fbpx
Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής

Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής

«Οπόταν μετά φίλων
και τέρψεων ποικίλων
ευθύμως τρωγοπίνων
και γέμων από οίνον
τρυφώ και σπαταλώ,
γελώ.

Αλλ’ όταν ενθυμούμαι,
εγώ πως ευωχούμαι,
και άλλοι στερημένοι,
ημίγυμνοι και ξένοι,
φωνάζουν το “πεινώ”,
θρηνώ».

«Θρηνόγελως» (1836) του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή |27.12.1809 - 16.1.1892|, Φαναριώτη λόγιου. Έγραψε ποίηση ακολουθώντας το ρεύμα του ρομαντισμού της Α΄ Αθηναϊκής Σχολής, το πρώτο ιστορικό νεοελληνικό μυθιστόρημα, με τίτλο «Ο αυθέντης του Μωρέως», και διηγήματα, σε μια εποχή που το είδος αυτό δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί στην Ελλάδα – εξού και έχει χαρακτηριστεί από κάποιους μελετητές ως ο «πατέρας του νεοελληνικού διηγήματος». Ωστόσο, στην «Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας» που συνέγραψε υπερασπιζόμενος την καθαρεύουσα και θεωρώντας τη δημοτική προϊόν αμάθειας του λαού, φαίνεται να τονίζει υπέρ το δέον τη φαναριώτικη ποίηση και να υποτιμά την Επτανησιακή Σχολή και την κρητική ποίηση, ενώ ταυτόχρονα αφιερώνει περισσότερες σελίδες στα ξαδέρφια του Αλέξανδρο και Παναγιώτη Σούτσο απ’ ό,τι στον Κάλβο και στον Σολωμό.

#ΣανΣημερα #OnThisDay #sansimera #diavazo #vivlio #βιβλίο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάμιουελ Φίλιπς Χάντιγκτον

Ο Σάμιουελ Φίλιπς Χάντιγκτον |18 Απριλίου 1927 – 24 Δεκεμβρίου 2008| ήταν Αμερικανός πολιτικός επιστήμων, ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως για τις θέσεις του περί μιας μεταψυχροπολεμικής νέας παγκόσμιας τάξης στο έργο του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.