fbpx
Σπυρίδων Ζαμπέλιος

Σπυρίδων Ζαμπέλιος

Ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος |1.9.1815 - 10.8.1881| καταγόταν από δύο αρχοντικές οικογένειες της Λευκάδας, με συμμετοχή στην πολιτική, στον εθνεγερτικό Αγώνα και στα γράμματα. Λέγεται ότι μόλις ξέσπασε η Επανάσταση ο πατέρας του μετέβη στην ηπειρωτική Ελλάδα για να λάβει ενεργά μέρος στον Αγώνα – εκεί όμως συνάντησε τον Μάρκο Μπότσαρη, ο οποίος κατανοώντας ότι ο Λευκαδίτης λόγιος θα προσέφερε περισσότερα με την πένα του, τον έπεισε να επιστρέψει στη Λευκάδα. Ο Σπυρίδων έζησε μοιράζοντας τη ζωή του στα ταξίδια, στην πολιτική και στις φιλολογικές και ιστορικές μελέτες, ενώ και ο ίδιος, επηρεασμένος από τον Σολωμό, ξεκίνησε γράφοντας ποίηση. Η πιο σημαντική, ωστόσο, συμβολή του, αφορά την ιστορική επιστήμη: Μελετώντας τις διάφορες θεωρίες φιλοσοφίας της ιστορίας που αναπτύσσονταν κατά τον 19ο αιώνα στην Ευρώπη, αλλά και με προσωπική έρευνα ιστοριοδίφη σε αδημοσίευτα αρχεία και βιβλιοθήκες κυρίως της Ιταλίας, ανέπτυξε τη θεωρία του περί της συνέχειας του ελληνικού πολιτισμού από τα αρχαία μέχρι τα νεότερα χρόνια. Μαζί με τον Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο θεωρούνται οι «Διόσκουροι» της ελληνικής ιστοριογραφίας του 19ου αιώνα.

#ΣανΣημερα #OnThisDay #sansimera #diavazo #vivlio #βιβλίο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάμιουελ Φίλιπς Χάντιγκτον

Ο Σάμιουελ Φίλιπς Χάντιγκτον |18 Απριλίου 1927 – 24 Δεκεμβρίου 2008| ήταν Αμερικανός πολιτικός επιστήμων, ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως για τις θέσεις του περί μιας μεταψυχροπολεμικής νέας παγκόσμιας τάξης στο έργο του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.