fbpx
Μ. Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, B΄ Beth Weldon: «Women Bridging Worlds» στον Εικαστικό Κύκλο Sianti

Μ. Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, B΄ Beth Weldon: «Women Bridging Worlds» στον Εικαστικό Κύκλο Sianti

Στον χώρο τέχνης Εικαστικός Κύκλος Sianti, φιλοξενείται από τις 16 Μαρτίου η έκθεση Women Bridging Worlds με έργα των Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη και B΄ Beth Weldon. Ένα καλλιτεχνικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι, όπου δύο γυναίκες από διαφορετικές χώρες γεφυρώνουν την τέχνη και τη φιλία.

Όπως σημειώνει η Μαργαρίτα Δρίλλια, ιστορικός τέχνης–αρχαιολόγος και υπεύθυνη επικοινωνίας του Ez-dot: «Δύο καταξιωμένες γυναίκες εικαστικοί –και οι δύο μέλη της Art Committee Board for the United States Sports Academy– η καθεμία με τη δική της μοναδική καλλιτεχνική ταυτότητα, ξεκινούν έκαστη από την πλευρά της για να βρεθούν στη συνδετική στιγμή που ενώνει τους εσωτερικούς κόσμους και τις ζωγραφικές διαδρομές τους. Στιγμή που υπάρχει πέρα από το ορατό.

Πώς επιτυγχάνεται η προσέγγιση και πού γεφυρώνεται η απόλυτη μοναδικότητα δύο καλλιτεχνών των οποίων οι κόσμοι ορίζονται από διαφορετικές συντεταγμένες και το έργο μοιάζει ασύμβατο;

Μα φυσικά στην αρχή της δημιουργίας, στην Ιδέα που και οι δύο καλλιτέχνιδες εξωτερικεύουν με αυθεντικότητα και απόλυτα αναγνωρίσιμο προσωπικό ζωγραφικό ύφος. Αρπάζουν, τόσο η Μίνα όσο και η B΄Beth, την Ιδέα του αρχικού ερεθίσματός τους και τη μεταφέρουν στον καμβά δίχως καμία διάθεση μίμησης, παρά μόνο με τη δύναμη της προσωπικής τους έκφρασης, κατορθώνοντας να μεταδώσουν την αίσθηση που προκύπτει από την ατομική τους παρατήρηση και να αγγίξουν τις υποκειμενικές διαδρομές του θεατή.

Τα έργα της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη εκφράζουν την παθιασμένη ιδιοσυγκρασία της και το απόλυτο δόσιμό της στη βαθιά ουσία του εκάστοτε ερεθίσματός της και διαπιστώνουμε σε αυτά την ύπαρξη της λεπτομέρειας-μικρόκοσμου κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του συνόλου. Η ερμηνεία δίνεται απόλυτα από τον Ιταλό τεχνοκριτικό Giuliano Serafini στον διάλογο που είχε με την καλλιτέχνιδα: “Η λεπτομέρεια αναδεικνύει τη χειρονομία, τη μνήμη των πράξεών σου, πράξεις που συνοψίζουν τον χώρο και τον χρόνο που απαιτούνται για τη δημιουργία. Κάθε πίνακάς σου περιέχει μέσα του πολλούς άλλους πίνακες ζωγραφικής, ο καθένας από αυτούς μπορεί να έχει τη δική του αυτονομία, με αποτέλεσμα να είναι ένα ολοκληρωμένο έργο από μόνος του”.

Τα έργα της B΄Beth Weldon κινούνται ανάμεσα στο αφηρημένο και το παραστατικό και μεταφέρουν την πραγματική υπόσταση του θέματος με όχημα την ιδιαίτερη προσωπική αφαιρετική εικαστική γραφή. “Ενυπάρχει ένας ενστικτώδης παλμός σε όλα τα έργα της Weldon ανεξάρτητα από τη φάση που διασχίζει, κάθε φορά. Ένας παλμός που καθώς ζωντανεύει εκ των ένδον τη σύνθεση, της χαρίζει έναν ιδιωματικό ρυθμό αποκλείοντας κάθε διακοσμητικότητα” γράφει η τεχνοκριτικός Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν για την καλλιτέχνιδα.

Το χρώμα είναι οργανικό στοιχείο και για τις δύο, ακόμα και εκεί όπου η Μίνα χρησιμοποιεί ηπιότερους από τους –κατά κανόνα γι’ αυτήν– εκρηκτικούς τόνους ή στην ενότητα “Urban Series” της B΄Beth, όπου δεν κομπάζει, κάνοντας μια απόλυτα διακριτική παρουσία. Αποτελεί γενεσιουργό αφορμή των έργων τους και δίνει, μαζί με το φως, τον παλμό και την αίσθηση της ισχυρής κίνησης.

Και οι δύο εικαστικοί δημιουργούν έργα που εκτείνονται σε τέσσερις κατευθύνσεις: το μήκος, το πλάτος, το βάθος και τη διάρκεια. Καταφέρνουν να ενώσουν σε μία συνέχεια τις τρεις διαστάσεις του χώρου (το πλάτος και το ύψος που ορίζονται από την επιφάνεια του καμβά τους, και το μήκος ή αλλιώς βάθος που δημιουργεί η πινελιά τους) με τη διάσταση του χρόνου: η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη με την ταχύτητα που εκπέμπει η θεματολογία της –η ταχύτητα ορίζεται από το διάστημα που διανύει ένα σώμα στη μονάδα χρόνου και η B΄Beth Weldon με τις υπερβατικές εικόνες της».

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν κατ’ αποκλειστικότητα τα μεταξωτά μαντίλια «Silk Scarves – Mina PV + TDS» της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, καθώς και εφαρμοσμένα έργα μικρών διαστάσεων των δύο εικαστικών.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10:00-20:00, κάθε Τετάρτη 10:00-15:00, Σάββατο 10:00-16:00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.

Εικαστικός Κύκλος Sianti
Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα (πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη)
Τηλ: 210 7245432, 210 3648335
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Οι νικήτριες και ο νικητής του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2024

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη με μεγάλη χαρά ανακοινώνει τους/τις νικητές/τριες του Βραβείου Τέχνης 2024: είναι η Ειρήνη Μίγα, η Κατερίνα Νάκου και ο Στρατής Ταυλαρίδης. Από το 2019 που ξεκίνησε, ο θεσμός του...

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Σημείο φυγής… στο κόκκινο»: Η έκθεση της Άννας Τσαπάρα θα σας ταξιδέψει

Προσωπικά βιώματα αλλά και εικόνες που κάτι έχουν να της πουν γίνονται η σπίθα που ανάβει τη φλόγα της έμπνευσης. Τα πινέλα της Άννας Τσαπάρα παίρνουν φωτιά, με το μπλε, το κόκκινο, το κίτρινο και...

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη»: Αναδρομική έκθεση στην γκαλερί Sianti

Η αναδρομική έκθεση Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη εγκαινιάζεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., στην γκαλερί Sianti και τιμά τα πενήντα χρόνια (1974-2024) δημιουργίας του σημαντικού καλλιτέχνη, κατά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.