Διονύσιος Σολωμός
Διονύσιος Σολωμός

Διονύσιος Σολωμός

«Και οι δίκαιοι κατά τη Θεία Γραφή πόσοι είναι; Και συλλογίζοντας αυτό, επαίξανε τα μάτια μου στα χέρια μου οπού ήτανε απιθωμένα στο φιλιατρό.
Και θέλοντας να μετρήσω με τα δάχτυλα τους δίκαιους, ασήκωσα από το φιλιατρό το χέρι μου το ζερβί, και κοιτώντας τα δάχτυλα του δεξιού, είπα: “Τάχα να είναι πολλά;”»

Από τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού |8.4.1798 - 9.2.1857|, ποιητή που θεωρείται ο εθνικός ποιητής των Ελλήνων, καθώς όχι μόνο έγραψε τον «Ύμνο στην ελευθερία», αλλά επίσης ήταν ο πρώτος που αξιοποίησε την προγενέστερη ελληνική ποιητική παράδοση καλλιεργώντας τη δημοτική γλώσσα στη λογοτεχνία και αναδεικνύοντας τις δυνατότητές της. Χαρακτηριστικό του έργου του είναι η αποσπασματικότητα, καθώς μετά τον «Ύμνο» δεν ολοκλήρωσε άλλη ποιητική του σύνθεση – διαρκώς δούλευε και ξαναδούλευε τα ποιήματά του.

#ΣανΣημερα #OnThisDay #sansimera #diavazo #vivlio #βιβλίο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Τάκης Σινόπουλος

Ο Τάκης Σινόπουλος |17.3.1917 – 25.4.1981| ήταν Έλληνας ποιητής και συγγραφέας. Η πρώτη του ποιητική συλλογή είχε τίτλο Μεταίχμιο και κυκλοφόρησε το 1951. Στο έργο του επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τον Έλιοτ,τον Σεφέρη και τον Έζρα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Ζιλ Μπαρμπέ ντ’ Ορεβιγί

Ο Ζιλ Μπαρμπέ ντ’ Ορεβιγί |2. 11. 1808 - 23. 4. 1889| ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος. Τα έργα του είναι ιστορίες μυστηρίου και φρίκης, με ανάλυση ψυχολογικών κινήτρων περισσότερο, χωρίς τίποτα το...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: