fbpx
Τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης στον Μεσαίωνα

Τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης στον Μεσαίωνα

 

Αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, οι ρίζες της σύγχρονης επιστήμης ανάγονται στον αρχαίο και μεσαιωνικό κόσμο, πολύ πριν την Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα μ.Χ. Πράγματι, η Επιστημονική Επανάσταση θα ήταν αδιανόητη, εάν δεν είχαν προηγηθεί οι συσσωρευμένες προσπάθειες τριών μεγάλων πολιτισμών: του ελληνικού, του ισλαμικού και του λατινικού. Με τα επιστημονικά αγαθά που προήλθαν από τις μεταφράσεις ελληνο-ισλαμικών πηγών του 12ου και 13ου μ.Χ., ο χριστιανο-λατινικός πολιτισμός της δυτικής Ευρώπης ξεκίνησε την τελευταία πορεία αυτής της πνευματικής διαδρομής, που οδήγησε σε μια επανάσταση που άλλαξε τον κόσμο.

Τέσσερις ουσιαστικοί παράγοντες επέτρεψαν στη μεσαιωνική Ευρώπη να προετοιμάσει τον δρόμο για τη νέα επιστήμη του 17ου αιώνα: οι μεταφράσεις επιστημονικών κειμένων του 12ου και 13ου αιώνα από τα ελληνικά και αραβικά προς τα λατινικά, η ανάπτυξη των πανεπιστημίων, που βρίσκονταν αποκλειστικά στη Δύση και χρησιμοποιούσαν τις μεταφράσεις ως βάση για τον σχεδιασμό ενός επιστημονικού προγράμματος σπουδών, η προσαρμογή του χριστιανισμού στην κοσμική παιδεία και η τροποποίηση της αριστοτελικής φυσικής φιλοσοφίας.

Η παρούσα μελέτη επανεξετάζει τα επιτεύγματα της μεσαιωνικής επιστήμης και επιπλέον επιχειρεί να αναλύσει διεξοδικά τον τρόπο με τον οποίο προετοίμασαν τον δρόμο για την Επιστημονική Επανάσταση.


Τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης στον Μεσαίωνα

Το θρησκευτικό, θεσμικό και πνευματικό τους πλαίσιο
Edward Grant
Μετάφραση: Σαββίνα-Μελίνα Παπαδάκη
Ροπή
356 σελ.
ISBN 978-618-82782-2-6
Τιμή: €19,06
001 patakis eshop

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.