fbpx
Γεώργιος Μιστριώτης

Γεώργιος Μιστριώτης

«Το ελληνικόν λοιπόν γένος ευθύς μετά την γένεσιν αυτού δεν έκτισε μύλους προς διατροφήν αυτού, αλλά σχολεία, δεν ίδρυσε μεγάλα ιστουργεία, όπως καλύψη την γυμνότητα αυτού, αλλά γυμνάσια και δεν συνέστησε Πλουτακαδημείας, αλλά Πανεπιστήμιον. Η τοιαύτη του ελληνικού πνεύματος τροπή έχει ίσως πολλούς τους επικριτάς, αλλ’ αι επικρίσεις τούτων παραγνωρίζουσιν ουχί πόρρω αφεστώσας εθνικάς περιστάσεις. Βεβαίως παρ’ άλλοις λαοίς προηγούνται τα υλικά και ακολουθεί η της διανοίας ανάπτυξις. Αλλ’ οι Τουρκομάχοι ήσαν έργω άκροι ιδεολόγοι ...»

«Τα αίτια του αρχαίου και του νεώτερου ελληνικού πολιτισμού» (1891), Γεωργίου Μιστριώτη. Ο Έλληνας κλασικός φιλόλογος του 19ου αιώνα, υπέρμαχος της καθαρεύουσας και ενεργός υποστηρικτής της ανασύστασης του ελληνικού θεάτρου στην πρόσφατα «αναγεννημένη» Ελλάδα, πέθανε σαν σήμερα το 1916 σε ηλικία 76 ετών. Ανήκε στους ανθρώπους που πίστευαν ότι στον ίδιο αυτό τόπο είναι δυνατόν να ανασυσταθεί το αρχαιοελληνικό πνεύμα, και στα ίδια αυτά θέατρα να εμφανιστούν νέοι δραματουργοί σαν τον Ευριπίδη και τον Σοφοκλή, που με τα έργα τους θα διαπαιδαγωγούσαν για ακόμα μία φορά τον λαό.

#ΣανΣήμερα #OnThisDay #sansimera #diavazo #vivlio #βιβλίο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.