ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ συνέντευξη στον Στέλιο Λουκά

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ συνέντευξη στον Στέλιο Λουκά

Μην ξεχνάτε και τούτο: πολλές φορές οι ποιητές είναι η συνισταμένη και αυτοί μόνο εκφράζουν έναν λαό, ένα έθνος, και οι καλλιτέχνες υπερβαίνουν την Ιστορία και τα γεγονότα. Εντέλει, το θαύμα της Τέχνης είναι αναγκαίο στον άνθρωπο.

Αν από το 1965 ως σήμερα γράφετε ένα ποίημα, ποιος είναι ο τίτλος του και ποιο το θέμα του;

Ο τίτλος του είναι συνδυασμός όλων των τίτλων των βιβλίων μου! Γιατί όταν λέω όλα αυτά τα χρόνια γράφω ένα ποίημα, εννοώ μία συνεχή ροή εικόνων και λέξεων που είναι τόσο συνδεδεμένα μεταξύ τους και όλη η προσπάθεια φέρνει ως αποτέλεσμα ουσιαστικά ένα ποίημα. Όσο για το θέμα – μα τα θέματα στην ποίηση και την Τέχνη γενικότερα είναι τρία-τέσσερα. Αυτά όλοι δουλεύουμε, αλλά ο καθένας με τον δικό του και μοναδικό τρόπο.

Πώς κατορθώνετε να μην απομακρύνεστε από την παιδική ηλικία;

Η παιδική ηλικία είναι ένα σύμπαν και ένας τρόπος ζωής, κυρίως όμως είναι ο τρόπος για να μαθαίνεις και να ανακαλύπτεις τα μυστήρια της ζωής. Έτσι, όταν λέμε «αυτός παραμένει παιδί», ξετυλίγει με αθώο τρόπο την κλωστή της ζωής, της βάζει χρώματα, τη σπάει, την ξανακολλάει. Εξάλλου, πάντα ερωτεύεται όπως τότε την πρώτη φορά. Ξέρετε τι δύναμη δίνουν όλα αυτά σε έναν άνθρωπο; Είναι δε σε όλους γνωστό ότι οι ποιητές παραμένουν παιδιά.

Είναι επικίνδυνο να φεύγουμε απ' την παιδική μας ηλικία; Χάνουμε κάτι πολύτιμο;

Πολύ επικίνδυνο. Χάνουμε το πρωτογενές, την πρώτη ματιά και μια διαρκή φαντασία και συνεχή πρόσβαση στο όνειρο, στο υπερβατικό και στο τρυφερά μεταφυσικό.

Τα νέα σας ποιήματα τι συμπληρώνουν στο ένα ποίημα που συνεχίζετε να γράφετε απ' το ξεκίνημα ως σήμερα;

Σε αυτό το ερώτημα δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί όπως γράφεις την ποίηση (βέβαια συμπληρώνει τα προηγούμενα), αλλά κυρίως η ποίηση ρέει – τρέχει, όπως το νερό στο ποτάμι. Και ό,τι συμπληρώνεται, την άλλη στιγμή αλλάζει σχήμα και χάνεται!

Επιδιώκοντας κάθε ποίημά σας να είναι ένα κινηματογραφικό πλάνο, μια φωτογραφία, ικανοποιείτε μια δική σας άποψη για τη λειτουργία της ποίησης;

Δεν έχω άποψη για την ποίηση, θα έλεγα. Στην πορεία αποκτάς απόψεις και δημιουργείς το δικό σου μοντάζ. Και φυσικά νιώθω εικαστικός και κινηματογραφικός καλλιτέχνης. Αυτό με βοηθά τα μάλα να εκφραστώ όπως εκφράζομαι τόσα χρόνια. Έχω βρει έναν τρόπο δικό μου, θα έλεγα.

Πολλοί χαρακτηρίζουν τη σημερινή ποίηση απροσπέλαστη και αυστηρά προσωπική. Ποια είναι η δική σας γνώμη;

Αυτοί που υποστηρίζουν αυτά δεν έχουν δίκιο. Η ποίηση και η Τέχνη γενικότερα, όλα αυτά τα χρόνια που ζω και πολύ πριν, εξελίσσεται, πειραματίζεται και ανανεώνεται. Γιατί οι τέχνες πάντα προχωρούν, πολλές φορές χωρίς να τις παρακολουθεί ιδιαίτερα ο πληθυσμός μιας χώρας. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι αυτοί που επικοινωνούν έχουν προδιάθεση, είναι αυτό που θέλουμε, οι εν δυνάμει αναγνώστες. Να προσθέσω ότι χρειάζεται παιδεία και εξοικείωση με την ποίηση, θέλει: κλειδιά, χρωματισμούς, ρυθμούς. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Πόσοι επικοινωνήσανε με τον Ρεμπό στην εποχή του και με τον ουσιαστικό και δύσκολο Διονύσιο Σολωμό; Όμως όλοι μιλάμε και γράφουμε την ίδια γλώσσα. Μην ξεχνάτε και τούτο: πολλές φορές οι ποιητές είναι η συνισταμένη και αυτοί μόνο εκφράζουν έναν λαό, ένα έθνος, και οι καλλιτέχνες υπερβαίνουν την Ιστορία και τα γεγονότα. Εντέλει, το θαύμα της Τέχνης είναι αναγκαίο στον άνθρωπο.

«...Να έχεις ελεύθερες λέξεις στο σπίτι,
να σου κελαηδούν, να φεύγουν οι μανταρινιές
από τον παράδεισο και να ζηλεύει η γειτονιά.
Έτσι απλά είναι όλα». (Γιάννης Κοντός, «Το ορφανοτροφείο των λέξεων»)

Φωτογραφία: Δημήτρης Γέρος

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Γιάννης Σκαραγκάς: συνέντευξη στη Χαριτίνη Μαλισσόβα

Πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, ο Γιάννης Σκαραγκάς έχει στο ενεργητικό του τα βιβλία: Επιφάνεια (2002), Η πατρίδα της αφής (2004), Το αινιγματικό βλέμμα του αγγέλου (2008), Ο...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Λέλη Μπέη: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Η Λέλη Μπέη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε σκηνογραφία στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Έχει εκδώσει τις...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Ιερώνυμος Λύκαρης: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Ο Ιερώνυμος Λύκαρης γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και για πολλά χρόνια μετά υπηρέτησε επαγγελματικά την ιδέα της κοινωνικής απελευθέρωσης. Κατά καιρούς έκανε διάφορες...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: