fbpx
«International Art Meeting in Dubai – Art Dubai 2017» της Κέλλυς Αθανασιάδου
Φωτογραφίες: Βάνια Στέφου

«International Art Meeting in Dubai – Art Dubai 2017» της Κέλλυς Αθανασιάδου

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου άνοιξε τις πόρτες τις για το κοινό η ενδέκατη διοργάνωση του Art Dubai. Μία ημέρα πριν τελέστηκαν τα εγκαίνια των επισήμων από τον σεΐχη του Ντουμπάι και πρωθυπουργό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Στην υπερπολυτελή δεξίωση –όπου το diastixo.gr ήταν για μια ακόμη χρονιά καλεσμένο– διαπιστώσαμε και φέτος ότι οι Άραβες ολοένα και αυξάνουν τις επενδύσεις τους για τον συγκεκριμένο θεσμό καθιστώντας τον μεγαλύτερο και πιο διεθνή από ποτέ.

Συμμετείχαν 94 γκαλερί από 43 χώρες με κυρίαρχη εκπροσώπηση καλλιτεχνών της ευρύτερης αραβικής επικράτειας αλλά και σαφέστερο –φέτος τουλάχιστον– πολυεθνικό χαρακτήρα. Υπό την καινούρια διεύθυνση της Myrna Ayad (Fair Director) και του Pablo del Val (International Director) φέτος φιλοξενήθηκαν 30 ατομικές ή διατομικές εκθέσεις καθώς και η παράλληλη πλατφόρμα Art Dubai Modern που, σε αντίθεση με το Art Dubai Contemporary, προβάλλει έργα μοντέρνας τέχνης.
«International Art Meeting in Dubai – Art Dubai 2017» της Κέλλυς Αθανασιάδου

Σχετικά με το σύγχρονο τμήμα της, η φουάρ ήταν πολυφωνική, δίνοντας τη δυνατότητα στον θεατή να δει σχεδόν τα πάντα. Ετερόκλητα ρεύματα, απουσία κυρίαρχης τάσης, έλλειψη κοινής βάσης του όποιου εικαστικού διαλόγου. Αν στην Ευρώπη συζητούμε για αφαίρεση, στη Μέση Ανατολή συζητούν για οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει προϊόν εικαστικής εμπορικής δραστηριότητας. Οι αξίες βεβαίως των έργων στη συγκεκριμένη αγορά είναι σίγουρα τετραπλάσιες των ευρωπαϊκών αγορών.

Με 27 γκαλερί να συμμετέχουν φέτος για πρώτη χρονιά (ενδεικτικά από Αλγερία, Περού και Ουρουγουάη), το Art Dubai επιβεβαιώνει τη φήμη του ως περιζήτητης διοργάνωσης. Και σε αυτό το κλίμα το κάθε περίπτερο είχε κάτι να «καταθέσει» στην προσέγγιση του «contemporary». Είδαμε από προσωπογραφίες με λάδια σε καμβάδες μέχρι αφαίρεση. Από καλλιγραφίες μέχρι αυστηρές ή προοπτικές γεωμετρίες και από αναπαραστατικά μέχρι conceptual έργα. Εντύπωση μας έκαναν οι τεχνολογικές καινοτομίες που παρουσίασε collectiva Ιαπώνων καλλιτεχνών, οι οποίοι αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, δημιούργησαν ένα λογισμικό αναπαραγωγής εικόνας που εναλλάσσεται διαρκώς χωρίς ποτέ να αναπαράγεται και διαντιδρά μέσω αισθητήρων με τη διάθεση του θεατή όταν εκείνος πλησιάζει το μόνιτορ. Και πράγματι, η έκπληξή μας στο άκουσμα της αξίας του λογισμικού εκφράστηκε άρτια στην οθόνη. 80.000 δολάρια ακούσαμε και τα λουλούδια άνθισαν!
«International Art Meeting in Dubai – Art Dubai 2017» της Κέλλυς Αθανασιάδου

Η φετινή διοργάνωση πλαισιώθηκε από το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρά παιδιά «Little Artists Program» σε συνδυασμό με το «Artists in Schools», όπου υπότροφοι καλλιτέχνες παραδίδουν σεμινάρια τέχνης σε νεαρούς μαθητές. Κυρίαρχη παράλληλη εκδήλωση ήταν η απονομή του ετήσιου βραβείου «Abraaj Group Art Prize» και η αποκάλυψη του νικητήριου έργου της εκ Μπαγκλαντές, Rana Begoum. Φυσικά για μια ακόμη χρονιά, ενδιαφέρον είχαν οι συζητήσεις που διοργανώθηκαν στο «Global Art Forum» με τίτλο «Trading Places» και βασικό προβληματισμό σχετικό με το πόσο το εμπόριο των αγαθών επηρεάζει την Τέχνη.

Το Art Dubai 2017 ήταν ένα πενθήμερο άψογης διοργάνωσης και προγραμματισμού, χωρίς προσδιορισμένο εικαστικό ρεπερτόριο, όπου η ολοφάνερη αραβική χλιδή και εμφατικότητα προσπαθεί να τοποθετηθεί με τη δική της ταυτότητα στον παγκόσμιο ιστό της Σύγχρονης Τέχνης. Το ραντεβού μας ανανεώνεται για του χρόνου, InShaAllah!...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Οι νικήτριες και ο νικητής του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2024

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη με μεγάλη χαρά ανακοινώνει τους/τις νικητές/τριες του Βραβείου Τέχνης 2024: είναι η Ειρήνη Μίγα, η Κατερίνα Νάκου και ο Στρατής Ταυλαρίδης. Από το 2019 που ξεκίνησε, ο θεσμός του...

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Σημείο φυγής… στο κόκκινο»: Η έκθεση της Άννας Τσαπάρα θα σας ταξιδέψει

Προσωπικά βιώματα αλλά και εικόνες που κάτι έχουν να της πουν γίνονται η σπίθα που ανάβει τη φλόγα της έμπνευσης. Τα πινέλα της Άννας Τσαπάρα παίρνουν φωτιά, με το μπλε, το κόκκινο, το κίτρινο και...

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη»: Αναδρομική έκθεση στην γκαλερί Sianti

Η αναδρομική έκθεση Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη εγκαινιάζεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., στην γκαλερί Sianti και τιμά τα πενήντα χρόνια (1974-2024) δημιουργίας του σημαντικού καλλιτέχνη, κατά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.