fbpx
Αλήθεια και κατηγόρηση Ντόναλντ Ντέιβιντσον Εισαγωγή-επιμέλεια: Ελένη Μανωλακάκη Μετάφραση: Στ. Γιαμαρέλος, Φ. Κοτσαλίδης, Ε. Μανωλακάκη, Α. Πλήθας Εκκρεμές

Αλήθεια και κατηγόρηση


Ο Aμερικανός φιλόσοφος Ντόναλντ Ντέιβιντσον, ένας από τους προεξάρχοντες φιλοσόφους του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, γεννήθηκε το 1917 στη Μασαχουσέτη και πέθανε το 2003 στο Μπέρκλεϋ. Έπειτα από διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, διετέλεσε διαδοχικά καθηγητής στο Κολέγιο Κουίνς της Νέας Υόρκης και στo Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (1951-1967), στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (1967-1970), στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ (1970-1976), στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου (1976-1981) και του Μπέρκλεϋ (1981-2003). Το συγγραφικό έργο του σε ζητήματα φιλοσοφίας της γλώσσας, φιλοσοφίας του νου, φιλοσοφίας της πράξης, γνωσιολογίας και μεταφυσικής άσκησε τεράστια επιρροή στη φιλοσοφική κοινότητα, καθιστώντας τον μία από τις καθοδηγητικές μορφές της αναλυτικής φιλοσοφίας. Με ενιαία και συνεκτική φιλοσοφική θεώρηση, ο Ντέιβιντσον διαφωτίζει ζητήματα όπως η δυνατότητα γνώσης του εξωτερικού κόσμου και του άλλου νου, ο σκεπτικισμός, ο σχετικισμός, η έννοια του τεκμηρίου και της εμπειρίας και οι συνθήκες συγκρότησης της γλώσσας και της νόησης. Ίσως να μην αποτελεί υπερβολή η σύγκριση από τον Ρίτσαρντ Ρόρτυ του Ντέιβιντσον με τον Βίτγκενσταϊν και η πρόβλεψή του ότι σε λίγους αιώνες από τώρα οι ιστορικοί της φιλοσοφίας θα γράφουν για τις αλλαγές που επέφερε ο Ντέιβιντσον στην ανθρώπινη αυτοεικόνα.

Στο Αλήθεια και κατηγόρηση (Truth and Predication), το οποίο δημοσιεύτηκε σε μορφή μονογραφίας το 2005 μετά τον θάνατό του, ο Ντέιβιντσον επικαλείται μια έννοια αλήθειας προκειμένου να πραγματευτεί εκ νέου το παλαιό πρόβλημα της κατηγόρησης. Από το βιβλίο παρελαύνουν οι σπουδαιότερες θεωρίες για την αλήθεια, η θεωρία αντιστοιχίας, η αλήθεια ως συνοχή, η πραγματιστική θεωρία αλήθειας, η συσταλτική θεώρηση της αλήθειας. Επισημαίνονται τα προβλήματά τους και αντιπαρατίθενται στην έννοια της αλήθειας που προασπίζεται ο Ντέιβιντσον. Από το βιβλίο παρελαύνουν ακόμη οι σπουδαιότερες θεωρίες κατηγόρησης, η πλατωνική θεωρία των Ιδεών, η αριστοτελική θεωρία, η θεωρία του Frege, του Russell και του Strawson. Αυτές οι θεωρίες ελέγχονται και κρίνονται από τη δυνατότητά τους να απαντήσουν σε ένα και μοναδικό ζήτημα, το ζήτημα της ενότητας της πρότασης, όπως αυτό τίθεται στον πλατωνικό Σοφιστή. Στο Αλήθεια και κατηγόρηση ο Ντέιβιντσον, για ακόμη μία φορά, αναδεικνύει την τεράστια εμβέλεια των φιλοσοφικών θεωρήσεών του. Μια ταρσκιανή, αλλά εφαρμόσιμη σε φυσικές γλώσσες και εμπειρικά ελέγξιμη από τη γλωσσική συμπεριφορά ομιλητών θεωρία αλήθειας συνιστά και μια θεωρία κατηγόρησης που μπορεί επάξια να αναμετρηθεί με το πρόβλημα που τίθεται στον πλατωνικό Σοφιστή.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στη σειρά «Ευμενείς έλεγχοι».

Αλήθεια και κατηγόρηση
Ντόναλντ Ντέιβιντσον
Εισαγωγή-επιμέλεια: Ελένη Μανωλακάκη
Μετάφραση: Στ. Γιαμαρέλος, Φ. Κοτσαλίδης, Ε. Μανωλακάκη, Α. Πλήθας
Εκκρεμές
312 σελ.
ISBN 978-618-5076-15-3
Τιμή: €16,98
001 patakis eshop

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.