fbpx
Αριστοτέλης και Erman McMullin

Αριστοτέλης και Erman McMullin

 

Η σκέψη του Αριστοτέλη μάς ενδιαφέρει σήμερα, επειδή είναι γόνιμη, πλούσια σε νοήματα, ανοιχτή σε συνεχή διάλογο με τον σύγχρονο φιλοσοφικό προβληματισμό και την επιστημονική σκέψη. Το βιβλίο αυτό παρακολουθεί ιδέες και έννοιες της αριστοτελικής φιλοσοφίας που γονιμοποιούν τα επιχειρήματα του Ernan McMullin- ενός σύγχρονου φιλοσόφου της επιστήμης, μαθητή του Erwin Schrodinger-στην προσπάθειά του να θεμελιώσει μια ρεαλιστική εικόνα για την επιστήμη και τον κόσμο.

Το κεντρικό νήμα που διαπερνά τη μελέτη αυτή είναι η απαγωγή, ένας υποθετικός-δυναμικός τρόπος του σκέπτεσθαι, που εισάγεται από τον Αριστοτέλη και καλλιεργείται από τον Ernan McMullin ως το είδος του συμπερασμού που μπορεί να μας μεταφέρει πίσω και πέρα από το υλικό της αισθητηριακής εποπτείας, στην ανακάλυψη δυνάμεων και δομών της μικροφυσικής και μακροφυσικής κλίμακας.

Στη βάση αυτής της δυναμικής και γνωσιακά αισιόδοξης αντίληψης για την πραγματικότητα, ο αναγνώστης εισάγεται σε μια συζήτηση για την επιστημονική εξήγηση, την απαγωγή, την επαγωγή, τον νου και τη φαντασία, ιδέες του Αριστοτέλη που βλασταίνουν και καρποφορούν στον στοχασμό του Ernan McMullin.

Αριστοτέλης και Erman McMullin
Ιχνηλατώντας τις καταβολές του σύγχρονου επιστημονικού ρεαλισμού
Χρήστος Α. Πεχλιβανίδης
Ζήτη
303 σελ.
Τιμή € 19,17

1-patakis-link

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.