fbpx
«Η μάστιγα της Ασίας» του Τζορτζ Χόρτον

«Η μάστιγα της Ασίας» του Τζορτζ Χόρτον

Προδημοσίευση από το βιβλίο του Τζορτζ Χόρτον Η μάστιγα της Ασίας (μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής) που κυκλοφορεί στις 15 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

O εκδότης ενός μεγάλου παρισινού περιοδικού είπε κάποτε ότι απέδιδε την εξαιρετική επιτυχία του εντύπου του στο γεγονός ότι είχε ανακαλύψει πως κάθε άνθρωπος έχει τουλάχιστον μία ιστορία να πει.
Ήμουν πολλά χρόνια στην Εγγύς Ανατολή –γύρω στα τριάντα συνολικά– και έχω παρακολουθήσει τη βαθμιαία και συστηματική εξόντωση των χριστιανών και του χριστιανισμού σε αυτή την περιοχή, και πιστεύω ότι έχω καθήκον να αφηγηθώ αυτή την αποτρόπαιη ιστορία και να στρέψω το φως στους πολιτικούς ανταγωνισμούς του Δυτικού Κόσμου οι οποίοι επέτρεψαν να συμβεί μια τέτοια τρομερή τραγωδία.
Για ένα μεγάλο διάστημα ήμουν αξιωματούχος του αμερικανικού προξενείου, αλλά δεν έχω πια αυτή την ιδιότητα, ούτε διατηρώ καμία σύνδεση με την αμερικανική κυβέρνηση. Έτσι, αυτά που θα πω δεν φέρουν κανένα επίσημο βάρος, ούτε και έχω στηριχθεί σε αρχεία ή πηγές πληροφοριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Γράφω καθαρά με την ιδιότητα του πολίτη, και όσα παρουσιάζω στηρίζονται στις προσωπικές μου παρατηρήσεις και σε μαρτυρίες άλλων, των οποίων παραθέτω τις δηλώσεις.
Ήμουν στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1908, όταν, ύστερα από υποκίνηση της «Επιτροπής Ενότητας και Προόδου» των Νεότουρκων, ο στρατός της Θεσσαλονίκης εξεγέρθηκε και απαίτησε να εφαρμοστεί αμέσως το Σύνταγμα του 1876, το οποίο είχε καταστεί νεκρό γράμμα, και παρακολούθησα τις επιπτώσεις που είχε για την Ελλάδα αυτή η φαινομενικά προοδευτική κίνηση.
Λίγο αργότερα βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησα τη λυπηρή συνειδητοποίηση των μη μουσουλμανικών στοιχείων εκείνου του μέρους των Βαλκανίων ότι το «Σύνταγμα» που τόσο εκθείαζαν δεν σήμαινε ελευθερία για αυτούς, αλλά μάλλον καταπίεση, δεινά και τελικά εξόντωση.
Ήμουν στη Σμύρνη τον Μάιο του 1917, όταν η Τουρκία διέκοψε τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και έλαβα προφορικές και γραπτές δηλώσεις από Αμερικανούς αυτόπτες μάρτυρες για τις τεράστιες και απίστευτα φρικτές σφαγές των Αρμενίων το 1915-16 – μερικές από αυτές τις μαρτυρίες θα δοθούν εδώ για πρώτη φορά. Παρατήρησα προσωπικά και επιβεβαίωσα με άλλους τρόπους την εξωφρενική μεταχείριση του χριστιανικού πληθυσμού της επαρχίας της Σμύρνης, τόσο στη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου όσο και πριν το ξέσπασμά του. Επέστρεψα στη Σμύρνη αργότερα και ήμουν εκεί μέχρι το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου του 1922, όταν η πόλη πυρπολήθηκε από τον στρατό του Μουσταφά Κεμάλ και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της θανατώθηκε, και παρακολούθησα την εξέλιξη της Δαντικής τραγωδίας, της οποίας υπάρχουν ελάχιστα ανάλογα στην ιστορία του κόσμου.
Ένας σκοπός της συγγραφής αυτού του βιβλίου είναι να κάνει γνωστή την αλήθεια σχετικά με αυτά τα πολύ σοβαρά γεγονότα και να ρίξει φως σε μια σημαντική περίοδο στη διάρκεια της οποίας διαπράχθηκαν κολοσσιαία εγκλήματα σε βάρος της ανθρώπινης φυλής, με τον χριστιανισμό να χάνει έδαφος όχι μόνο στην Αφρική και την Εγγύς Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη και την Αμερική.

«Η μάστιγα της Ασίας» του Τζορτζ Χόρτον
Ένας άλλος σκοπός του βιβλίου είναι να δώσει στους ανθρώπους της Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την ευκαιρία να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν στην Τουρκία εκατομμύρια δολάρια από μικρές και μεγάλες δωρεές, με σκοπό την υποστήριξη σχολείων στα οποία δεν επιτρέπεται πια να διαβάζεται η Αγία Γραφή ή να διδάσκεται ο χριστιανισμός. Να αναλογιστούν μήπως, στην πραγματικότητα, κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στο όνομα και τους σκοπούς του χριστιανισμού συντηρώντας εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν αποδεχθεί έναν τέτοιο συμβιβασμό!
Ένας ακόμα σκοπός είναι να δείξω ότι η καταστροφή της Σμύρνης δεν ήταν παρά η τελευταία πράξη σε ένα συστηματικό πρόγραμμα εξόντωσης του χριστιανισμού σε όλο το μήκος και το πλάτος της παλαιάς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και εκπατρισμού ενός αρχαίου χριστιανικού πολιτισμού που τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να αναπτύσσεται και να αναζωογονείται πνευματικά, κυρίως ως αποτέλεσμα των προσπαθειών Αμερικανών ιεραποστόλων δασκάλων. Τα αξιοθαύμαστα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα, που ήταν διασκορπισμένα σε όλη την Τουρκία και έχουν κοστίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες πενήντα έως ογδόντα εκατομμύρια δολάρια, έκλεισαν ή υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, και οι χιλιάδες χριστιανοί δάσκαλοι και μαθητές τους σφαγιάστηκαν ή διασκορπίστηκαν. Αυτή η δια¬δικασία εξόντωσης διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα και έγινε με σταθερό σκοπό, με σύστημα και με μεγάλη προσοχή στην κάθε της λεπτομέρεια. Και εφαρμόστηκε με ανείπωτη σκληρότητα, προκαλώντας τον αφανισμό περισσότερων ανθρώπων από όσους έχουν υποφέρει σε κάθε παρόμοιο διωγμό από την έλευση του Χριστού.
Γνώριζα τι συνέβαινε για αρκετά χρόνια και όταν επέστρεψα στην Αμερική μετά την τραγωδία της Σμύρνης και είδα τους εύπορους πιστούς να συνωστίζονται στις αυτάρεσκες ζεστές εκκλησίες τους, με δυσκολία κρατιόμουν να μην σηκωθώ και να φωνάξω: «Για κάθε άνθρωπο που προσηλυτίζετε εδώ, κόβεται ένας χριστιανικός λαιμός εκεί. Η πίστη σας χάνει έδαφος στην Ευρώπη και την Αμερική, και ο Μωάμεθ προελαύνει στην Αφρική και την Εγγύς Ανατολή με δαυλό και γιαταγάνι».
Ένας άλλος λόγος είναι να επισημάνω τη γενική αναλγησία που φαίνεται να έχει αναπτυχθεί από την εποχή του Γκλάντστοουν – μια λιγότερο ευγενική και πιο πονηρή νοοτροπία. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η ευαισθησία των ανθρώπων έχει αμβλυνθεί από τον Μεγάλο Πόλεμο, και είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του υλισμού που κυριεύει όλο τον πολιτισμό μας.

ΤΖΟΡΤΖ ΧΟΡΤΟΝ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.