fbpx
Κυριάκος Καραΐσκος: Συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή

Κυριάκος Καραΐσκος: Συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή

Ο εκδότης Κώστας Δαρδανός των Εκδόσεων Gutenberg συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων του diastixo.gr με μερικούς από τους πιο σημαντικούς Έλληνες εκδότες: Πώς αντιμετωπίζουν την κρίση; Τι πιστεύουν για την αλλαγή του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου; Ποια είναι τα σπουδαιότερα βιβλία που θα εκδώσουν το επόμενο διάστημα; Ποια είναι η σχέση τους με το e-book; Αλλά και: Τι διάβαζαν όταν ήταν παιδιά; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που τους άλλαξε τη ζωή; Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία τους;

Πού και πότε γεννηθήκατε; Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τα παιδικά σας χρόνια; Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν ήσασταν παιδί;

Γεννήθηκα το 1969 στην Γερμανία, μεγάλωσα στον Έβρο και ζω στην Αθήνα με ένα μικρό ενδιάμεσο σταθμό στην Θεσσαλονίκη. Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μια μικρή επαρχιακή κωμόπολη που το παιχνίδι δεν μας άφηνε χρόνο για διάβασμα. Βιβλία δεν υπήρχαν πολλά πέρα απ τα κλασικά εικονογραφημένα και τα κλασικά παραμύθια. Το διάβασμα το ανακαλύπταμε εκεί γύρω στην εφηβεία.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας άλλαξε τη ζωή;

Μα πώς είναι δυνατόν να μου αλλάξει τη ζωή ένα βιβλίο; Είμαστε ό,τι έχουμε διαβάσει, ζήσει κλπ., ένα βιβλίο μπορεί να με προβληματίσει αλλά όχι να μου αλλάξει τη ζωή.

Μιλήστε μας για τις εκδόσεις Διάπλαση: Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε ως εκδότης; Πώς μπήκατε στον χώρο των εκδόσεων; Πόσα άτομα απασχολεί η επιχείρησή σας; Πόσους τίτλους εκδίδετε ετησίως;

Το πρώτο βιβλίο κυκλοφόρησε το 2002 αλλά συστηματική παραγωγή ξεκίνησε το 2007. Το 2000 είχα ανοίξει το πρώτο παιδικό-παιδαγωγικό βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας. Έβλεπα ότι, παρότι καθημερινά έβγαιναν πολλά νέα βιβλία, υπήρχαν θέματα που δεν τα είχε σκεφτεί κανείς, και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ δίνοντας βήμα και σε πολλούς νέους ανθρώπους να καταθέσουν την δική τους πρόταση.

Η επιχείρηση έχει έξι μόνιμους συνεργάτες. Πιστεύω στις μικρές και ευέλικτες επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά στον εκδοτικό χώρο, μιας και το αναγνωστικό κοινό είναι πολύ μικρό. Εκδίδουμε περίπου 30 ως 40 τίτλους, αλλά πρόκειται για μεγάλες παραγωγές. Βιβλία με καρφίτσα των 10 και 15 σελίδων δεν θα δείτε στον κατάλογό μας.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σπουδαιότερο βιβλίο που έχετε εκδώσει μέχρι σήμερα;

Είναι πολλά. Αν δεν τα θεωρούσα σπουδαία δεν θα είχαν εκδοθεί.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο στο οποίο να πιστέψατε πολύ, αλλά η ανταπόκριση του
αναγνωστικού κοινού να μην ήταν αυτή που αναμένατε;

Όχι. Υπάρχουν πολλά βιβλία που απ’ την αρχή ήξερα ότι η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού θα ήταν μικρή αλλά τα εξέδωσα γιατί μ΄ άρεσαν πολύ. Για παράδειγμα, μόνο ένας τρελός θα πίστευε ότι το Ομαδικά παιδικά παιχνίδια στην πισίνα  και στη θάλασσα, της Ζωής Σκαλίδη και της Φωτεινής Τσάμπρα θα έβρισκε μεγάλο κοινό ή η τρίτομη σειρά «Οι περιπέτειες του Ηρακλή Μπιμπερό», της Θεοφανίας Παπαθωμά.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο αξιόλογο βιβλίο που θα εκδώσετε το επόμενο διάστημα;

Το βιβλίο με CD της Τζούλι Μασσίνο με τίτλο Ο Πούκι ταξιδεύει στο ελληνικό τραγούδι. Πρόκειται για έναν ήρωα που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και τραγουδάει το ίδιο τραγούδι. Το τραγούδι του κρατάει τον ίδιο στίχο και ρυθμό αλλά αλλάζει ενορχήστρωση και γίνεται θρακιώτικο, ποντιακό κλπ. Επίσης ετοιμάζουμε νέα βιβλία με τον Ευγένιο Τριβιζά, την Κέλλυ Σταμουλάκη, και συνεχίζουμε τη σειρά «Μεγάλοι συνθέτες – Μαγικά παραμύθια», με τα βιβλία Η Λίμνη των κύκνων, Ο Καρυοθραύστης και Ο κουρέας της Σεβίλλης. Γενικά υπάρχει πλούσιο εκδοτικό πρόγραμμα και για φέτος.

Πόσα βιβλία διαβάζετε τον μήνα; Πόσα χειρόγραφα υποψήφιων συγγραφέων λαμβάνετε τον μήνα και πόσα από αυτά διαβάζετε ο ίδιος;

Πλέον διαβάζω ελάχιστα βιβλία, γιατί βλέπω και εγώ όλα τα χειρόγραφα. Κάθε μήνα λαμβάνουμε περισσότερα από 100 χειρόγραφα.

Ποια είναι η σχέση σας με το ηλεκτρονικό βιβλίο;

Το βρίσκω πολύ πρακτικό και προτιμώ να διαβάζω από ένα τάμπλετ. Το παιδικό βιβλίο, όμως, είναι πιο ελκυστικό σε έντυπη μορφή και δεν πιστεύω ότι θα επηρεαστεί απ το ηλεκτρονικό.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας μετά την αλλαγή του νόμου περί ενιαίας τιμής του βιβλίου;

Ότι τα μικρά βιβλιοπωλεία δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τον ανταγωνισμό και οι εκδότες δεν θα ρισκάρουν εύκολα σε νέους συγγραφείς με αποτέλεσμα αυτοί οι τελευταίοι να απευθύνονται σε επιτήδειους που τους παίρνουν τα χρήματα για να τους εκδώσουν το βιβλίο. Οι εκδοτικοί που βγάζουν πληρωμένα βιβλία γίνονται κάθε μέρα όλο και περισσότεροι, μόνο που τα βιβλία που βγάζουν δεν τα βλέπει κανείς πουθενά. Συνήθως δεν έχουν και καμιά αξία.

Πόσο έχετε επηρεαστεί από την κρίση; Πώς την αντιμετωπίζετε; Πότε προβλέπετε ότι θα την ξεπεράσουμε;

Παρότι τα δικά μας νούμερα είναι ανοδικά, η κρίση έχει επηρεάσει το σύνολο του εκδοτικού χώρου και έτσι επηρεάζει και εμάς. Η όποια ανάπτυξη θα μπορούσαμε να έχουμε θυσιάζεται στον βωμό της βαριάς φορολογίας. Νομίζω πως εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα δύσκολα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Τίνα Κουτσουμπού: συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Η Τίνα Κουτσουμπού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Εργάστηκε στην ΕΡΤ και στην Εμπορική Τράπεζα. Ζει στην Καλαμάτα από το 1996. Είναι μέλος της Π.Ε.Λ., της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Ισίδωρος Ζουργός: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει υπηρετήσει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος κι έχει εκδώσει τα εξής μυθιστορήματα: Φάουστ, Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού, Η ψίχα...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Soloúp: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Ο Soloúp (Αντώνης Νικολόπουλος) είναι πολιτικός γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς. Είναι διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) κι έχει σπουδάσει πολιτικές...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.