fbpx

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Του Νίκου Νικολαΐδη

 

Η ακολουθούμενη πολιτική των εγχώριων εταιρειών διανομής μπορεί να προκαλεί κατά καιρούς τη δυσφορία των λιγότερο εφησυχασμένων εκπροσώπων του Τύπου όμως παρόμοιες αστοχίες συμβαίνουν και στο εξωτερικό. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα συνέβη στην Ιταλία και αφορά την ταινία του Στιβ ΜακΚουίν 12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΟΣ που συνεχίζεται να προβάλλεται στην Ελλάδα και έχει προγραμματιστεί να βγει στις ιταλικές αίθουσες στις 20 Φεβρουαρίου. Οι αφίσες της ταινίας που ήδη κυκλοφόρησαν στη γειτονική χώρα έχουν παραπλανητικά σε μεγεθυμένη μορφή τις φωτογραφίες του Μπραντ Πιτ που κάνει ένα σύντομο πέρασμα από το φιλμ και του Μάικλ Φασμπέντερ. Η μορφή του βασικού πρωταγωνιστή Τσιγουέτελ Ετζιοφόρ και στις δύο εκδοχές καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο. O συμπαθής Άγγλος ηθοποιός νιγηριανής καταγωγής γνωρίζει και στη ζωή ένα ρατσισμό όχι με βάση το χρώμα του δέρματος του, όπως στη ταινία, αλλά σύμφωνα με την εμπορική αξία του ονόματος του στο κινηματογραφικό χρηματιστήριο. Η Fox Searchlight Pictures διανομέας, του φιλμ στις ΗΠΑ και το στούντιο Lionsgate ζήτησαν την απόσυρση των συγκεκριμένων πόστερ επικαλούμενοι νομικούς λόγους. Ευτυχώς στην ελληνική αγορά παρουσιάστηκε η πρωτότυπη αμερικανική αφίσα με τον Ετζιοφόρ σε πρώτο πλάνο.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ (ΑUGUST: OSAGE COUNTY)ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ (ΑUGUST: OSAGE COUNTY)
ΗΠΑ/121'/ΟDEON
Σκηνοθεσία: Τζον Γουέλς
Ηθοποιοί: Μέριλ Στριπ, Τζούλια Ρόμπερτς, Κρις Κούπερ, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Σαμ Σέπαρντ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς

Ο μύθος: Η εξαφάνιση και η μετέπειτα αυτοκτονία ενός ποιητή, που ζούσε με την άρρωστη σύζυγο του σε περιοχή της Οκλαχόμα, είναι η αφορμή για να επιστρέψουν οι τρεις κόρες και η κουνιάδα του με τους δικούς τους στο πατρικό σπίτι, πυροδοτώντας την οικογενειακή ένταση.

Η ανάγνωσή μας: Διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου του Τρέισι Λετς του οποίου δύο ακόμη δουλειές στο Μπρόντγουεϊ, το ΚΙLLER JOE και το ΒUG έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη από τον Γουίλιαμ Φρίντκιν. Η απώλεια ενός απογοητευμένου, σχεδόν αλκοολικού, άνδρα θα ενώσει προσωρινά τα συγγενικά του πρόσωπα. Οι κόρες του που είχαν απομακρυνθεί λόγω της σκληρής και απρόβλεπτης συμπεριφοράς της μητέρας τους κουβαλούν τα δικά τους προβλήματα με τον ερχομό τους. Η μεγαλύτερη είναι στα πρόθυρα διαζυγίου, η δεύτερη έχει μία κρυφή αιμομικτική σχέση και η μικρότερη παραμένει συναισθηματικά ανώριμη. Η ματιά του Λετς επικεντρώνεται κυρίως στη ψυχοσύνθεση των γυναικών της οικογένειας όπου τα μόνα πράγματα που είναι ξεκάθαρα είναι ο χρόνος και ο τόπος του δράματος όπως υποδηλώνει ο πρωτότυπος τίτλος. Ο Τζον Γουέλς έχοντας στην παραγωγή τον Χάρβεϊ Γουενστάιν καθώς και τον Τζορτζ Κλούνεϊ (με τον οποίο συνεργάστηκαν στη σειρά ER ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ) συγκεντρώνει ένα πρωτοκλασάτο επιτελείο ηθοποιών και εύλογα τα ονόματα των υπεύθυνων για το casting Kένι Μπάρντεν και Πολ Σνι έχουν περίοπτη θέση στους εναρκτήριους τίτλους. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης μπορεί να μην δίνει κινηματογραφικό ρυθμό αλλά υπηρετεί με συνέπεια τις σκηνές κλειδιά του φιλμ, όπως το δείπνο μετά την κηδεία αποσπώντας κάποιες δυνατές ερμηνείες. Η Μέριλ Στριπ ενσαρκώνει τη δεσποτική αντιπαθητική μητέρα όμως η είδηση είναι ότι δεν είναι η κορυφαία αφού για τη μανιέρα παραμερίζει την εικόνα της ασθενούς και της εθισμένης στα φάρμακα. Η Τζούλια Ρόμπερτς στο πλευρό μίας ακόμη καρκινοπαθούς, μετά το Η ΖΩΗ ΣΕ ΔΥΟ ΠΡΑΞΕΙΣ του Κρις Κολόμπους, εντυπωσιάζει με τη σπουδαία δραματική ερμηνεία της, ακολουθούμενη από τη γλυκιά Τζούλιαν Νίκολσον που υποδύεται τη συνεσταλμένη αδελφή και τους Κρις Κούπερ και Μπένεκτικτ Κάμπερμπατς στους σύντομους ρόλους τους.
Αξιολόγηση: 6/10

ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ 12ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ 12
ΕΛΛΑΔΑ/107'/VILLAGE
Σκηνοθεσία: Θανάσης Τσαλταμπάσης
Ηθοποιοί: Θανάσης Τσαλταμπάσης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Γιώργος Γαλίτης Χριστίνα Τσάφου

Ο μύθος: Η μοίρα ενός άτυχου επαγγελματικά και συναισθηματικά νεαρού που ζει με τη μητέρα του θα αλλάξει όταν ακολουθήσει τις συμβουλές ενός άστεγου και εμπλακεί τυχαία στις δοσοληψίες ενός διεφθαρμένου εκδότη.
Η ανάγνωσή μας: Με μικρή κινηματογραφική πορεία μέχρι σήμερα στο ενεργητικό του ο Θανάσης Τσαλταμπάσης δοκιμάζει τις δυνάμεις του με την πρώτη του ταινία στην οποία υπογράφει το σενάριο τη σκηνοθεσία αλλά και το casting. O χαρακτήρας που υποδύεται είναι ένας κακότυχος και πράος άνδρας που δυσκολεύεται να βρει το δρόμο του. Η οπτική του νεαρού ηθοποιού αποδεικνύεται ωριμότερη από τις κωμωδίες πολύ πιο έμπειρων συναδέλφων του. Η οικονομική κρίση, η ανεργία, η ανδρική φιλία, η ερωτική δυστοκία διαπερνούν την ιστορία που έχει εμφανείς αδυναμίες αλλά αισθητή την πρόθεση να αποφύγει μία εμπορική συνταγή πάνω στη ζωή ενός ασήμαντου μικροαστού. Ο Τσαλταμπάσης δανείζεται την ευγένεια και τον ιδεαλισμό που διέκρινε το σινεμά του Φρανκ Κάπρα με εξαίρεση το τελευταίο ημίωρο που παρασύρεται σε μία περιττή αστυνομική ίντριγκα στο σπίτι ενός διαπλεγμένου επιχειρηματία. Φιλότιμη προσπάθεια που αν επεξεργαζόταν καλύτερα κάποια από τα θέματα που θίγει (όπως αυτό της τύχης) θα ολοκλήρωνε την έκπληξη.
Αξιολόγηση: 4/10

ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥΣ: Η ΤΑΙΝΙΑ ΣΕ 3D (WALKING WITH DINOSAURS 3D)ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥΣ: Η ΤΑΙΝΙΑ ΣΕ 3D (WALKING WITH DINOSAURS 3D)
HΠΑ-ΑΓΓΛΙΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ/87'/ΟDEON
Κινουμένων σχεδίων μόνο με ελληνική μεταγλώττιση
Σκηνοθεσία: Μπάρι Κουκ, Νιλ Ναϊτινγκέιλ
Ακούγονται: Κρατερός Κατσούλης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γεράσιμος Γεννατάς, Αργύρης Παυλίδης

Ο μύθος: O Πάτσι, ένας δεινόσαυρος της κατηγορίας των Παχυρινόσαυρων, από νεοσσός έχει να αντιμετωπίσει επικίνδυνα αρπαχτικά αλλά και Γοργορόσαυρους, υπεύθυνους για το θάνατο του πατέρα του. Στη διάρκεια της μεταναστευτικής περιόδου θα ενώσει τις δυνάμεις του με τον αδελφό του και τη φίλη του Τζούνιπερ ώστε να φτάσουν ασφαλείς στον προορισμό τους.
Η ανάγνωσή μας: Αnimation τοποθετημένο σε φυσικά ντεκόρ που αρχίζει και τελειώνει ως live-action. Ένα πουλί είναι ο αφηγητής σε αυτή την ιστορία με δεινόσαυρους που εκτυλίσσεται πριν εβδομήντα εκατομμύρια χρόνια. Το 1999 το ΒΒC είχε προβάλλει μία μίνι σειρά ντοκιμαντέρ με τον ίδιο τίτλο και αυτή η οικογενειακή ταινία αποτελεί την τρισδιάστατη μυθοπλαστική εξέλιξη της. Το σκηνοθετικό δίδυμο των Μπάρι Κουκ (ΜΟΥΛΑΝ, Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΪ ΒΑΣΙΛΗ) και Νιλ Ναϊτινγκέιλ λαμβάνει υπ' όψιν του όλες τις υπάρχουσες ανακαλύψεις του κλάδου της παλαιοντολογίας αλλά ενδιαφέρεται κυρίως για ένα εύπεπτο θέαμα και λιγότερο για μία οπτικοακουστική αναπαράσταση της φυσικής ιστορίας. Δίχως την περιπετειώδη και φαντασμαγορική διάσταση της τριλογίας του JURASSIC PARK, oι δημιουργοί ακολουθούν τα χνάρια του ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ, ενός άλλου λιγότερο δημοφιλούς φιλμ του είδους που γύρισαν το 2000 οι Έρικ Λέιτον και Ραλφ Ζόνταγκ. Γνωστοί ηθοποιοί στα ελληνικά προσπαθούν να δώσουν ανεπιτυχώς και ένα άγγιγμα εκπαιδευτικής τηλεόρασης στην απόδοση των ρόλων τους. Τα ηρωικά κατορθώματα και οι ερωτικές δυσκολίες προσαρμόζονται χωρίς πνοή στην ταυτότητα ενός προϊστορικού ζώου και το αποτέλεσμα φαντάζει ο ιδανικός προγραμματισμός των αιθουσών για τις μεσημεριανές και απογευματινές προβολές τους.
Αξιολόγηση: 3/10

ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ (ΟΝLY LOVERS LEFT ALIVE)ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ (ΟΝLY LOVERS LEFT ALIVE)
HΠΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΑΓΓΛΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ/123'/FEELGOOD
Σκηνοθεσία: Τζιμ Τζάρμους
Ηθοποιοί: Τομ Χίντλεστον, Τίλντα Σουίντον, Μία Βασικόφσκα, Τζον Χαρτ, Τζέφρι Ράιτ

Ο μύθος: Η αιώνια αγάπη ενός ζεύγους βαμπίρ θα αναστατωθεί όταν βρεθεί κοντά τους η Άβα, η μικρότερη αδελφή της Ιβ με τον αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της.
Η ανάγνωσή μας:-
Αξιολόγηση:-

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.