουντ, ο οποίος κομίζει αιχμηρούς διαλόγους και... θανατηφόρες αποστροφές. Όπως του αειθαλούς Ντιβάλ, που στο ερώτημα αν πιστεύει στον Θεό απαντά πως στα 72 του (για την ακρίβεια στα 83 του) και με καρκίνο στο τέταρτο στάδιο αναγκάζεται να απαντήσει καταφατικά. Ο Ντόμπκιν αναπαριστά το κλίμα της αμερικανικής επαρχίας που έχει τους δικούς της κώδικες, για να μιλήσει για την ουσία της δικαιοσύνης και το νόημα της απονομής της, την πληθωρική σχέση πατέρα-γιου, τον σεβασμό στα γηρατειά, τις κατεστραμμένες ζωές και καριέρες, όπως των αδελφών του ήρωα. Οι δύο Ρόμπερτ στους βασικούς ρόλους παίζουν με μαεστρία και από καρδιάς με άξιους συμπαραστάτες τους Θόρντον και Ντ'Ονόφριο. Διαισθανόμενος ότι αυτή είναι η κορυφαία στιγμή του, ο 45χρονος σκηνοθέτης αμφιταλαντεύεται αρκετά για το πότε θα σημάνει το τέλος, αλλά έχει φροντίσει νωρίτερα να μας αγγίξει τόσο ώστε να μη γίνουμε αυστηροί κριτές.
Αξιολόγηση: 7/10

Η ΛΕΣΧΗ ΤΗΣ ΚΟΜΨΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ (ΤΗΕ RIOT CLUB)

Η ΛΕΣΧΗ ΤΗΣ ΚΟΜΨΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ (ΤΗΕ RIOT CLUB)
ΑΓΓΛΙΑ/107'/ΟDEON
Σκηνοθεσία: Λόνε Σέρφιγκ
Ηθοποιοί: Σαμ Κλάφλιν, Μαξ Άιρονς, Ντάγκλας Μπουθ

Ο μύθος: Μία δεκαμελής πανεπιστημιακή λέσχη πλούσιων φοιτητών της Οξφόρδης καλύπτει τη λειψανδρία της με δύο πρωτοετείς. Στη διάρκεια του ετήσιου δείπνου της σε μία επαρχιακή παμπ, θα επιδοθούν σε βανδαλισμούς και θα λιντσάρουν τον ιδιοκτήτη της υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών.
Η ανάγνωσή μας: Η Δανή Λόνε Σέρφιγκ είναι γνώστρια της βρετανικής πραγματικότητας από την εποχή που γύρισε το φιλμ Ο ΓΟΥΙΛΜΠΟΡΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ και παράλληλα ευαισθητοποιημένη σε ιστορίες σχετικές με τη σύγχρονη νεολαία. Στην όγδοη ταινία της αφήνει το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου είχαν γνωριστεί οι ήρωες της προηγούμενης δουλειάς της, ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ, για εκείνο της Οξφόρδης. Η λέσχη που συνδέει τις ζωές των χαρακτήρων αν και φανταστική παραπέμπει αισθητά στο Bullington Club του οποίου μέλη, στα φοιτητικά τους χρόνια, υπήρξαν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον. Η Σέρφιγκ σκιαγραφεί αρχικά τις διαπροσωπικές σχέσεις των συμφοιτητών καθώς και μία ρομαντική ιστορία (θέμα προσφιλές στη φιλμογραφία της), αλλά δεν αφιερώνει ούτε λεπτό στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στην πορεία οι νεαροί φορούν τα φράκα για την καθιερωμένη ετήσια γιορτή τους με επεισοδιακή κατάληξη και η σκηνοθέτρια το ταγέρ των ταξικών συγκρούσεων. Αποδεικνύεται γνήσιο τέκνο του κοινωνικού ρεαλισμού αλλά δεν ξεφεύγει από τα θεατρικά δεσμά του κειμένου της Λόρα Γουέιντ, που επιμελήθηκε και την κινηματογραφική προσαρμογή. Η σεναριογράφος-θεατρική συγγραφέας δεν λέει κάτι καινούργιο πάνω στην αλαζονική συμπεριφορά των νεαρών κροίσων, που εξαγοράζουν την αξιοπρέπεια της εργατικής τάξης. Αυτών δηλαδή που η ίδια γνώρισε μάλλον από δεύτερο χέρι στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, όπου σπούδασε.
Αξιολόγηση: 6/10

ΑΠΛΗΣΤΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ (GOOD PEOPLE)

ΑΠΛΗΣΤΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ (GOOD PEOPLE)
HΠΑ/90'/ODEON
Σκηνοθεσία: Χένρι Ρούμπεν Γκενζ
Ηθοποιοί: Τζέιμς Φράνκο, Κέιτ Χάντσον, Τομ Γουίλκινσον, Ομάρ Σι

Ο μύθος: Ένα ζευγάρι με δυσβάστακτα χρέη καρπώνεται μία βαλίτσα με χρήματα που βρίσκει στο διαμέρισμα του νεκρού ενοίκου του και μπαίνει στο στόχαστρο δύο διαφορετικών ομάδων κακοποιών, που τις καταδιώκει ένας παλαίμαχος ντετέκτιβ.
Η ανάγνωσή μας: Άλλο ένα αστυνομικό θρίλερ πάνω στον τετριμμένο καμβά των επιπτώσεων που έχει η αποδοχή ενός οικονομικού πειρασμού στις ζωές τίμιων ανθρώπων. Από ένα ήσσονος σημασίας μυθιστόρημα του Αμερικανού Μάρκους Σάκι (που μόνο τη διετία 2009-10 εξέδωσε οκτώ βιβλία), η πρώτη αγγλόφωνη και πέμπτη συνολικά ταινία του Χένρικ Ρούμπεν Γκενζ ξεχωρίζει για τον επαγγελματισμό του και τον σφιχτοδεμένο ρυθμό της. Το Λονδίνο όπου ζουν οι Αμερικανοί της ιστορίας είναι ως συνήθως συννεφιασμένο, οι Φράνκο και Χάντσον έχουν τις μόνιμα κουτοπόνηρες εκφράσεις στα πρόσωπά τους, όπου κάθε άλλη απόφασή τους πλην της υπεξαίρεσης θα έμοιαζε καθαρός σουρεαλισμός. Η σεναριογράφος Κέλι Μάστερσον προσπαθεί βέβαια να δώσει κίνητρα για την πράξη τους, αλλά η διώροφη ιδιόκτητη κατοικία με ενοικιαστή αναιρεί τη δεινή οικονομική τους θέση και τα προβλήματα τεκνοποίησης μοιάζουν να οφείλονται στις ανύπαρκτες ερωτικές στιγμές τους. Ο Δανός σκηνοθέτης, που είχε γίνει talk of the town με το φιλμ ΤΡΟΜΕΡΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2008, επιβάλλει οριακά το οπτικό του στιλ. Παρόλο που θα ήθελε, όπως και εμείς, οι γκάνγκστερ του να είναι λίγο πιο απρόβλεπτοι, ολοκληρώνει την υποχρέωσή του σε μεγάλο στούντιο με μία καλογυρισμένη σεκάνς στο ανακαινισμένο σπίτι όπου επιβιώνουν, όπως εύκολα μαντεύετε, όχι οι καλύτεροι αλλά σίγουρα οι πιο διάσημοι.
Αξιολόγηση: 5/10

TO MAΓΙΚΟ ΣΠΙΤΙ (ΤΗΕ ΗOUSE OF MAGIC)

TO MAΓΙΚΟ ΣΠΙΤΙ (ΤΗΕ ΗOUSE OF MAGIC)
ΒΕΛΓΙΟ-ΓΑΛΛΙΑ/85'/SEVEN FILMS-SPENTZOS FILM
Σκηνοθεσία: Μπεν Στασέν, Ζερεμί Ντεγκρισόν
Ακούγονται: Κώστας Δαρλάσης, Βάσια Λακουμέντα
Κινουμένων σχεδίων μόνο με ελληνική μεταγλώττιση

Ο μύθος: Ένας αδέσποτος γάτος βρίσκει στέγη στο σπίτι ενός ταχυδακτυλουργού, το οποίο καλείται να προασπιστεί από τα επιχειρηματικά σχέδια του ανιψιού του μαζί με τα υπόλοιπα ζώα και παιχνίδια που έχει ως συγκάτοικους.
Η ανάγνωσή μας: Ένας γάτος ευρωπαϊκής προέλευσης πρωταγωνιστεί στο πανί, μόνο που οι περιπέτειές του μοιάζουν απαράλλακτες με εκείνες διάσημων κινηματογραφικών ονομάτων της συνομοταξίας του, όπως ο Γκάρφιλντ και ο Τομ. Οι δύο δημιουργοί υπογράφουν ένα φανταχτερό animation που κερδίζει τα εύσημα με τον σκηνικό διάκοσμο, την ακριβή σύνθεση των χρωμάτων και τις ευρηματικές θέσεις της κάμερας. Προτιμούν αντί για το θέμα της μαγείας να επιμείνουν αρχικά στην αντιζηλία του γάτου με το κουνέλι και το ποντίκι, που αποτελούν τα αστέρια στις επιδείξεις του ιδιοκτήτη τους, και αργότερα στα εμπόδια που στήνουν στον κακόβουλο μεσίτη και τους υποψήφιους αγοραστές του σπιτιού. Ο Μπεν Στασέν, που είχε εντυπωσιάσει με τα οικολογικά μηνύματα της επιτυχίας του ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΑΜΙ: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ, μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή εκείνου του φιλμ Ζερεμί Ντεγκρισόν δεν αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία τους επιλέγοντας κλισέ λύσεις και υπεραπλουστευμένα φιλοζωικά διδάγματα. Οι λιλιπούτειοι θεατές θα διασκεδάσουν, αρκεί οι γονείς να αψηφήσουν κάποιες σκηνές (όπως τον ανιψιό που πυροβολεί με καραμπίνα τα ζώα μέσα στο σπίτι και δύο πιτσιρίκια που οδηγούν ασθενοφόρο), τις οποίες το σκηνοθετικό δίδυμο προφανώς από υπερβολικό ενθουσιασμό συμπεριέλαβε στο φιλμ.
Αξιολόγηση: 4/10

ΧΕΛΩΝΟΝΙΝΤΖΑΚΙΑ (ΤΕENAGE MUTANT NINJA TURTLES)

ΧΕΛΩΝΟΝΙΝΤΖΑΚΙΑ (ΤΕENAGE MUTANT NINJA TURTLES)
HΠΑ/101'/UIP
Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Λίμπεσμαν
Ηθοποιοί: Μέγκαν Φοξ, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Γουίλ Αρνέτ

Ο μύθος: Μία θαρραλέα ρεπόρτερ και τέσσερις ανθρωπόμορφες χελώνες θα επιχειρήσουν να σώσουν τη Νέα Υόρκη από μία σατανική συμμορία με επικεφαλής έναν αδίστακτο επιχειρηματία.
Η ανάγνωσή μας: Το κουαρτέτο των μεταλλαγμένων ερπετών με ονόματα καλλιτεχνών της Αναγέννησης, που πρωτοεμφανίστηκε σε comic book το 1984, ξαναζωντανεύει στην οθόνη κουβαλώντας την κληρονομιά τεσσάρων τηλεοπτικών σειρών και ισάριθμων ταινιών. Πιο ανεκτό στο πρώτο μέρος το φιλμ, όπου κυρίαρχο ρόλο έχει μία ατρόμητη δημοσιογράφος, αρκεί να συμφιλιωθείς με την ιδέα ότι την υποδύεται η Μέγκαν Φοξ με αρχισυντάκτρια την Γούπι Γκόλντμπεργκ! Στη συνέχεια, τα ηνία αναλαμβάνουν οι τέσσερις χελώνες με ανθρώπινο παρουσιαστικό, που το γεγονός ότι δεν αναπαριστώνται ψηφιακά αλλά είναι αληθινοί ηθοποιοί δεν δικαιολογεί την κακοσχεδιασμένη στολή τους, που το καβούκι της θυμίζει ταξιδιωτικό σακίδιο περασμένο στην πλάτη. Ο Τζόναθαν Λίμπεσμαν (Η ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΤΙΤΑΝΩΝ) δεν αναζητά τη χημεία ανάμεσα στην προϊστορία του φρανσάιζ και τις υποτυπώδεις σεναριακές προσθήκες, ενώ θυμάται σποραδικά την εφηβική ηλικία και κατ' επέκταση το χιούμορ που πηγάζει από την αγνότητα της ρωμαλέας τετράδας. Οι σκηνές των μαχών είναι αδιάφορες, με εξαίρεση μία θεαματική κατάβαση από έναν χιονισμένο λόφο, που με την αρτιότητά της σκέφτεσαι ότι μπορεί να μη γυρίστηκε από τον Νοτιοαφρικανό σκηνοθέτη αλλά από τον παραγωγό Μάικλ Μπέι. Το μόνο δόλιο σχέδιο του κακού της ιστορίας που μοιάζει εφικτό και ανησυχητικό στη σύγχρονη πραγματικότητα είναι του ιδιώτη-χορηγού του αστυνομικού σώματος.
Αξιολόγηση: 3/10

ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΘΟΥΜΕΝΑ

ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΘΟΥΜΕΝΑ
ΕΛΛΑΔΑ/93'/FEELGOOD
Σκηνοθεσία: Νίκος Ζαπατίνας
Ηθοποιοί: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Ζέτα Μακρυπούλια, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους

Ο μύθος:-
Η ανάγνωσή μας: Δεν προβλήθηκε για κριτικούς/δημοσιογράφους.
Αξιολόγηση:-

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια ακόμη κινηματογραφική προβολή, μεταφορά ομότιτλου μυθιστορήματος του «Βασιλιά»,...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν και πάλι το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια μοναδική προβολή. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ, η Λάμψη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.