fbpx

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥτης Αθηνάς Χατζή

Η έκθεση «Ιστορίες σκοτεινού θαλάμου» περιλαμβάνει σειρά φωτογραφιών σε άσπρο-μαύρο του ψυχιάτρου και φωτογράφου Κώστα Θεοφανίδη. Τα θέματα θα μπορούσε κανείς να τα θεωρήσει τετριμμένα: πορτρέτα, γυμνά, τριαντάφυλλα. Η επεξεργασία του υλικού, όμως, οι σπάνιες παλαιότατες φωτογραφικές προσεγγίσεις που με ιδιαίτερη επιμέλεια και ευαισθησία επανεφευρίσκει ο φωτογράφος προσδίδουν στην έκθεση έναν χαρακτήρα μοναδικής αισθητικής συγκίνησης.

Ο αισθαντικός χώρος της γκαλερί αναδεικνύει ιδανικά το έργο του Θεοφανίδη. Άμα τη εισόδω, ο επισκέπτης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σύνολο πορτρέτων που, παρά το μικρό τους μέγεθος, αποτυπώνονται στη μνήμη με το βλέμμα τους που θυμίζει το ξάφνιασμα ανθρώπων του 19ου αιώνα απέναντι στον φωτογραφικό φακό και τις εικασίες περί «αιχμαλωσίας» της ψυχής στη φωτογραφία. Τα χαρακτηριστικά των απεικονιζομένων τονίζονται δραματικά, χωρίς τάσεις ωραιοποίησης, αλλά παράλληλα χωρίς καταφυγή στον ωμό ρεαλισμό. Με το έργο του, ο Θεοφανίδης επαναφέρει στη φωτογραφία την αθωότητα των απαρχών της φωτογραφικής τέχνης. Έχοντας φωτογραφίσει ανθρώπους διαφόρων ηλικιών, ο Θεοφανίδης κατορθώνει να αναδείξει το άχρονον της ουσίας του ανθρώπου, όπου η ηλικία είναι μία μόνο δευτερεύουσα παράμετρος.

Στην ενότητα των γυμνών, ο Θεοφανίδης προσεγγίζει το γυναικείο σώμα με διακριτικό ερωτισμό. Οι απαλές αποδόσεις των σωμάτων, η επιμονή μέχρι εμμονής στη λεπτομέρεια και η άψογη τεχνική είναι οι συνιστώσες που δημιουργούν το τελικό προϊόν. Το σώμα εξαίρεται, καθώς οι γυναικείες καμπύλες πρωταγωνιστούν σε στάσεις νωχέλειας με τονισμένη την αντίθεση της λευκής σάρκας στο μαύρο φόντο. Τα πρόσωπα δεν έχουν σημασία εδώ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η φωτογραφία όπου το γυναικείο σώμα αντιπαραβάλλεται με βιολί, παραπέμποντας με παιγνιώδη διάθεση στη διάσημη αντίστοιχη φωτογραφία του Man Ray αφενός και στα κυκλαδικά βιολόσχημα ειδώλια αφετέρου.

Μία σειρά φωτογραφιών είναι αφιερωμένες σε κοντινές αποτυπώσεις τριαντάφυλλων. Τα λουλούδια, με τονισμένη την παραμικρή λεπτομέρεια, αναδεικνύονται με πλαστικότητα και η απόδοση φαντάζει σχεδόν τρισδιάστατη. Παρακινδυνευμένη επιλογή το τριαντάφυλλο, εντούτοις ο Θεοφανίδης κατορθώνει να το απογυμνώσει από οποιονδήποτε συνειρμό γλυκερής συγκίνησης και να του προσδώσει μία διάσταση πρωτόγνωρης ζωντάνιας.

Η τεχνική που επιλέγει στην παρούσα έκθεση ο Θεοφανίδης ονομάζεται πλατινοτυπία και συγκαταλέγεται στις πρώτες φωτογραφικές τεχνικές του 19ου αιώνα, με ευρύτερα γνωστή τη δαγκεροτυπία, το αποτέλεσμα της οποίας θυμίζει στον μη μυημένο στα μυστικά της φωτογραφικής τέχνης επισκέπτη. Με την αναβίωση μίας παραδοσιακής φωτογραφικής τεχνικής, ο Θεοφανίδης υπενθυμίζει στον ψηφιακό 21ο αιώνα την αξία του φωτογράφου ως χειρώνακτος, καθώς μόνος στον σκοτεινό θάλαμο επιδιώκει –και, στην περίπτωσή του, κατορθώνει– όχι να αιχμαλωτίσει, αλλά να επαναφέρει την ψυχή στη φωτογραφία.

Μαζί με την αισθητική απόλαυση, η έκθεση «Ιστορίες σκοτεινού θαλάμου» συνιστά ένα εξαιρετικό μάθημα στην Ιστορία της φωτογραφίας.

Η Αθηνά Χατζή είναι Δρ. Αρχαιολόγος – Ιστορικός Τέχνης και Συγγραφέας.

«Ιστορίες σκοτεινού θαλάμου»

Γκαλερί Αγκάθι, Μηθύμνης 12 και Επτανήσου, Κυψέλη. Τηλ.: 210 8640250

Απρίλιος 2013, 12:00-1:30 μ.μ., 7:30-8:30 μ.μ.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.