«Κλεοπάτρα Μουρσελά: Μετάβαση» του Παναγιώτη Δαφιώτη
«Κλεοπάτρα Μουρσελά: Μετάβαση» του Παναγιώτη Δαφιώτη

«Κλεοπάτρα Μουρσελά: Μετάβαση» του Παναγιώτη Δαφιώτη

Η ζωγραφική της Κλεοπάτρας Μουρσελά βάζει ένα πολύ δύσκολο στοίχημα: στους ζωγραφικούς της χώρους συνυπάρχουν ασύμβατες απεικονιστικές λογικές, συγκεκριμένα, ανεικονικές και επίπεδες φορμαλιστικές συνθέσεις που βρίσκονται στον αντίποδα της αναπαραστατικής τέχνης, οριοθετούν τον χώρο μέσα στον οποίο απεικονίζονται φιγούρες που αποτελούν αναφορά σε ιστορική ζωγραφική. Η ζωγραφικότητα είναι έντονη και κυρίαρχη στα περάσματα, στις ποιότητες και τις σχέσεις των πλαστικών στοιχείων. Η δουλειά της είναι, και στοχεύει να είναι, πάνω απ' όλα καλή ζωγραφική, ό,τι και αν σημαίνει αυτό σήμερα για τον καθένα που τη διαπραγματεύεται είτε ως θεατής ή σαν καλλιτέχνης. Τα έργα αυτά αποτελούν, χωρίς να συμβιβάζουν τη ζωγραφικότητά τους, ερωτήματα πάνω στο τι είναι η ζωγραφική στην παρούσα συγκυρία. Οι ασυμβατότητες που γίνονται συμβατές με ένα αισθαντικό, αισθητά μελαγχολικό και ανεπαίσθητα παιγνιώδη τρόπο, φέρνουν κοντά, σε μια οργανική ενότητα, στοιχεία και λογικές που κανονικά δεν θα έπρεπε. Ζωγραφικές προσεγγίσεις που παραπέμπουν σε δημιουργούς των μέσων του 20ού αιώνα, προσφέρουν το background σε μορφές που έρχονται από τον 17ο αιώνα. Τελάρα που είναι εντελώς ανεικονικά συνυπάρχουν με άλλα όπου αναμειγνύονται οι απεικονιστικές λογικές, δημιουργώντας μια νέα σχέση ετερότητας, αυτή τη φορά ανάμεσα στα έργα.

«Κλεοπάτρα Μουρσελά: Μετάβαση» του Παναγιώτη Δαφιώτη

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι καίρια: ποια είναι η θέση της φόρμας σε μια τέχνη μετά τον φορμαλισμό, ποια η κατεύθυνση μετά τους -ισμούς σε έναν πολιτιστικό χώρο όπου όμως επιμένουν τόσο οι μοντερνικές όσο και οι ακαδημαϊκές/προμοντερνικές ζωγραφικές αναφορές σαν αδικαίωτες χίμαιρες ή ανακύπτοντα εικαστικά φαντάσματα; Το πιο σημαντικό όλων είναι ότι τα ερωτήματα τα βάζει εδώ η ίδια η ζωγραφική, μέσα από πράξη και τρόπο μεστό, αισθητικά και νοηματικά, μια ζωγραφική που αναρωτιέται για τον εαυτό της, μια ζωγραφική που σκέφτεται και προκαλεί σκέψη μέσα από την αίσθηση, και που παραμένει πάνω απ' όλα ζωγραφική.

«Κλεοπάτρα Μουρσελά: Μετάβαση» του Παναγιώτη Δαφιώτη

«Κλεοπάτρα Μουρσελά: Μετάβαση» του Παναγιώτη Δαφιώτη

«Κλεοπάτρα Μουρσελά: Μετάβαση» του Παναγιώτη Δαφιώτη

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιό σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Παλίμψηστο εννοιών»: Διπλή ατομική έκθεση του εικαστικού Γιάννη Στεφανάκι

Στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα, παρουσιάζονται για έναν μήνα (9 Μαΐου – 9 Ιουνίου) τα ζωγραφικά έργα του Γιάννη Στεφανάκι. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που...

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας με τίτλο «Παράδοση»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας Corinth Exposed 2018 φιλοξενεί από το Σάββατο 21 Απριλίου έκθεση φωτογραφίας των έργων που διακρίθηκαν στον Διεθνή Διαγωνισμό...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας:
 
     

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.