fbpx
Σύγχρονα Θέματα – Τεύχος 134-135

Σύγχρονα Θέματα – Τεύχος 134-135


Στο χριστουγεννιάτικο διπλό τεύχος των Σύγχρονων Θεμάτων που κυκλοφορεί, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα» ο Bruce Robbins και η Έλσα Σταματοπούλου γράφουν εν θερμώ κάποιες πρώτες σκέψεις για τις αμερικανικές εκλογές, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης για τη στροφή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, η Ασπασία Λούβη-Κίζη για το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας και ο Νίκος Μούδουρος για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία. Ακόμη, ο Στρατής Μπουρνάζος σχολιάζει τις ροζ και μαύρες ζούγκλες, ο Βασίλης Πεσμαζόγλου και ο Vernon Bogdanor εξετάζουν τις οικονομικές και θεσμικές συνέπειες του Brexit, ενώ ο Αλέξης Ηρακλείδης ασχολείται με τον περίεργο ρόλο της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού.

Στο νέο τεύχος φιλοξενούνται δύο μεγάλα αφιερώματα. Ο φάκελος «Μεταφράζοντας τον Αριστοτέλη», όπου οι Βασίλης Κάλφας, Ηλίας Γεωργούλας, Ελένη Περδικούρη, Σπύρος Μπενετάτος, Χλόη Μπάλλα και Παντελής Μπασάκος γράφουν για το σημαντικό και φιλόδοξο εγχείρημα έκδοσης των απάντων του Αριστοτέλη σε νεοελληνική μετάφραση, καθώς και το αφιέρωμα «Ένα είδος αναπνοής του ματιού», όπου γράφουν για τη γλυπτική του Γιώργου Λάππα οι Μάνος Στεφανίδης, Αθηνά Σχινά, Tessa Jackson, Λήδα Στάμου, Χρήστος Μπληγιάννος, Ηλίας Σίψας, Βαγγέλης Χατζής, Φαίη Ζήκα, Παναγιώτης Πούλος, Άρτεμις Καρδουλάκη, Αλέξανδρος Κέδρος, Αφροδίτη Λίτη, ενώ παρουσιάζονται και μια σειρά σχέδια σε χαρτί του ίδιου του γλύπτη.

Στα «Άρθρα-Μελέτες», ο Λόης Λαμπριανίδης καταθέτει μια πρόταση για την αντιμετώπιση του brain drain, ο Βαγγέλης Ιντζίδης γράφει για την εκπαίδευση και ο Διονύσης Καψάλης για τη θεωρία πριν τη θεωρία. Στο ίδιο μέρος φιλοξενείται ένα κείμενο του David Armitage σχετικά με τις επαναστάσεις και τους εμφυλίους πολέμους, καθώς και κείμενα της Αντιγόνης Σαμέλα σχετικά με την κυριαρχία των ειδημόνων, της Χριστίνας Τσακιστράκη για την αντιπολιτική της queer θεωρίας, του Shaker Moussa σχετικά με το αραβικό στοιχείο στην ελληνική περιηγητική λογοτεχνία και, τέλος, των Σάββα Τσιλένη και Καλλιρόης Δαφνά για τις τουρκογενείς λέξεις στο στιχούργημα της Βοσπορομαχίας.

Η Εύη Δραμαλιώτη και ο Κώστας Παπαδημητρίου γράφουν για τη μεταρρύθμιση του κράτους σε καιρούς κρίσης, και η Μαργαρίτα Μπονάτσου για την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του Jan Fabre.
Για πρώτη φορά στα ελληνικά παρουσιάζεται η διάλεξη του Μισέλ Φουκό «Omnes et singulatim: Προς μια κριτική του “πολιτικού ορθολογισμού”», σε μετάφραση Χρυσάνθης Αυλάμη, Μάρθας Μιχαηλίου και Μιχάλη Παπαντωνόπουλου.
Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις «Βιβλιοκρισίες», όπου ο Γιάννης Βούλγαρης γράφει για το βιβλίο των Στάθη Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη Εμφύλια πάθη, ο Παντελής Λέκκας για το βιβλίο που επιμελούνται οι Έφη Αβδελά, Χάρης Εξερτζόγλου και Χρήστος Λυριντζής Μορφές δημόσιας κοινωνικότητας στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα, και η Πόπη Πολέμη για το βιβλίο Γιάννης Ρίτσος – Μέλπω Αξιώτη Καταραμένα κι ευλογημένα χαρτιά. Τέλος, η Αλεξάνδρα Μπακαλάκη παρουσιάζει το βιβλίο της Μαρίκας Ρόμπου-Λεβίδη Επιτηρούμενες ζωές, η Ελίζα Παπαδάκη το βιβλίο των Τάσου Γιαννίτση και Σταύρου Ζωγραφάκη Σπάζοντας τον φαύλο κύκλο, ενώ ο Γεράσιμος Κακολύρης γράφει για το βιβλίο του Κύρκου Δοξιάδη Ο Foucault της φιλοσοφίας και της Αριστεράς.

Τα Σύγχρονα Θέματα στο Διαδίκτυο:  http://www.synchronathemata.gr/https://www.facebook.com/synchronathemata και https://twitter.com/SynxronaThemata
Το σύνολο των τευχών των Σύγχρονων Θεμάτων (από το 1962 μέχρι σήμερα) είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στο αρχείο της ιστοσελίδας μας:

Σύγχρονα Θέματα – Τεύχος 134-135
Ιούλιος-Δεκέμβριος 2016
Τιμή: €12,00

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.