fbpx
Οι Νεολατινικές γλώσσες στις Ελληνικές Διαλέκτους

Οι Νεολατινικές γλώσσες στις Ελληνικές Διαλέκτους

 

Τα συμπεράσματα της μελέτης αφορούν τόσο τα ιδιώματα της χερσαίας Ελλάδας όσο και, ώς ένα βαθμό, τα λοιπά ιδιώματα και διαλέκτους, καθώς και την κοινή νεοελληνική γλώσσα.

Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της αναζήτησης δάνειων λέξεων από τις νεολατινικές γλώσσες και από τα λατινικά στο γλωσσικό ιδίωμα του Γράμμου Ν. Καστοριάς, προκειμένου να εκτιμηθεί η επίδραση των γλωσσών αυτών στο αντίστοιχο ελληνικό ιδίωμα.

Οι δάνειες λέξεις προέρχονται από τις γλώσσες: ιταλικά, λατινικά, βλάχικα, βενετσιάνικα, γαλλικά, ισπανικά, ρουμανικά, πορτογαλικά και από διαλέκτους περιοχών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Αδριατικής και της Βαλκανικής.

Εκτίθενται ετυμολογικές υποθέσεις και καταβάλλεται προσπάθεια να δειχθεί συνολικά ποιες είναι περίπου οι δάνειες λέξεις του Ιδιώματος. Παρατίθενται, επίσης, λέξεις και ετυμολογικές προτάσεις που ενδεχομένως δε συναντώνται σε διαλεκτικά γλωσσάρια.

Παρουσιάζονται: η γεωγραφική διασπορά των δάνειων λέξεων στις ελληνικές διαλέκτους• οι παράλληλοι τύποι• λατινογενή επιθήματα ανθρωπωνύμια και τοπωνύμια• συνώνυμα και άλλα στοιχεία. Εμφανίζεται ο δυναμισμός της πρωτότυπης λέξης στον τομέα της παραγωγικής μορφολογίας-σύνθεσης.

Οι Νεολατινικές γλώσσες στις Ελληνικές Διαλέκτους
Το ιδίωμα του Γράμμου - λεξιλόγιο
Χρίστος Α. Παπαρίζος
Γρηγόρη
384 σελ.
Τιμή € 24,00
1-patakis-link

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.