Λουκρήτιος
Λουκρήτιος

Λουκρήτιος

«Είδε τους δυνατούς με τα πλούτη και τις τιμές, περήφανους ως και για το καλό όνομα των παιδιών τους, κι όμως μες στα σπίτια τους οι καρδιές τους ήσαν γεμάτες αγωνία και το μυαλό τους σκλαβωμένο από τις έγνοιες, και πως αναγκάζονταν να μαλώνουν και να παραπονιούνται πικρά. Και κατάλαβε πως όλο το κακό έβγαινε μέσα από το ίδιο το δοχείο, και πως κάποιο ελάττωμα του τα χαλνούσε όλα όσα έρχονταν να μπουν μέσα του, ως και τα πιο όμορφα. Εν μέρει γιατί ήταν όλο τρύπες και δίχως πάτο κι ήταν αδύνατο να γεμίσει και εν μέρει γιατί οτιδήποτε δεχόταν μέσα, του μετέδιδε μιαν άσχημη γεύση, θα έλεγε κανείς».

Λουκρήτιος |94 π.Χ. - 15.10.55 π.Χ|, Ρωμαίος ποιητής και φιλόσοφος. Έγραψε το εκτενές φιλοσοφικό ποίημα «De rerum natura» («Περί φύσεως των πραγμάτων»), απ’ όπου και το παραπάνω απόσπασμα, με στόχο να καταπολεμήσει τις δεισιδαιμονίες και τις προκαταλήψεις και να απελευθερώσει τον νου των συγκαιρινών του από αυτές, όπως και από τον φόβο του θανάτου. Στηρίχτηκε σε μια χαμένη επιτομή του πολύτομου έργου του Επίκουρου, και τα χειρόγραφα του «De rerum Natura» εντοπίστηκαν το 1417 σε κάποιο μοναστήρι της νότιας Γερμανίας.

#ΣανΣημερα #OnThisDay #sansimera #diavazo #vivlio #βιβλίο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Κόλιν Ντέξτερ

«Νομίζω ότι πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος να γράψει ένα σωρό ανοησίες στην αρχή, και μετά μπορεί να τα ξεδιαλέξει. Το σημαντικό είναι να ξεκινήσεις». Κόλιν Ντέξτερ |29.9.1930 - 21.3.2017|, Άγγλος...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το μήνυμά σας

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: