fbpx
Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

Τα τρία κείμενα του σημαντικού υπαρξιστή φιλοσόφου Λεφ Σεστόφ επιχειρούν, από διαφορετική πλευρά το καθένα, να ερμηνεύσουν τόσο το έργο όσο και την προσωπικότητα του μεγάλου συγγραφέα.

Έτσι, το πρώτο, που γράφτηκε για την επέτειο των 25 χρόνων από τον θάνατό του, ασκεί κατά βάση κριτική στα ανεδαφικά εθνοκεντρικά πολιτικά οράματά του.

Στο δεύτερο επιχειρείται, μέσα από την ανάλυση του έργου του Ντοστογιέφσκι, η ερμηνεία της δραματικής αλλαγής που συντελέστηκε στην ψυχή του και που αντανακλάται στα έργα του: πώς από την ανθρωπιά του Φτωχόκοσμου πέρασε στον κυνισμό του ήρωα του Υπογείου και στην κραυγή απελπισίας για την ανθρώπινη μοίρα (Ο ηλίθιος, Έγκλημα και τιμωρία, Μια γλυκιά γυναίκα).

Καταδεικνύεται επίσης η αγωνία του συγγραφέα για τη σαθρότητα των βεβαιοτήτων της λογικής μας (Ένας γελοίος άνθρωπος, Οι δαιμονισμένοι) και για τη ζωή χωρίς τον Θεό, την αγάπη δηλαδή που δημιούργησε τον κόσμο (Οι αδελφοί Καραμάζοφ).

Το τρίτο και εμβριθέστερο κείμενο αντλείται από το βιβλίο του Σεστόφ με τίτλο «Στη ζυγαριά του Ιώβ». Εδώ, μέσα από τις δικές του πλέον φιλοσοφικές αναζητήσεις και με αναφορές στους μεγάλους φιλοσόφους, ο συγγραφέας εμβαθύνει στην αγωνιώδη πάλη του Ντοστογιέφσκι ενάντια τις αυταπόδεικτες αλήθειες του ανθρώπινου Λόγου, ο οποίος αδυνατεί να φωτίσει το μέγα αίνιγμα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τα κείμενα αυτά, πέραν της γλαφυρότητάς τους, αποτελούν κλειδί για την προσέγγιση και κατανόηση του ίδιου του Ντοστογιέφσκι, αλλά και του έργου του σε όλο του το βάθος.

Φιόντορ Ντοστογιέφσκι:
Αγώνας ενάντια στις αυταπόδεικτες αλήθειες
Λεφ Σεστόφ
μετάφραση: Νάγια Παπασπύρου
επιμέλεια: Δημήτρης Υφαντής
Ροές
241 σελ.
Τιμή € 15,00

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.