MAKIKO KUDO

MAKIKO KUDO

MAKIKO KUDO συνέντευξη στη Βασιλική Φατούρου

«Winter Garden: ΙΑΠΩΝΙΚΗ MICROPOP - 14 Σύγχρονοι Ιάπωνες Καλλιτέχνες». Για πρώτη φορά στην Αθήνα παρουσιάζεται μια έκθεση, (15 Ιουνίου 2012 - 2 Σεπτεμβρίου 2012), που γοητεύει τους θαυμαστές των εικαστικών τεχνών,αλλά και τους λάτρεις του Ιαπωνικού Πολιτισμού. Διοργανώνεται από το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, σε συνεργασία με την Ιαπωνική Πρεσβεία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος προώθησης των εικαστικών τεχνών του Japan Foundation.

14 Ιάπωνες καλλιτέχνες, γεννημένοι ανάμεσα στο 1960 και τις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι οποίοι αναδείχθηκαν, κυρίως, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις μέρες μας, μοιράζονται με το ελληνικό κοινό 35 έργα -σχέδια, πίνακες ζωγραφικής και βίντεο που τραβούν την προσοχή.

Οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δική τους οπτική για τον κόσμο, που χαρακτηρίζεται από το στιλ micropop, προσδίδοντας σε συνήθεις ή στερεότυπες απόψεις, νέες λειτουργίες και νοήματα. Σε τρεις ορόφους ξεδιπλώνεται ένας αέρας αντίρρησης στην παγκοσμιοποιημένη τάση των πραγμάτων, θίγονται video games, τηλεοπτικά ρεπορτάζ, φυσική αυτογένεση και άλλα θέματα, που έχουμε δεχτεί σαν δεδομένα. Έτσι, ξεφυτρώνουν νοήματα, που είναι καλά κρυμμένα πίσω από φαινομενικά αθώες παιδικές παραστάσεις ή «ουδέτερες» απεικονίσεις.

Οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται με έργα είναι: Makiko Kudo, Ryoko Aoki, Tam Ochiai, Lyota Yagi, Koki Tanaka, Hiroshi Sugito, Taro Izumi, Mahomi Kunikata, Aya Takano, Chim Pom, Masanori Handa, Hiroe Saeki, Masaya Chiba, Keisuke Yamamoto. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Midori Matsui.

Η Makiko Kudo, μια ταλαντούχα ζωγράφος, γεννήθηκε το 1978 και το 2002 αποφοίτησε από το Joshibi University of Art and Design με εξειδίκευση στις ελαιογραφίες. Ανήκει στην ομάδα του micropop και τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Με αφορμή την έκθεση στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, σε συνεργασία με την Ιαπωνική Πρεσβεία στην Ελλάδα, μίλησε για τη τέχνη της.

Παρατηρώντας τους πίνακές σας, ανασύρω στη μνήμη τοπία από ζωγραφιές του Claude Monet και του Henri Matisse. Σας έχουν επηρεάσει στην προσωπική σας έκφραση τέχνης;

Νομίζω ότι μ’ έχουν εμπνεύσει.

Τι επιθυμείτε να εκπέμψετε στο κοινό μέσω της τέχνης σας;

Θέλω να δείξω πράγματα που δεν φαίνονται.

Αν μπορούσατε να κλείσετε την Ιαπωνική Τέχνη μέσα σε μια λέξη, ποια θα ήταν αυτή;

Δεν είμαι σίγουρη. Μάλλον η λέξη «ελαφρύ» με την καλή έννοια.

Τι σας δίνει έμπνευση; Τα συναισθήματα, τα όνειρα ή η πραγματικότητα;

Παίρνω κάτι απ’ όλα αυτά.

Πότε νιώθετε ότι ένας πίνακας έχει ολοκληρωθεί;

Όταν έχω ένα αίσθημα ότι δεν υπάρχει τίποτα να προσθέσω.

Χρησιμοποιείτε κάποια συγκεκριμένη τεχνική ζωγραφικής ή συνδυασμό περισσότερων; Γενικά, ζωγραφίζετε βασισμένη σε τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές ή συνεπαρμένη από τον αυθορμητισμό σας;

Ντρέπομαι, αλλά δεν έχω τεχνική, ασυνείδητα.

Διδαχτήκατε τη ζωγραφική ή προέκυψε φύσει;

Ξεκίνησα να ζωγραφίζω ελαιογραφίες στα 17 μου, σε προπαρασκευαστικό σχολείο, για να δώσω εξετάσεις στη σχολή Καλών Τεχνών.

Λευκός καμβάς. Σας αγχώνει ή σας απελευθερώνει;

Το άσπρο χαρτί μου φέρνει άγχος και αίσθημα ενοχής.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας υλικά;

Λαδομπογιές που μοιάζουν με κοσμήματα.

Εάν είχατε τη δύναμη να δώσετε γέννηση σε ένα νέο κόσμο μέσω ενός σχεδίου τι θα ζωγραφίζατε και με ποια χρώματα;

Υπάρξεις με τα χρώματα του φωτός.

Πώς πιστεύετε ότι εκλαμβάνει το ελληνικό κοινό τα έργα σας που παρουσιάζονται στην έκθεση;

Θεωρώ ότι τους θυμίζουν τα manga και τα anime.

(Πολλές ευχαριστίες στην Mayo Nishiike, υπεύθυνη Πολιτιστικού Τμήματος της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, για την άψογη συνεργασία).

«Winter Garden: ΙΑΠΩΝΙΚΗ MICROPOP - 14 Σύγχρονοι Ιάπωνες Καλλιτέχνες».

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη,
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71 Αθήνα

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00, Πέμπτη: 10:00-20:00, Παρασκευή: 10:00-20:00 (Ιούλιος-Αύγουστος: 10:00-18:00)

Τιμές εισιτηρίων: 6 €, 3 € (μειωμένο)

micropop

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιό σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

*  Το email σας:

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.