fbpx
Κάρελ Τσάπεκ

Κάρελ Τσάπεκ

«Τίποτα δεν είναι πιο ξένο στον άνθρωπο απ’ όσο η ίδια του η εικόνα».

Κάρελ Τσάπεκ |9.1.1890 - 25.12.1938|, πολύ σημαντικός Τσέχος δραματουργός του Μεσοπολέμου, κι επίσης διηγηματογράφος και μυθιστοριογράφος. Τόσο στα θεατρικά του έργα όσο και στα διηγήματά του συνεργάστηκε με τον επίσης ταλαντούχο αδερφό του Γιόζεφ, κριτικό τέχνης και ζωγράφο, ο οποίος έκανε και τα σκηνικά για τον Κάρελ. Τη διεθνή του φήμη ο Κάρελ την κέρδισε κυρίως με το θεατρικό «R.U.R.» («Διεθνικά Ρομπότ του Ρόσσουμ») το 1920, όπου παρουσίαζε ανθρώπους-μηχανές ως θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης εισάγοντας για πρώτη φορά στο διεθνές λεξιλόγιο τη λέξη «ρομπότ» - έμπνευση του αδερφού του, από την τσεχική λέξη «robota», που σημαίνει «εργασία». Ο Κάρελ πέθανε το 1938 κυνηγημένος από την Γκεστάπο, ενώ ο αδερφός του Γιόζεφ το 1945 στο Μπέργκεν-Μπέλζεν.

#ΣανΣημερα #OnThisDay #sansimera #diavazo #vivlio #βιβλίο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάμιουελ Φίλιπς Χάντιγκτον

Ο Σάμιουελ Φίλιπς Χάντιγκτον |18 Απριλίου 1927 – 24 Δεκεμβρίου 2008| ήταν Αμερικανός πολιτικός επιστήμων, ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως για τις θέσεις του περί μιας μεταψυχροπολεμικής νέας παγκόσμιας τάξης στο έργο του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.