fbpx
Οι ρίζες μας... Οι μνήμες μας...

Οι ρίζες μας... Οι μνήμες μας...

 

Είναι προφανής η σημασία των κοινών αναμνήσεων που έχουν όλες οι ξεριζωμένες ομάδες. Η κοινή μνήμη του χαμού, της μαζικής καταστροφής, του ξεριζωμού, που έμεινε ζωντανή επί δεκαετίες, έδρασε συνεκτικά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυσκολιών της προσφυγιάς. Οι κοινές μνήμες έγιναν ο αποφασιστικός παράγοντας για να ανασυγκροτήσουν τη ζωή τους, ένα από τα μέσα της πολιτιστικής τους επιβίωσης και –ουσιαστικά– το κυριότερο στήριγμα πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε η ταυτότητά τους.

Όλοι οι απόγονοι των πρώτων προσφύγων που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους και εγκαταστάθηκαν στη Λεκάνη διατηρούν, όπου και εάν βρίσκονται, τις παραδόσεις και τις μνήμες των προγόνων τους και επιστρέφουν συχνά στο χωριό για να αντλήσουν ψυχική δύναμη από τις ρίζες τους. Η Λεκάνη του κάθε γόνου προσφύγων αποτελεί τον κρίκο σύνδεσης του καθενός με το παρελθόν, με τους ανθρώπους του και με την ιστορία τους, που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Οι ρίζες μας... Οι μνήμες μας...
Έρευνα, καταγραφή, ιστορικά στοιχεία για τους πρόσφυγες της Λεκάνης Καβάλας
Νίκος Ι. Κούτρας
Εκδόσεις Κυριακίδη Μονοπρόσωπη ΙΚΕ
272 σελ.
Τιμή € 20,00
1-patakis-link

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.