fbpx
Η θλιμμένη Καρυάτιδα

Η θλιμμένη Καρυάτιδα

Κάτι παράξενο συμβαίνει στο Βρετανικό Μουσείο, προκαλώντας το ενδιαφέρον της βασίλισσας, η οποία αποφασίζει να το επισκεφτεί μια μέρα. Την οδηγούν στην αίθουσα όπου φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά μόλις αντικρίζει την Καρυάτιδα αισθάνεται κάτι πρωτόγνωρο. Η θλιμμένη όψη του αγάλματος της προκαλεί αβάσταχτη μελαγχολία. Ξεσπά σε κλάματα και αποχωρεί προβληματισμένη. Η έκπληξή της μεγαλώνει, καθώς πληροφορείται ότι ολόκληρος ο λαός της έχει πέσει σε βαριά κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εργαστεί. Την ίδια στιγμή, μια επιδημία αϋπνίας καταβάλλει τους πολίτες που επισκέπτονται το Μουσείο, καθώς και την ίδια, η οποία αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του θρόνου, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε όλους. Οι πρίγκιπες αποφασίζουν να καλέσουν έναν διάσημο γελωτοποιό, μήπως και την κάνει να γελάσει, αλλά μάταια.

Τότε ο γελωτοποιός αποκαλύπτει το μυστικό που του εκμυστηρεύτηκε ένας δάσκαλος φιλέλληνας. Είναι προφανές ότι οι Άγγλοι πληρώνουν το τίμημα μιας ανόσιας πράξης και τιμωρούνται γι' αυτό. Πρόκειται για την κλοπή των περίφημων Γλυπτών του Παρθενώνα, από κάποιον λόρδο, πολλά χρόνια πριν. Ο βίαιος αποχωρισμός της Καρυάτιδας από τις αδερφές της την έκανε δυστυχισμένη. «Ο νόστος για την πατρίδα είναι αβάσταχτος», εξομολογείται στον πρίγκιπα Αλβέρτο, όταν την επισκέπτεται με τη σειρά του, προκειμένου να λύσει το μυστήριο. Επιστρέφοντας στο παλάτι δηλώνει ότι πρέπει να κάνουν κάτι, πριν χειροτερέψει η κατάσταση. Αρχίζουν όλοι να προβληματίζονται για το πόσο ηθικό είναι να κρατούν κάτι που δεν τους ανήκει.

Όταν αποφασίζουν να πράξουν το καθήκον τους, η αδικία αποκαθίσταται και η ζωή στο παλάτι και σε ολόκληρη την Αγγλία μπαίνει ξανά σε τάξη, αποδεικνύοντας ότι η δικαιοσύνη είναι αυτή που εγγυάται την ευημερία των λαών. Επιτέλους, τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέφουν στην Αθήνα για να τοποθετηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η δικαιοσύνη επικρατεί εντέλει και η έκτη Καρυάτιδα επιστρέφει σπίτι της, αφήνοντας πίσω της τη θλίψη οριστικά. Ευτυχισμένη, παίρνει τη θέση της στο Ερεχθείο, ανάμεσα στις αγαπημένες αδερφές της. Όσο για τον πρίγκιπα που πρόκειται να αναλάβει σύντομα τον θρόνο, αποδεικνύεται ο αγαπημένος του λαού του, χάρη στη σύνεση και τη σοφία που επέδειξε.

Το έτος 2014 ξεκινά παγκόσμια κινητοποίηση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το αίτημα αυτό της Ελλάδας, το οποίο ξεκίνησε από τη Μελίνα Μερκούρη, στηρίζουν σήμερα όλοι οι σύλλογοι ομογενών, αλλά και μεμονωμένες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Το παραμύθι H θλιμμένη Καρυάτιδα γράφτηκε ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό. Τα επιχειρήματα δίδονται στον αναγνώστη με τρόπο χιουμοριστικό, σ' ένα κείμενο που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Ήδη μεταφράζεται σε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, γιαπωνέζικα), ενώ προετοιμάζεται και η μετάφρασή του στα κινέζικα.

Η θλιμμένη Καρυάτιδα
Ελένη Μπιρμπίλη
εικονογράφηση: Άννα Λαμπρινού
Ιδιωτική έκδοση
50 σελ.
Τιμή € 12,78

1-patakis-link

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.