fbpx
Τα σωματεία της Θεσσαλονίκης, 1914-2012

Τα σωματεία της Θεσσαλονίκης, 1914-2012

Η έκδοση του βιβλίου, όπου καταγράφονται τα σωματεία τα οποία ιδρύθηκαν στη Θεσσαλονίκη από την απελευθέρωσή της ως σήμερα, έγινε με αφορμή την εκατοστή επέτειο του γεγονότος. Η καταγραφή (επωνυμιών και αντιστοίχων αριθμών φακέλων) έγινε σύμφωνα με τις χειρόγραφες εγγραφές των Καταλόγων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Το έργο είναι σημαντική συμβολή στην ιστορική, οικονομική, πολιτική, κοινωνιολογική και πολιτιστική ιστορία της Θεσσαλονίκης, κατά την τελευταία εκατονταετία.

Εξάλλου, η ύπαρξη πολλών «αλλοδαπών» συλλόγων στη Θεσσαλονίκη μαρτυρεί την πολυπολιτισμική σύνθεσή της. «Τα 56 σωματεία της μεγάλης Ισραηλιτικής Κοινότητος της Θεσσαλονίκης δεν έχουν βρει ακόμη την ειδική ενασχόληση που αξίζουν...» γράφει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ιωάννης Σ. Τουλουμάκος.

Το βιβλίο περιέχει εισαγωγή, τον κατάλογο των σωματείων, πίνακες και τέλος το παράρτημα όπου δημοσιεύονται αποσπάσματα και μέλη σωματείων από πληροφορίες εγγράφων, τα οποία φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη).

Περιλαμβάνονται 15 κατηγορίες των 12.850 σωματείων της Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκαν από το 1914 ως το 2012.

Τα σωματεία διακρίνονται σε: αθλητικά, επαγγελματικά, εργατικά-συνδικαλιστικά, επιστημονικά, πολιτικά, πολιτιστικά, προσφυγικά, περιβαλλοντικά, φιλοζωικά, διαφόρων κοινωφελών δράσεων, ψυχαγωγικά, με τις επωνυμίες, τα ονόματα ιστορικών προσώπων, αγίων, τις ηθικές ή κοινωνικές αξίες που επιλέγονται σ' αυτές και χαρακτηρίζουν την ταυτότητά τους και συνιστούν την κοινωνική πραγματικότητα της πόλης στο διάστημα του ενός αιώνα από την απελευθέρωσή της.

Η καταγραφή και η σύντομη επισκόπησή τους με τις διαφαινόμενες σε αυτά ιδέες, προθέσεις, συμπεριφορές, πρωτοβουλίες ή εξαρτήσεις έγινε με το σκοπό να συμβάλλει στην πάντοτε χρήσιμη, ιδιαίτερα στην παρούσα περίσταση επιτακτικά αναγκαία, αυτογνωσία.

Τα σωματεία της Θεσσαλονίκης, 1914-2012
Καταγραφή και επισκόπηση
Ιωάννης Σ. Τουλουμάκος
Κυριακίδη
496 σελ.
Σελίδες: 496
Τιμή € 33,00

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.