Σώτη Τριανταφύλλου: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
Σώτη Τριανταφύλλου

Σώτη Τριανταφύλλου: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Η ζωή μου ήταν τα μαθήματα και η βιβλιοθήκη. Θυμάμαι πολλούς Έλληνες φοιτητές που είχαν επαφή με την πόλη αλλά όχι με τα μαθήματα και τη βιβλιοθήκη. Όσο για μένα, ένιωθα πως έπρεπε να κερδίσω τον χαμένο χρόνο στη Φυσικομαθηματική της Αθήνας, στο θορυβώδες, άθλιο Χημείο όπου εκτυλισσόταν ένα γελοίο «φοιτητικό κίνημα».

Ωστόσο πολλοί συγγραφείς συνηθίζουν, όταν φτάνουν σε μια ηλικία, να αυτοβιογραφούνται. Γιατί αποφεύγουν να το κάνουν νεότεροι;

Νομίζω ότι κάνουμε απολογισμούς μόνον όταν είμαστε μεγαλύτεροι. Πάντως, πολλοί συγγραφείς είναι τόσο αυτάρεσκοι ώστε αυτοβιογραφούνται από την πρώτη κιόλας μέρα της συγγραφικής τους ζωής.

Από πού αρχίζει η φαντασία και πού σταματά όταν γράφουμε ένα μυθιστόρημα;

Ο κάθε συγγραφέας ρυθμίζει τη δόση και τον συσχετισμό φαντασίας και εμπειρίας. Μερικοί από μας διατηρούμε σημειωματάρια όπου καταγράφουμε διάφορα στοιχεία της πραγματικότητας, σκέψεις, ιδέες που μας κατεβαίνουν και που τις θεωρούμε ενδιαφέρουσες, αν και σπανίως είναι ενδιαφέρουσες.

Στο νέο σας βιβλίο Αστραφτερά πεδία μάς ταξιδεύετε στο Παρίσι και στην Αθήνα. Ποια η σχέση σας με αυτές τις δυο πόλεις;

Είναι δυο πατρίδες για τις οποίες ανησυχώ εξίσου. Σε αμφότερες τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Πληρώνουμε τα λάθη της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής, της οικονομικής κρίσης και της πολυπολιτισμικότητας.

Σώτη Τριανταφύλλου: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Μερικές φορές η περιγραφή που κάνετε για την Αθήνα είναι σκληρή. Τι σας αρέσει και τι δεν σας αρέσει από την Αθήνα;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο κέντρο της Αθήνας, άρα παραχωρήστε μου το δικαίωμα να την κρίνω χωρίς να μου πείτε «Αν δεν σ’ αρέσει, γύρνα στο χωριό σου!». Δεν έχω χωριό! Νομίζω ότι τα περισσότερα προβλήματα της Αθήνας, τα παλιά και τα καινούρια, οφείλονται στη συστηματική παραβίαση των νόμων: των νόμων της πολεοδομίας, των νόμων περί ευταξίας, των νόμων περί κυκλοφορίας και στάθμευσης αυτοκινήτων. Και πάει λέγοντας. Ο αντιευρωπαϊσμός μας, αυτός ο ανατολίτικος φανατισμός, εμπόδισε ακόμα και τους Βαυαρούς να κάνουν την Αθήνα μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Η Αθήνα έχει παραδοθεί στους βανδάλους. Τι μ’ αρέσει: τα βράδια του καλοκαιριού είναι, νομίζω, ανυπέρβλητα· οι κατάφυτες αθηναϊκές βεράντες· οι θερινοί κινηματογράφοι.

Το Παρίσι είναι μια πόλη που ξεχωρίζει και τόπος που σπουδάσατε και που σας πρόσφερε νέες γνώσεις. Τι θυμάστε από εκείνη την εποχή;

Ήταν δύσκολη εποχή και δεν είχα επαφή με την πόλη. Η ζωή μου ήταν τα μαθήματα και η βιβλιοθήκη. Θυμάμαι πολλούς Έλληνες φοιτητές που είχαν επαφή με την πόλη αλλά όχι με τα μαθήματα και τη βιβλιοθήκη. Όσο για μένα, ένιωθα πως έπρεπε να κερδίσω τον χαμένο χρόνο στη Φυσικομαθηματική της Αθήνας, στο θορυβώδες, άθλιο Χημείο όπου εκτυλισσόταν ένα γελοίο «φοιτητικό κίνημα».

Η συνέχεια είναι η Αμερική. Πώς ήταν η πολύχρονη ζωή σας εκεί; Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που την κάνουν να διαφέρει από τον υπόλοιπο κόσμο;

Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα «take it or leave it». Αν σου ταιριάζει ψυχικά ο τρόπος ζωής, μπορείς να γίνεις εκστατικά ευτυχισμένος. Οι ΗΠΑ δεν είναι μονοδιάσταση οντότητα: υπάρχουν θύλακες από τους οποίους μπορείς να διαλέξεις ποιος σου ταιριάζει· υπάρχουν αντιθέσεις. Και, φυσικά, πολλά άλυτα προβλήματα που αποδίδονται στο συνονθύλευμα φυλών και στις διαδικασίες ίδρυσης των ΗΠΑ· η φυλετική ποικιλία δεν είναι πάντοτε συνθήκη ευημερίας και ειρήνης. Σε τι διαφέρουν οι ΗΠΑ από τον υπόλοιπο κόσμο: έχουν εσωτερικό δυναμισμό, ακαταμάχητη δύναμη αυτοδιόρθωσης· είναι ικανές και για το καλύτερο και για το χειρότερο.

Είμαι πεπεισμένη ότι η ελληνική λογοτεχνία είναι κατώτερη της ξένης. Δεν ξέρω αν είναι κατώτερη της λογοτεχνίας της Νιγηρίας, πιστεύω όμως ότι είναι κατώτερη της λογοτεχνίας των χωρών του πολιτισμένου κόσμου. Διαβάζω σε τέσσερις γλώσσες: ε, δεν μπορεί, παίρνω μια ιδέα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, κάτι ψυχανεμίζομαι.

Παράλληλα με τη γραφή έχετε και μια απέραντη αγάπη για τη μουσική. Ποια είδη μουσικής σάς αρέσουν;

Ροκ από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα, μερικές ποικιλίες της τζαζ, μπλουζ. Οι αγαπημένοι μου μουσικοί πεθαίνουν: πριν από λίγες μέρες, μετά τον Λέοναρντ Κόεν, πάει και ο Λίον Ράσελ... Το πήρα κατάκαρδα.

Είστε και μεταφράστρια. Ποια είναι η εμπειρία σας από την ξένη λογοτεχνία;

Είμαι περισσότερο μεταφράστρια δοκιμίων παρά λογοτεχνίας. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι η ελληνική λογοτεχνία είναι κατώτερη της ξένης. Δεν ξέρω αν είναι κατώτερη της λογοτεχνίας της Νιγηρίας, πιστεύω όμως ότι είναι κατώτερη της λογοτεχνίας των χωρών του πολιτισμένου κόσμου. Διαβάζω σε τέσσερις γλώσσες: ε, δεν μπορεί, παίρνω μια ιδέα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, κάτι ψυχανεμίζομαι.

Η γραφή είναι μια αντίσταση στον χρόνο. Αντέχει όμως το έργο του συγγραφέα στη λήθη του χρόνου;

Ποιος ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο; Όταν πεθάνουμε, τίποτα που μας αφορά δεν θα έχει σημασία. Πάντως, ο χρόνος, η αντοχή στον χρόνο είναι ένα κριτήριο ποιότητας – όχι απαραιτήτως δίκαιο και αλάνθαστο.

Τι θα θέλατε να προτείνετε στους αναγνώστες μας που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;

Ορίστε, Καβάφης:

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πηγαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

 

Αστραφτερά πεδία
Σώτη Τριανταφύλλου
Πατάκης
517 σελ.
ISBN 978-960-16-6899-4
Τιμή: €19,80
001 patakis eshop


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Γιάννης Σκαραγκάς: συνέντευξη στη Χαριτίνη Μαλισσόβα

Πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, ο Γιάννης Σκαραγκάς έχει στο ενεργητικό του τα βιβλία: Επιφάνεια (2002), Η πατρίδα της αφής (2004), Το αινιγματικό βλέμμα του αγγέλου (2008), Ο...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Λέλη Μπέη: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Η Λέλη Μπέη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε σκηνογραφία στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Έχει εκδώσει τις...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Ιερώνυμος Λύκαρης: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Ο Ιερώνυμος Λύκαρης γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και για πολλά χρόνια μετά υπηρέτησε επαγγελματικά την ιδέα της κοινωνικής απελευθέρωσης. Κατά καιρούς έκανε διάφορες...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: