fbpx
Μαρία Γκέρτσου συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή

Μαρία Γκέρτσου συνέντευξη στη Ράνια Μπουμπουρή

Η Μαρία Γκέρτσου, επικεφαλής των Εκδόσεων Gema, συνεχίζει τη σειρά συνεντεύξεων του diastixo.gr με μερικούς από τους πιο αξιόλογους Έλληνες εκδότες: Πότε και πώς μπήκαν στον χώρο των εκδόσεων; Πόσο έχουν επηρεαστεί από την κρίση; Ποια είναι η σχέση τους με το e-book; Αλλά και: Τι διάβαζαν όταν ήταν παιδιά; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που τους άλλαξε τη ζωή; Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία τους;

Πού γεννηθήκατε; Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τα παιδικά σας χρόνια;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια τα έζησα στο κέντρο, όπου ήταν το πατρικό μου σπίτι. Είχα μια πολύ ευτυχισμένη και γεμάτη παιδική ηλικία. Θυμάμαι να διαβάζω από μικρή.

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο τότε;

Δεν μπορώ να επιλέξω ένα, αλλά μπορώ να ξεχωρίσω τα βιβλία Τρία αγόρια γυρίζουν τον κόσμο, Τομ Σόγιερ, Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά, καθώς και τα βιβλία του Ιούλιου Βερν.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας άλλαξε τη ζωή;

Ως έφηβη μαγεύτηκα από το Όσα παίρνει ο άνεμος της Μάργκαρετ Μίτσελ.

Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε ως εκδότρια και πώς μπήκατε στον χώρο των εκδόσεων;

Είμαι σχετικά «φρέσκια», ξεκίνησα να δραστηριοποιούμαι στον χώρο των εκδόσεων από το 2001. Με ενέπνευσε μια φίλη μου, δείχνοντάς μου κάποιες υπέροχες φωτογραφίες που είχε τραβήξει από παραλίες και βότσαλα του Αιγαίου, έτσι έβγαλα το πρώτο βιβλίο-λεύκωμα. Έκτοτε έχουν εκδοθεί 52 τίτλοι, τους οποίους επιμελούμαι με πολύ μεράκι και αγάπη.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σπουδαιότερο βιβλίο που έχετε εκδώσει μέχρι σήμερα;

Αν και είναι δύσκολο να επιλέξω, θα έλεγα το Η δουλειά και ο κόπος της – Από τη ζωή μου του Ευάγγελου Παπαστράτου. Είναι ένα βιβλίο που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1964, αλλά κυκλοφόρησε στην αγορά ύστερα από 48 χρόνια, και ίσως είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Θεωρώ ότι είναι ένα βιβλίο που θα έπρεπε να διαβάσουν όλοι, ιδίως οι νέοι σήμερα. Για μένα υπήρξε μάθημα ζωής.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο στο οποίο να πιστέψατε πολύ, αλλά η ανταπόκριση του κοινού να μην ήταν αυτή που αναμένατε;

Είναι αρκετά, όμως θα σταθώ σ' ένα που, διαβάζοντάς το, το πίστεψα πολύ, αλλά δεν είχε την ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού. Είναι το Μέιμα και Φρανκ – Μια ζωή στα σχέδια της Nancy Horan. Ένα βιβλίο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα που μου έκοψαν την ανάσα.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο αξιόλογο βιβλίο που θα εκδώσετε το επόμενο διάστημα;

Αν και αναμένεται μια παραγωγική χρονιά, θα αναφέρω τα δύο βιβλία της νέας Γαλλίδας συγγραφέως Hélène Grémillon Η γκαρσονιέρα και Ο έμπιστος.

Πόσα βιβλία διαβάζετε τον μήνα;

Διαβάζω πολλά βιβλία και κυρίως μου αρέσει η ξένη λογοτεχνία, γιατί με αυτόν τον τρόπο βρίσκω βιβλία που θα ήθελα να μεταφραστούν και να διαβαστούν στη χώρα μας.

Πόσα χειρόγραφα υποψήφιων συγγραφέων λαμβάνετε τον μήνα και πόσα από αυτά διαβάζετε η ίδια;

Χειρόγραφα λαμβάνουμε αρκετά. Κάνω μια επιλογή και αυτά που θα μου κινήσουν το ενδιαφέρον τα διαβάζω εγώ. Ο χρόνος που έχω στη διάθεσή μου δεν μου επιτρέπει να διαβάζω όσα θα ήθελα.

Ποια είναι η σχέση σας με το ηλεκτρονικό βιβλίο;

Η τεχνολογία έφτασε και στον τομέα του βιβλίου, όμως εγώ προτιμώ να πιάνω και να «μυρίζω» το βιβλίο.

Πόσο έχετε επηρεαστεί από την κρίση και πότε προβλέπετε ότι θα την ξεπεράσουμε;

Ο χώρος μας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από την κρίση. Ίσως για πολλούς συνανθρώπους μας η αγορά ενός βιβλίου έγινε πολυτέλεια. Μακάρι να μπορούσα να προβλέψω το πότε θα βγει η χώρα μας από αυτή την κατάσταση, είμαι όμως αισιόδοξη και πιστεύω ότι με δουλειά και συλλογική προσπάθεια θα έρθουν καλύτερες μέρες για όλους.

Μοιραστείτε μαζί μας μια χρήσιμη συμβουλή που σας έδωσαν κάποτε.

Θα ήθελα να ξεφύγω από τα κλισέ, αλλά φοβάμαι πως δεν θα το κάνω! Η πιο σοφή συμβουλή που μου έδωσαν ήταν: (παν) μέτρον άριστον. Μακάρι να το κάναμε όλοι πράξη στην καθημερινότητά μας, ο κόσμος θα ήταν πιο όμορφος και ανθρώπινος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Τίνα Κουτσουμπού: συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Η Τίνα Κουτσουμπού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Εργάστηκε στην ΕΡΤ και στην Εμπορική Τράπεζα. Ζει στην Καλαμάτα από το 1996. Είναι μέλος της Π.Ε.Λ., της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Ισίδωρος Ζουργός: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει υπηρετήσει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος κι έχει εκδώσει τα εξής μυθιστορήματα: Φάουστ, Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού, Η ψίχα...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Soloúp: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Ο Soloúp (Αντώνης Νικολόπουλος) είναι πολιτικός γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς. Είναι διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) κι έχει σπουδάσει πολιτικές...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.