fbpx

NEEΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

του Νίκου Νικολαΐδη

 

Από τις 2 Οκτωβρίου στο πρόγραμμα του Νέου Ψηφιακού Πλανητάριου του Ιδρύματος Ευγενίδου εντάχθηκε το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ ΕVEREST των Ντέιβιντ Μπρισίαρς, Στίβεν Τζάντσον και Γκρεγκ Μακ Γκιλίβερεϊ που, με αφηγητή τον Λίαμ Νίσον, εξιστορεί τις προσπάθειες μίας ορειβατικής ομάδας να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου το 1996 -την ίδια χρονιά που μία άλλη αποστολή οκτώ συναδέλφων τους είχε τραγική κατάληξη. Στην ελληνική μεταγλώττιση δανείζουν τις φωνές τους οι Στέλιος Μάινας, Τζίνη Παπαδοπούλου και Θανάσης Κουρλαμπάς.

Στις 4 Οκτωβρίου του 1895 γεννήθηκε στο Κάνσας των ΗΠΑ ο Μπάστερ Κίτον και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τιμά, τη συγκεκριμένη ημερομηνία, το μεγάλο κωμικό με τη προβολή των ταινιών του μικρού μήκους Η ΚΑΤΣΙΚΑ και SHERLOCK JR με ζωντανή μουσική από τον πιανίστα Ορέστη Μωραΐτη. Ώρα έναρξης 22:00 και είσοδος για το κοινό ελεύθερη.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΥΚΛΩΜΑ (CLOSED CIRCUIT)ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΥΚΛΩΜΑ (CLOSED CIRCUIT)

AΓΓΛΙΑ-ΗΠΑ/96'/ΟDEON

Σκηνοθεσία: Τζον Κρόουλι

Ηθοποιοί: Έρικ Μπάνα, Ρεμπέκα Χολ, Τζιμ Μπρόαντμπεντ, Κιάραν Χαντς

Ο μύθος: Ένας δικηγόρος και μία συνάδελφος του, με την οποία διατηρούσε στο παρελθόν εξωσυζυγική σχέση, ορίζονται συνήγοροι υπεράσπισης ενός Άραβα που κατηγορείται ως δράστης τρομοκρατικής ενέργειας που αιματοκύλισε το Λονδίνο. Κάποιοι θα θελήσουν την ενοχή του με συνοπτικές διαδικασίες και οι δύο δικηγόροι θα βρεθούν σε ένα στενό κλοιό παρακολούθησης και εκφοβισμού.

Η ανάγνωσή μας: Ο σκηνοθέτης των ΙNTERMISSION και ΒΟΥ Α συναντά το σεναριογράφο των ταινιών ΒΡΩΜΙΚΑ ΟΜΟΡΦΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ του Στίβεν Φρίαρς και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ σε ένα δικαστικό θρίλερ που δικαιώνει τις προσδοκίες της συνεργασίας τους. Ο Τζον Κρόουλι αναπτύσσει, με σιγουριά και ευλαβική αφοσίωση στη δικονομία, μία υπόθεση διεθνούς τρομοκρατίας που απαιτεί ένα συνήγορο κεκλεισμένων των θυρών για τις απόρρητες πληροφορίες και έναν για την ανοιχτή, σε ακροατήριο, διαδικασία. Όσο η έρευνα προχωρά, η πραγματική ιδιότητα του κατηγορούμενου, τα αίτια κάποιων θανάτων και μία συνωμοσία για τη διαφύλαξη του κύρους των μυστικών υπηρεσιών θα είναι τα ευρήματα που θα άρουν την απαγόρευση στην επικοινωνία των δύο νομικών. Ο Ιρλανδός σκηνοθέτης ενδιαφέρεται πρώτιστα για τον ηθικό αντίκτυπο της ιστορίας του πέρα από το σασπένς και τους φτηνούς εντυπωσιασμούς. Τις κρατικές αυθαιρεσίες, με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια, τη συνεχή παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής, την αφοσίωση στις αρχές της δικαιοσύνης και της ισονομίας σε ένα τεταμένο περιβάλλον. Ο Στίβεν Νάιτ χωρίς να διακατέχεται από το σύνδρομο της πολιτικής καταγγελίας, εμπλουτίζει με περίτεχνους διαλόγους τη σχέση ξεχασμένου πάθους ή τις συζητήσεις ψυχολογικού πολέμου και δεν προσωποποιεί την κλιμακούμενη απειλή. Από την πένα του οι δύο συνήγοροι δεν αποθεώνονται ως αδιάλλακτοι ιδεαλιστές και αναγνωρίζουν το συμβιβασμό ως την έσχατη αντίδραση απέναντι σε ένα πανίσχυρο σύστημα. Η τύχη του κατηγορούμενου ασφαλώς θα μπορούσε να είχε δρομολογηθεί από την αρχή αν κάποιοι δεν έψαχναν έναν ένοχο σε μία δίκη εντυπώσεων. Ο Έρικ Μπάνα είναι όσο χρειάζεται βλοσυρός και η Ρεμπέκα Χολ ενδεδειγμένα αποφασιστική. Μαζί συνθέτουν ένα σοφιστικέ ζευγάρι που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και πείθουν για το ρομαντικό παρελθόν τους, όχι απλώς δίχως φιλί αλλά χωρίς καν έναν θερμό εναγκαλισμό.

Αξιολόγηση: 7/10

SEPTEMBERSEPTEMBER

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ/99'/ΟDEON

Σκηνοθεσία: Πέννυ Παναγιωτοπούλου

Ηθοποιοί: Κόρα Καρβούνη, Μαρία Σκουλά, Νίκος Διαμαντής, Χρήστος Στέργιογλου

Ο μύθος: Όταν πεθαίνει ο σκύλος της μία νεαρή μοναχική γυναίκα τον θάβει στον κήπο γειτονικής οικογένειας της οποίας θα θελήσει να γίνει μέλος για να νιώσει την αγάπη και την συναισθηματική θαλπωρή.

Η ανάγνωσή μας: Ένα λιτό σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη μοναξιά πέρα από μήνες και εποχές, συμπληρωμένο από φιλοζωικά αισθήματα, είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου. Πριν το ραντεβού της με το ελληνικό κοινό πέρασε από τα φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, του Αμβούργου, του Ρέικιαβικ και του Τορόντο. Ο Μανού δεν είναι απλά ο καλύτερος αλλά και ο μοναδικός φίλος της Άννας, μίας γυναίκας κλεισμένης στον εαυτό της, που εξαιτίας της απώλειας του θα συνειδητοποιήσει την κρίσιμη καμπή που διανύει. Τότε θα θελήσει να βιώσει την ψευδαίσθηση της ευτυχισμένης οικογενειακής ζωής. Η Παναγιωτοπούλου χρησιμοποιεί ελλειπτική αφήγηση και κοφτά πλάνα με ελάχιστους διαλόγους για να αποδώσει εύστοχα τη ρουτίνα και την απομόνωση της ηρωίδας της, παρά τη σχηματική παρουσίαση της γνωριμίας της με τους γείτονες και το ανορθόδοξο σημείο ενταφιασμού του ζώου. Το μοτίβο ενός προσώπου που εισχωρεί για υπαρξιακούς ή άλλους λόγους στους κόλπους μίας οικογένειας δεν είναι καινούργιο στο σινεμά αλλά η σκηνοθέτρια το φιλτράρει με γυναικεία ευαισθησία και το τοποθετεί σε μία αφιλόξενη μεγαλούπολη. Η ταινία διαποτίζεται από τη μελαγχολική διάθεση της ηρωίδας που η Παναγιωτοπούλου σκιαγραφεί σαν απελπισμένη αλλά σε καμία περίπτωση ως παρανοϊκή, έστω και αν το ζευγάρι θα λειτουργήσει με τα ίδια αντανακλαστικά αυτοπροστασίας. Η Κόρα Καρβούνη, μετά τα ΤUNGSTEN του Γιώργου Γεωργόπουλου και J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο πληροί φυσιογνωμικά και υποστηρίζει ερμηνευτικά την σιωπηλή και απεγνωσμένη ηρωίδα της. Μία φιγούρα από τις δεκάδες που υπάρχουν γύρω μας και η Παναγιωτοπούλου μας παρακινεί να στρέψουμε το βλέμμα μας με αφορμή την ιστορία ενός ακόμη δύσκολου αποχαιρετισμού.

Αξιολόγηση: 6/10

2 GUNS2 GUNS

HΠΑ/109'/ΑUDIOVISUAL

Σκηνοθεσία: Μπαλτάζαρ Κόρμακουρ

Ηθοποιοί: Ντένζελ Ουάσινγκτον, Μαρκ Γουόλμπεργκ, Μπιλ Πάξτον, Πόλα Πάτον, Έντουαρντ Τζέιμς Όλμος

Ο μύθος: Ένας αστυνομικός της δίωξης ναρκωτικών και ένας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, που αγνοούν ο καθένας τους την ιδιότητα του άλλου, ληστεύουν μία τράπεζα προκειμένου να παγιδεύσουν έναν Μεξικανό εγκληματία, αλλά βρίσκονται προδομένοι από τους προϊσταμένους τους και κυνηγημένοι από τους ανθρώπους του υποκόσμου.

Η ανάγνωσή μας: Βασισμένη στην ομώνυμη σειρά βιβλίων comics του Στίβεν Γκραντ, με τις περιπέτειες δύο μυστικών αξιωματικών, η ταινία προδίδει εύκολα την προέλευση της από την εισαγωγική σκηνή. Ξεκινώντας με μία κακοστημένη ληστεία τράπεζας (με ευτυχή κατάληξη για τους δράστες) η ίντριγκα αποκαλύπτει γοργά την αληθινή ταυτότητα των δύο βασικών χαρακτήρων, πριν σκεφτείς να προσθέσεις στις αδυναμίες της τη λάθος διανομή. Από εκείνη τη στιγμή η δράση, οι ήρωες και τέσσερα εκατομμύρια δολάρια περιφέρονται άσκοπα και πληκτικά μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού, σχεδόν ανάλογα με τον τρόπο που ο Μπαλτάσαρ Κόρμακουρ πηγαινοέρχεται ως σκηνοθέτης ανάμεσα στην πατρίδα του την Ισλανδία και το Χόλυγουντ. O σεναριογράφος Μπλέικ Μάστερς ακολουθεί τη συνταγή ενός buddy film όπου η κυβερνητική διαφθορά και δύο τίμιοι αξιωματικοί που προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη τιμή τους είναι τα ψιλά γράμματα σε αυτή την προβλέψιμη κωμωδία δράσης. Ο Κόρμακουρ, δίχως ενεργητικότητα και φαντασία, το μόνο που αναπαράγει είναι η αφέλεια του graphic novel σε μια δουλειά που μοιάζει επηρεασμένη από τις μέτριες στιγμές του Τόνι Σκοτ (ο μοντέρ Μάικλ Τρόνικ είχε δουλέψει στα ΗΜΕΡΕΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥ και ΙΛΙΓΓΙΩΔΗΣ ΕΡΩΤΑΣ ενώ ο Ντένζελ Ουάσινγκτον και η Πόλα Πάτον έπαιζαν μαζί στο DEJA VU: 4 ΗΜΕΡΕΣ, 6 ΩΡΕΣ ΠΙΣΩ). Από την ώρα που οι πρωταγωνιστές, τα δύο μεγαλύτερα όπλα της ταινίας, μένουν και αυτά μπλοκαρισμένα, η μόνη αβεβαιότητα είναι αν θα ξεχάσεις το 2 GUNS συντομότερα από το περσινό φιλμ του σκηνοθέτη, ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ (επίσης με τον Μαρκ Γουόλμπεργκ), που πέρασε απαρατήρητο στις ελληνικές αίθουσες.

Αξιολόγηση: 3/10

ΟΙΚΟΠΕΔΟ 12 (BLOCK 12)ΟΙΚΟΠΕΔΟ 12 (BLOCK 12)

ΚΥΠΡΟΣ-ΕΛΛΑΔΑ/94'/VILLAGE

Σκηνοθεσία: Κυριάκος Τοφαρίδης

Ηθοποιοί: Κώστας Δημητρίου, Κάρμεν Ρουγγέρη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Μιχάλης Μαρίνος

Ο μύθος: Αγγλικοί δορυφόροι ανακαλύπτουν κοιτάσματα πετρελαίου στο κτήμα ενός Κύπριου συνταξιούχου στο οποίο μετακομίζουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι χρεοκοπημένοι γιοι του. Για το ακίνητο του θα ενδιαφερθούν η κυπριακή κυβέρνηση και ο κληρονόμος ενός Τουρκοκύπριου γείτονα.

Η ανάγνωσή μας: Oι αρχικές προθέσεις για το πορτρέτο μίας δυσλειτουργικής οικογένειας, με φόντο την ηλιόλουστη κυπριακή ύπαιθρο, εξανεμίζονται από τις πρώτες σκηνές αυτής της αποτυχημένης παρωδίας, που συγγενεύει αισθητικά με τις παραγωγές που έβγαιναν στην αγορά του βίντεο πριν τρεις δεκαετίες. Ο σκηνοθέτης Κυριάκος Τοφαρίδης αναμιγνύει άτσαλα και ανέμπνευστα σουρεαλιστικά στοιχεία και το διονυσιακό πνεύμα του Κουστουρίτσα σε μία υπόθεση ακίνητης περιουσίας, που για να φανεί αληθοφανής εμπλέκει καθημερινούς ανθρώπους με αρχηγούς κυβερνήσεων και κρατών. Φολκλόρ, σεναριακές υπερβολές, κυπριακή διάλεκτος που καθιστά απαραίτητους τους διαλόγους, στοιχεία μιούζικαλ περιστρέφονται γύρω από έναν δύστροπο πάτερ-φαμίλια. Τρεις Έλληνες ηθοποιοί συμμετέχουν απλά για να δικαιολογήσουν την ελληνική συμβολή στη συμπαραγωγή, ανάμεσα στους οποίους ο Γιάννης Τσιμιτσέλης υπερτερεί στην ντόπια προφορά χάρη στη προϋπηρεσία του ως παρουσιαστής τηλεπαιχνιδιού στη Μεγαλόνησο. Η διεκδίκηση του συγκεκριμένου οικοπέδου για τις μυθοπλαστικές ανάγκες αυτής της επίπεδης πολιτικής σάτιρας μπορεί να απασχολεί τον Άγγλο πρωθυπουργό ή τον πρόεδρο της Κύπρου, δεν έχει κανένα λόγο όμως να αφορά το σύγχρονο θεατή, από τη στιγμή που ο κινηματογραφικός θησαυρός αποδεικνύεται, όπως και ο εδαφικός, άνθρακας.

Αξιολόγηση:1/10

ΜΕΤΑLLICA: ΤΗROUGH THE NEVERΜΕΤΑLLICA: ΤΗROUGH THE NEVER

HΠΑ/94'/ΟDEON

Σκηνοθεσία: Νιμρόντ Άνταλ

Ηθοποιοί: Ντέιν Ντεχάν , Κάιλ Τόμσον, Μetallica (μπάντα)

Ο μύθος: Κατά τη διάρκεια μίας συναυλίας των Μetallica ένας roadie του συγκροτήματος αναλαμβάνει μία μυστική αποστολή και προσπαθεί να ξεφύγει από έναν μασκοφόρο καβαλάρη που τον καταδιώκει.

Η ανάγνωσή μας:-

Αξιολόγηση:-

GLORIAGLORIA

XIΛΗ-ΙΣΠΑΝΙΑ/110'/STRADA FILMS

Σκηνοθεσία: Σεμπαστιάν Λέλιο

Ηθοποιοί: Παουλίνα Γκαρθία, Σέρχιο Ερνάντεζ, Ντιέγκο Φοντεσίλα

Ο μύθος: Η Γκλόρια, μία 58χρονη διαζευγμένη, μετά την ενηλικίωση των παιδιών της, αναζητά σε πάρτι το αντίδοτο στα γηρατειά και τη μοναξιά. Στο πρόσωπο ενός μεγαλύτερου της άνδρα, πρώην αξιωματικού του ναυτικού, θα πιστέψει ότι βρήκε το νέο της έρωτα, όμως η σκληρή πραγματικότητα θα πλήξει το ρομαντισμό της.

Η ανάγνωσή μας:-

Αξιολόγηση:-

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΡΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ (ΝΙGHT TRAIN TO LISBON)ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΡΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ (ΝΙGHT TRAIN TO LISBON)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΕΛΒΕΤΙΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ/111'/HOLLYWOOD ENTERTAINMENT

Σκηνοθεσία: Μπιλ Όγκουστ

Ηθοποιοί: Τζέρεμι Άιρονς, Λένα Όλιν, Κρίστοφερ Λι, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Μπρούνο Γκαντζ

Ο μύθος: Ένας Ελβετός καθηγητής αποτρέπει στη Βέρνη την αυτοκτονία μίας κοπέλας που έχει στη κατοχή της το βιβλίο ενός Πορτογάλου συγγραφέα με θέμα την αντίσταση κατά της δικτατορίας Σαλαζάρ. Γοητευμένος από την ανάγνωσή του θα εγκαταλείψει την ακαδημαϊκή καριέρα και θα ταξιδέψει στη Λισαβόνα για να μάθει τις κρυφές πτυχές της ιστορίας και την απάντηση στις προσωπικές του υπαρξιακές αναζητήσεις.

Η ανάγνωσή μας:-

Αξιολόγηση:-

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.