fbpx
Έρικ Χομπσμπάουμ

Έρικ Χομπσμπάουμ

«Είναι άλλος τόπος το παρελθόν, αλλά άφησε τα σημάδια του σ’ εμάς που ζήσαμε εκεί. Όπως επίσης άφησε τα σημάδια του και σε αυτούς που είναι πολύ μικροί για να τον έχουν βιώσει, παρ’ εκτός μέσα από μαρτυρίες άλλων ή και ακόμη εν είδει ενός αν-ιστροικά δομημένου πολιτισμού, που τους κάνει να το αντιμετωπίζουν, όπως λέει κι ένα δημοφιλές παιχνίδι στα τέλη του 20ού αιώνα, ως “μάταιη αναζήτηση («trivial pursuit”). Ωστόσο είναι δουλειά του ιστορικού που αυτοβιογραφείται όχι μόνο να το ξαναεπισκεφτεί αλλά και να το χαρτογραφήσει. Γιατί πώς γίνεται χωρίς αυτόν το χάρτη να εντοπίσουμε τα μονοπάτια μιας ζωής μέσα από μεταβαλλόμενα πεδία ή να καταλάβουμε πώς και γιατί διστάσαμε και χάσαμε τον έλεγχό μας ή πώς ζήσαμε ανάμεσα σε εκείνους με τους οποίους συνδέθηκε κάποτε η ζωή μας και από τους οποίους εξαρτήθηκε; Αυτά τα πράγματα ρίχνουν φως όχι μόνο στον ατομικό βίο αλλά σε ολάκερο τον κόσμο».

Από το προοίμιο της αυτοβιογραφίας «Συναρπαστικά χρόνια» (μτφρ. Σταματίνα Μανδηλαρά) του Έρικ Χομπσμπάουμ |9.6.1917 - 1.10.2012|, κορυφαίου Βρετανού μαρξιστή ιστορικού και συγγραφέα. Έγραψε, μεταξύ άλλων, την εμβληματική τριλογία για τον «μακρύ 19ο αιώνα», που συμπληρώθηκε από το εξίσου εμβληματικό έργο του για τον «σύντομο 20ό» με τίτλο «Η εποχή των άκρων». Το 2002, ο ιστορικός καταπιάστηκε με την αυτοβιογραφία του, επιστρέφοντας ξανά στον αιώνα «του» – τον αιώνα που έζησε και που μπόρεσε να γνωρίσει και να αναλύσει πέρα από ιδεολογικές παρωπίδες.

#ΣανΣημερα #OnThisDay #sansimera #diavazo #vivlio #βιβλίο

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.