fbpx
Σύγχρονα Θέματα – Τεύχος 136

Σύγχρονα Θέματα – Τεύχος 136

Στο εαρινό τεύχος #136 των Σύγχρονων Θεμάτων που κυκλοφορεί, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα» η Τζένη Λιαλιούτη γράφει για το αμερικανικό όνειρο από τον Ομπάμα στον Τραμπ, η Αντιγόνη Σαμέλα παρουσιάζει δύο κείμενα των Mike Davis και Tom Mertes για το πώς φτάσαμε στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Γιώργος Περτσάς μεταφράζει τις δύο τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του Ζίγκμουντ Μπάουμαν και ο Βασίλης Πεσμαζόγλου μεταφράζει την ανάλυση του Robert Holland για τις σχέσεις Βρετανίας και Ευρώπης υπό το πρίσμα του Brexit. Ακόμη, ο Θεόδωρος Ρακόπουλος εξετάζει τις θεωρίες συνωμοσίας μέσα από το φαινόμενο Σώρρα, ενώ η Γεωργία Σπυροπούλου γράφει για το δυσοίωνο μέλλον του προσφυγικού ζητήματος.

Στα «Άρθρα-Μελέτες», η Αθηνά Σκουλαρίκη εξετάζει τη μνημειακή αναπαράσταση της εθνικής αφήγησης στο σχέδιο «Σκόπια 2014», ο Μιχάλης Μπαρτσίδης κάνει μια ανασκόπηση των γραπτών του Ετιέν Μπαλιμπάρ για την Ευρώπη, η Ευγενία Κοψίδη αναλύει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης κατά της τρομοκρατίας στη σημερινή Γαλλία, ενώ ο Γιάννης Ευσταθόπουλος και ο Ηλίας Κωσταράκος μελετούν το ελληνικό δημόσιο χρέος από τη σκοπιά της κοινωνικής βιωσιμότητας.

Ο Αντώνης Γαλανόπουλος παρουσιάζει τις εργασίες του εργαστηρίου «Η νέα ριζοσπαστική Αριστερά στην Ευρώπη της κρίσης» και συζητά για την Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία και τον λαϊκισμό με τον Paolo Gerbaudo και τον Philippe Marlière.

Στο τεύχος φιλοξενείται επίσης ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του ψυχίατρου και ψυχαναλυτή Θανάση Τζαβάρα, σε επιμέλεια του Ηλία Κούβελα. Γράφουν ο Νίκος Κουρέτας, ο Δημοσθένης Αγραφιώτης, ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, ο Θανάσης Καραβάτος, η Έρη Κούρια, ο Γιώργος Κούριας, η Κατερίνα Λιγκοβανλή, ο Αριστείδης Μπαλτάς, η Όλγα Πανοπούλου-Μαράτου, ο Ανδρέας Κ. Παπανικολάου, η Φωτεινή Στυλιανοπούλου και ο Γεράσιμος Στεφανάτος.

Στην ενότητα «In memoriam» φιλοξενούνται κείμενα του Μάνου Ματσαγγάνη και του Τομά Πικετύ για τον οικονομολόγο Anthony Atkinson, της Πέγκυς Κουνενάκη για τον ζωγράφο Γιάννη Βαλαβανίδη και της Μαρίας Κομνηνού για τον γλύπτη Γιώργο Λάππα.

Τέλος, στις «Βιβλιοκρισίες», η Έφη Κάννερ γράφει για το βιβλίο του Cihan Tuğal The Fall of the Turkish Model, ο Στάθης Οικονομάκης για το βιβλίο του Murat Gül The Emergence of Modern Istanbul, και ο Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος για το βιβλίο των Francois Ansermet και Pierre Magistretti Τα ίχνη της εμπειρίας, νευρωνική πλαστικότητα και η συνάντηση της βιολογίας με την ψυχανάλυση. Το βιβλίο της Λύντιας Τρίχα Χαρίλαος Τρικούπης: ο πολιτικός του «Τις πταίει» και του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» παρουσιάζουν ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, η Κατερίνα Γαρδίκα και ο Νίκος Μπακουνάκης, ενώ το βιβλίο του Δημήτρη Σκλαβενίτη «Κάτσε καλά Γεράσιμε…»: μαθητικό κίνημα και καταλήψεις 1974-2000 παρουσιάζουν ο Στρατής Μπουρνάζος και ο Τάσος Σακελλαρόπουλος. Το τεύχος κλείνει με την κριτική της Ρίκας Μπενβενίστε για το βιβλίο του Θωμά Σλιώμη Η τέχνη απέναντι στον ναζισμό: το μουσικό κίνημα της Τερεζίν 1941-1945.

Τα Σύγχρονα Θέματα στο διαδίκτυο:
http://www.synchronathemata.gr/
https://www.facebook.com/synchronathemata
https://twitter.com/SynxronaThemata

Το σύνολο των τευχών των Σύγχρονων Θεμάτων (από το 1962 μέχρι σήμερα) είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στο αρχείο της ιστοσελίδας: http://www.synchronathemata.gr/archio-tefchon/

 

Σύγχρονα Θέματα – Τεύχος 136
Ιανουάριος-Μάρτιος 2017
Τιμή: €12

001 patakis eshop

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.