fbpx

ΞΥΛΟΚΕΡΚΟΣ ΠΟΡΤΑ

Ένας Ελληνοαμερικανός βυζαντινολόγος, από την ελληνική κωνσταντινουπολίτικη διασπορά, ο οποίος «δεν έχει πατρίδα και δεν ανήκει πουθενά», έρχεται να αναζητήσει την άγνωστη θέση της θρυλικής βυζαντινής Κερκόπορτας ή Ξυλόκερκου πόρτας, όπως είναι η άλλη ιστορική ονομασία της. Παράλληλα, οι τέσσερις βασικοί ήρωες της ιστορίας, δυο άντρες και δυο γυναίκες, με διαφορετική εθνική προέλευση και σαφείς ταξικές διαφορές, μας μιλούν σε πρώτο πρόσωπο, από τη δική του σκοπιά ο καθένας, ενώ οι ζωές τους διαπλέκονται σε μοιραία γεγονότα. Η βασική ιστορία αποτελεί πραγματικό γεγονός και αφορά στις μαζικές απεργίες πείνας στις φυλακές τύπου F της Τουρκίας, οι οποίες κατέληξαν σε δραματικά γεγονότα, κυρίως μέσα, αλλά κι έξω από τις φυλακές.

Η Ογιά Μπαϊντάρ, προερχόμενη η ίδια από την αριστερά, ως άλλη σκηνοθέτις, τοποθετεί την ιστορία της από τη μια γύρω από τα βυζαντινά τείχη της Κωνσταντινούπολης και από την άλλη στις φτωχογειτονιές των αυθαιρέτων, που περιστοιχίζουν την Πόλη σα σύγχρονα τείχη. Τολμάει το δύσκολο εγχείρημα να καταγράψει, να αναρωτηθεί, ακόμα και να κάνει έμμεση κριτική σε ζητήματα που αποτελούν το σημερινό πρόσωπο της πολυσχιδούς Κωνσταντινούπολης και της τουρκικής κοινωνίας.

Ξυλόκερκος πόρτα Ογιά Μπαϊντάρ μετάφραση: Νίκη Σταυρίδη ΚονιδάρηςΞυλόκερκος πόρτα
Ογιά Μπαϊντάρ
μετάφραση: Νίκη Σταυρίδη
Κονιδάρης
685 σελ.
Τιμή € 18,80

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.