fbpx
Ζαν Ζενέ

Ζαν Ζενέ

«Όταν έχεις προδώσει κάποιον, η συγγραφή είναι το τελευταίο σου καταφύγιο».

Ζαν Ζενέ |19.12.1910 - 15.4.1986|, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος, εκπρόσωπος του θεάτρου του παραλόγου, και σκηνοθέτης. Έζησε μια περιθωριοποιημένη και ταραγμένη ζωή, περνώντας από αναμορφωτήριο, ταξιδεύοντας σε όλη την Ευρώπη διαπράττοντας κλοπές, και καταλήγοντας στη φυλακή. Η γαλλική διανόηση τον αγκάλιασε ως το «αγαπημένο της παιδί», με τον Ζαν Πολ Σαρτρ να γράφει το 1949 μια βιογραφία-ψυχογράφημά του, προκειμένου να συμβάλει ώστε να μην καταδικαστεί ο Ζενέ σε ισόβια. Έζησε μια τραυματική εμπειρία με τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, τον νεαρό μουσουλμάνο ακροβάτη Αμπντάλα Μπεντάγκα, που κατέληξε στην αυτοκτονία του δεύτερου και σε απόπειρα αυτοκτονίας του Ζενέ το 1967. Τα έργα του, μεταξύ των οποίων τα «Η Παναγία των λουλουδιών», «Οι δούλες», «Το μπαλκόνι» και «Ημερολόγιο του κλέφτη», είναι έντονα αυτοβιογραφικά.

#ΣανΣημερα #OnThisDay #sansimera #diavazo #vivlio #βιβλίο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάμιουελ Φίλιπς Χάντιγκτον

Ο Σάμιουελ Φίλιπς Χάντιγκτον |18 Απριλίου 1927 – 24 Δεκεμβρίου 2008| ήταν Αμερικανός πολιτικός επιστήμων, ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως για τις θέσεις του περί μιας μεταψυχροπολεμικής νέας παγκόσμιας τάξης στο έργο του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.