fbpx
«Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο»: έκθεση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου

«Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο»: έκθεση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ), οργανώνει την περιοδική έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο», με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του Τήνιου γλύπτη (1938).

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 17 Ιουλίου, ώρα 19:30, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου.

Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά σχέδια και έργα σε γύψο του κορυφαίου Νεοέλληνα γλύπτη, από τις συλλογές της ΕΠΜΑΣ. Επιπλέον, παρουσιάζονται πρώτη φορά στο κοινό τριάντα πέντε σχέδια του Χαλεπά, τα οποία ανήκουν στον ιδιώτη Νικόλαο Δούκα. Το αυθεντικό φωτογραφικό υλικό που εμπλουτίζει την έκθεση προέρχεται από το αρχείο του Κωνσταντίνου Π. Καλαϊτζίδη.

Ο Πύργος, ζωντανό μουσείο γλυπτικής, αποκαλύπτει σε κάθε βήμα του επισκέπτη θαυμάσια δείγματα της τέχνης του μαρμάρου. Εν μέσω όλων αυτών, ένα όνομα ξεφεύγει από το μέτρο: ο Γιανούλης Χαλεπάς, πρόσωπο που εξακολουθεί να συγκινεί τους πάντες, με εντελώς μοναδική θέση στη νεοελληνική γλυπτική. Με το νεανικό του έργο ανήκει στον 19ο αιώνα, ενώ με τη δεύτερη και τρίτη δημιουργική του περίοδο στον 20ό. Με τη διάσημη Κοιμωμένη, στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας, κέρδισε πολύ νωρίς δόξα και φήμη. Σαράντα χρόνια απουσίας, σταδιακή ανακάλυψη από λόγιους της εποχής και μεγάλη αναγνώριση κατά τα τελευταία χρόνια της Τήνου, δημιούργησαν στην Αθήνα τον θρύλο του αγίου, συμβόλου στον χώρο της τέχνης: ο καλλιτέχνης που κατακτά τη νεωτερικότητα, ανεξάρτητα από δεσμεύσεις και περιορισμούς.

Η έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο» στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας έχει μια αδιαμφισβήτητη μοναδικότητα: τοποθετεί συνολικά το έργο του Χαλεπά στον «φυσικό» του χώρο, φωτίζοντας νέες ερμηνευτικές οπτικές. Τα έργα του, σχέδια και γλυπτά, τοποθετημένα δίπλα σε έργα ομοτέχνων συγχωριανών του, που οι περισσότεροι ήταν συνεργάτες του πατρικού εργαστηρίου (Καπαριάς, Λυρίτηδες, Λαμπαδίτηδες κ.ά.), αλλά και δίπλα σε τεκμήρια έργων του ηλικιωμένου πατέρα του, Ιωάννη Χαλεπά, διαμορφώνουν μια μοναδική ενότητα, μια συγκινητική επανένωση ψηφίδων της ιστορίας της μαρμαρογλυπτικής στην Τήνο.

Την έκθεση επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, καθηγήτρια ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Τώνια Γιαννουδάκη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Τον κατάλογο (Εκδόσεις ΠΙΟΠ), που διαθέτει άρτια επιστημονική τεκμηρίωση και πλούσια εικονογράφηση, επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά με τη συμβολή της Τώνιας Γιαννουδάκη.

Η έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο» εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 17 Ιουλίου, ώρα 19:30
Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
Κλειστά 15 Αυγούστου

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Τηλ.: 22830 31290 | www.piop.gr

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
1. Φωτογραφία του Γιανούλη Χαλεπά (αρχείο Κωνσταντίνου Π. Καλαϊτζίδη)
2. Ερμής καθιστός. αδημοσίευτο σχέδιο (μολύβι σε χαρτί) του Γιανούλη Χαλεπά (από τον ιδιώτη Νικόλαο Δούκα)
3. Κεφάλι Σατύρου
Γύψος, 65 x 30 x 26 εκ. (ΕΠΜΑΣ 1304/α)
Ακριβές αντίγραφο από το πρωτότυπο του 1878
© Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, φωτ. Σταύρος Ψηρούκης
4. Αυτοπροσωπογραφία, 1930
Μελάνι σε χαρτί, 21,3 x 15,3 εκ.(ΕΠΜΑΣ 7050)
© Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, φωτ. Θάλεια Κυμπάρη

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Οι νικήτριες και ο νικητής του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2024

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη με μεγάλη χαρά ανακοινώνει τους/τις νικητές/τριες του Βραβείου Τέχνης 2024: είναι η Ειρήνη Μίγα, η Κατερίνα Νάκου και ο Στρατής Ταυλαρίδης. Από το 2019 που ξεκίνησε, ο θεσμός του...

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Σημείο φυγής… στο κόκκινο»: Η έκθεση της Άννας Τσαπάρα θα σας ταξιδέψει

Προσωπικά βιώματα αλλά και εικόνες που κάτι έχουν να της πουν γίνονται η σπίθα που ανάβει τη φλόγα της έμπνευσης. Τα πινέλα της Άννας Τσαπάρα παίρνουν φωτιά, με το μπλε, το κόκκινο, το κίτρινο και...

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη»: Αναδρομική έκθεση στην γκαλερί Sianti

Η αναδρομική έκθεση Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη εγκαινιάζεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., στην γκαλερί Sianti και τιμά τα πενήντα χρόνια (1974-2024) δημιουργίας του σημαντικού καλλιτέχνη, κατά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.